Libanonský mäsový chlieb (Spiced flatbread) fotorecept
Foto: kucharka
Jednoducho pochúťka. Ako príloha k iným arabským jedlám, alebo len tak samotný, k polievke… Recept je podľa James Martin.
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g (alebo 00) |
|
100 g (semolina) |
|
1/2 ČL |
|
20 g čerstvé |
|
330 ml vlažná |
|
Mäso: | |
400 g mleté (alebo jahňacie) |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
|
|
čerstvé |
|
(alebo petržlenová, mäta) |
|
Postup
-
1
Večer si pripravíme cesto: Zmiešame múku, krupicu a soľ. V miske s trochou vlažnej vody necháme napučať droždie. Ak použijete sušené droždie, tak na toto množstvo 7 g. Napučané droždie zmiešame s múčnou zmesou a postupne pridávame zvyšok vody, ak treba aj trochu viac, aby sme dostali vláčne, skôr vlhké cesto. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste celú noc.
- 2
Na posekanej cibuľke, popučenom cesnaku a olivovom oleji opečieme koreniny. Pridáme mleté mäso. Opekáme do chrumkava. (Podľa chuti môžeme pridať čili, napučané hrozienka alebo píniové oriešky.) Posolíme a pokoreníme. Necháme vychladnúť.
- 3
Cesto si pripravíme na papierom vystlaný plech. Na fotke je veľký plech. Ja si sem-tam namočím prsty do studenej vody, aby sa cesto nelepilo a len ho tak "roztľapkávam" na požadovanú veľkosť. Chlieb nie je tenký ako pizza, je trochu hrubší.
- 4
Na cesto dáme mäso. Sem-tam dáme kôpky hustého bieleho jogurtu. Posypeme pokrájanými čili papričkami. Ja dávam kvôli farbe zelenú aj červenú. Posolíme, pokoreníme a bohato pokvapkáme olivovým olejom.
- 5
Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 220 °C asi tak 10-15 minút, podľa hrúbky cesta. Spodný ohrev, ako na pizzu. Upečený posypeme podľa chuti čerstvou mätou, koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
- 2
S tým časom je to niekedy na nič, je ho akosi málo…
Chlebík je veľmi chutný, tak sa rada s receptom podelím.
Ja keď zamiesim cesto večer a nechám ho cez noc v chlade, tak niekedy je ráno už úplne vykysnuté.. ale chleba chcem až k obedu, tak ho párkrát premiesim, vrátim do misky a znova nechám kysnúť. Takto to robím až dokedy sa neblíži hodina obedu. Chlieb je dokonca ešte lepší a nadýchanejší.
Jeeej, sa teším a dúfam, že bude chutiť. :-))
Prajem Vám pekné Veľkonočné prázdniny
No ty si macherka, krásne sa ti vydaril. Som rada, že chutilo.
Ďakujem za prianie, aj tebe pekný veľkonočný týždeň!
Spravila som 1:2 receptu a vysledok velmi chutil.
Dakujeme za recept.
Tak to som veľmi rada, ďakujem za odozvu. Aj nám chutí. Veru, už som dávno nerobila.
Pekný deň prajem.
Áno, sú rôzne variácie… a všetky určite dobré. Ak nabudúce urobím, pošlem ti po holubovi… :-)