Chlieb
Makový chlieb s cícerovou nátierkou
Autor receptu: redakcia
Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná
prababičkovská, inokedy moderná a plná
experimentovania.* Dnes jednoduchá ľudová,
zajtra pre náročných scestovaných gurmánov.
Nášmu telu dodá viac vápnika ako mlieko a viac
železa ako špenát. Vitamín E, bielkoviny,
nenasýtené mastné kyseliny. Maková dobrota
pohladká aj dušu – prvý raz cez vynikajúcu chuť
a druhý prostredníctvom upokojujúcich účinkov.
Postup
- Zmiešame hladkú múku s droždím, cukrom
a so soľou. V druhej miske zmiešame vodu s olejom a zapracujeme do múčnej zmesi. Pridáme
aj trochu maku. Túto zmes dáme do robota
a začneme miesiť. Počas miesenia postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku. Keď už je
múka zapracovaná, necháme robot ešte 5 minút
pracovať, kým cesto nebude hladké. Preložíme ho do misky, zakryjeme a necháme kysnúť
aspoň 40 minút na teplom mieste. Po 20 minútach do cesta pichneme špajľou, aby spľaslo.
- Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice, každú polovicu vytvarujeme
na nami požadovaný tvar. Preložíme na plech s papierom na pečenie. Takto pripravený
chlebík necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.
- Chlebíky potrieme vodou, môžeme aj mliekom,
a posypeme celým makom. Dáme piecť na 25 –
30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.
- Cícerová nátierka: Cícer na 24 hodín namočíme do vody a potom ho dáme v tej istej vode
variť domäkka. Uvarený cícer scedíme a po vychladnutí rozmixujeme spolu s maslom. Pridáme natvrdo uvarené postrúhané vajíčko, horčicu, jogurt
a soľ. Všetko spolu dobre premiešame a podávame k domácemu, čerstvo upečenému, makovému chlebíku.