Losos s gratinovanými zemiakmi
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 19. septembra 2021
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
450 g čerstvý |
|
50 ml |
|
2 vetvičky |
|
500 g |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Lososa ochutíme soľou a korením, najemno nakrájaným tymianom, potrieme olivovým olejom a zabalíme do potravinárskej fólie. Varíme sous vide na 42 stupňoch asi 30 minút. V domácnostiach možno zabaleného lososa pripraviť v rúre vo vodnom kúpeli. Pozor však na správnu teplotu vody a rybu treba zaťažiť mriežkou, aby bola ponorená.
- 2
Očistené zemiaky nakrájame pomocou krájača na tenké plátky. Smotanu s nastrúhaným parmezánom zahrejeme, pridáme žĺtok, soľ a korenie (môžeme aj bylinky podľa chuti). Plátky zemiakov naukladáme do formičiek a zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme prikryté pri 160 stupňoch asi 40 minút.
- 3
Zeleninu očistíme a pokrájame (alebo povykrajujeme) na menšie kúsky. Každú zeleninu zvlášť blanšírujeme, aby sa nestalo, že sa rozvarí. Pred servírovaním ju glazujeme na masle a dochutíme soľou a korením.
- 4
Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna zmiešame s bielym jogurtom, pridáme posekanú pažítku a dochutíme soľou a korením. Podávame k rybe, zemiakom a zelenine. Dozdobíme kaviárom.
Tiež losos:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu