Losos s gratinovanými zemiakmi

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 19. septembra 2021
Losos s gratinovanými zemiakmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner
3
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

450 g čerstvý
50 ml
2 vetvičky
500 g
200 ml
1 ks
100 g
100 g
100 g
200 g
200 g
150 g
150 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lososa ochutíme soľou a korením, najemno nakrájaným tymianom, potrieme olivovým olejom a zabalíme do potravinárskej fólie. Varíme sous vide na 42 stupňoch asi 30 minút. V domácnostiach možno zabaleného lososa pripraviť v rúre vo vodnom kúpeli. Pozor však na správnu teplotu vody a rybu treba zaťažiť mriežkou, aby bola ponorená.

  2. 2

    Očistené zemiaky nakrájame pomocou krájača na tenké plátky. Smotanu s nastrúhaným parmezánom zahrejeme, pridáme žĺtok, soľ a korenie (môžeme aj bylinky podľa chuti). Plátky zemiakov naukladáme do formičiek a zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme prikryté pri 160 stupňoch asi 40 minút.

  3. 3

    Zeleninu očistíme a pokrájame (alebo povykrajujeme) na menšie kúsky. Každú zeleninu zvlášť blanšírujeme, aby sa nestalo, že sa rozvarí. Pred servírovaním ju glazujeme na masle a dochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna zmiešame s bielym jogurtom, pridáme posekanú pažítku a dochutíme soľou a korením. Podávame k rybe, zemiakom a zelenine. Dozdobíme kaviárom.

Recept je zaradený do kategórií:
Ryby, Zemiaky, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené, Varené

Diskusia k receptu