Losos

Losos s gratinovanými zemiakmi

Autor receptu: redakcia

3
porcie
90 minút
príprava

Postup

  1. Lososa ochutíme soľou a korením, najemno nakrájaným tymianom, potrieme olivovým olejom a zabalíme do potravinárskej fólie. Varíme sous vide na 42 stupňoch asi 30 minút. V domácnostiach možno zabaleného lososa pripraviť v rúre vo vodnom kúpeli. Pozor však na správnu teplotu vody a rybu treba zaťažiť mriežkou, aby bola ponorená.
  2. Očistené zemiaky nakrájame pomocou krájača na tenké plátky. Smotanu s nastrúhaným parmezánom zahrejeme, pridáme žĺtok, soľ a korenie (môžeme aj bylinky podľa chuti). Plátky zemiakov naukladáme do formičiek a zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme prikryté pri 160 stupňoch asi 40 minút.
  3. Zeleninu očistíme a pokrájame (alebo povykrajujeme) na menšie kúsky. Každú zeleninu zvlášť blanšírujeme, aby sa nestalo, že sa rozvarí. Pred servírovaním ju glazujeme na masle a dochutíme soľou a korením.
  4. Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna zmiešame s bielym jogurtom, pridáme posekanú pažítku a dochutíme soľou a korením. Podávame k rybe, zemiakom a zelenine. Dozdobíme kaviárom.