Chlieb

Makový chlieb s cícerovou nátierkou

Autor receptu: redakcia

Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania.* Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročných scestovaných gurmánov. Nášmu telu dodá viac vápnika ako mlieko a viac železa ako špenát. Vitamín E, bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny. Maková dobrota pohladká aj dušu – prvý raz cez vynikajúcu chuť a druhý prostredníctvom upokojujúcich účinkov.

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame hladkú múku s droždím, cukrom a so soľou. V druhej miske zmiešame vodu s olejom a zapracujeme do múčnej zmesi. Pridáme aj trochu maku. Túto zmes dáme do robota a začneme miesiť. Počas miesenia postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku. Keď už je múka zapracovaná, necháme robot ešte 5 minút pracovať, kým cesto nebude hladké. Preložíme ho do misky, zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 40 minút na teplom mieste. Po 20 minútach do cesta pichneme špajľou, aby spľaslo.
  2. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice, každú polovicu vytvarujeme na nami požadovaný tvar. Preložíme na plech s papierom na pečenie. Takto pripravený chlebík necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.
  3. Chlebíky potrieme vodou, môžeme aj mliekom, a posypeme celým makom. Dáme piecť na 25 – 30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.
  4. Cícerová nátierka: Cícer na 24 hodín namočíme do vody a potom ho dáme v tej istej vode variť domäkka. Uvarený cícer scedíme a po vychladnutí rozmixujeme spolu s maslom. Pridáme natvrdo uvarené postrúhané vajíčko, horčicu, jogurt a soľ. Všetko spolu dobre premiešame a podávame k domácemu, čerstvo upečenému, makovému chlebíku.