Losos
Losos s gratinovanými zemiakmi
Autor receptu: redakcia
Postup- Lososa ochutíme soľou a korením, najemno
nakrájaným tymianom, potrieme olivovým
olejom a zabalíme do potravinárskej fólie.
Varíme sous vide na 42 stupňoch asi 30 minút.
V domácnostiach možno zabaleného lososa
pripraviť v rúre vo vodnom kúpeli. Pozor však
na správnu teplotu vody a rybu treba zaťažiť
mriežkou, aby bola ponorená.
- Očistené zemiaky nakrájame pomocou krájača na tenké plátky.
Smotanu s nastrúhaným parmezánom zahrejeme,
pridáme žĺtok, soľ a korenie (môžeme
aj bylinky podľa chuti). Plátky zemiakov naukladáme do formičiek a zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme prikryté pri
160 stupňoch asi 40 minút.
- Zeleninu očistíme a pokrájame (alebo povykrajujeme) na menšie kúsky. Každú zeleninu zvlášť blanšírujeme, aby sa nestalo, že sa rozvarí. Pred servírovaním ju glazujeme na masle a dochutíme
soľou a korením.
- Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna zmiešame
s bielym jogurtom, pridáme posekanú pažítku
a dochutíme soľou a korením. Podávame k rybe, zemiakom a zelenine. Dozdobíme kaviárom.
|