Lasagne bolognese

marto990 - fotkamarto990, 19. októbra 2013
Lasagne bolognese
Foto: marto990
9
porcií
10 minút
príprava
150 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2 ks
1 PL
1 ks
1/3 pohára
1 konzerva
1 väčší
1/2 l
1/2 l
3 strúčiky
bešamel:
1/2 l
3 ks
5 guličiek
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Na väčšej vyššej panvici si na oleji opražíme cibuľku. Po piatich minútach pridáme lyžicu cukru a na malé kúsky pokrájaný cesnak. Necháme zozlatnúť a pridáme mleté mäsko, ktoré na panvici zatiahneme a poriadne premiešame.

  2. 2

    Podlejeme červeným vínom, asi polovicou. Necháme na malom ohni odkryté pražiť, kým sa víno skoro celkom nevyparí. Potom pridáme mrkvu nastrúhanú na tenké pásiky, zeler používam kupovaný sterilizovaný, ten už nakrájaný je na malé pásiky, no ja ho vždy ešte poprekrajujem. Pridáme pretlak, paradajky, soľ, korenie a bylinky.

  3. 3

    Premiešame, dolejeme zvyšné víno a skoro po okraj pridáme ešte vývar. Omáčku pražím na najmešom ohni, zakrytú a podlievam sem tam vývarom, podľa množstva tekutiny a doby varenia. Varíme cca. hodinku a pol, aj 2 hodky, kto má na to čas. Počas varenia sa snažím, aby bolo v bolonskej omáčke dosť tekutiny, takže nenechávam úplne vyvariť, skôr aby len tak tak zakrývalo mäso. Pokiaľ by ste to chceli mať o niečo paradajkovejšie, môžete dolievať počas varenia aj paradajkový džúsom, šťavou.

  4. 4

    Pekáč si vytriem olejom, a poukladám na dno lasagne, šušené cestovinové plátky. A začíname vrstviť. Lasagne, bolognese, lasagne, bolognese, atď. Záleží aké vysoké chcete lasagne mať, a pre koľko stravníkov varíte, každý už podľa seba, ja zvyčajne pripravujem len 2 poschodia. Zalievame omáčkou s mäsom, s dostatočným množstvom tekutiny, pretože lasagne vopred nevarím, ale používam sušené cestoviny, ktoré nasiaknu prebytočnú tekutinu počas pečenia a zároveň sa tak aj uvaria.

  5. 5

    Pečieme pri 180 stupňoch, cca. 20 minút. Ja pečiem prikryté alobalom alebo vekom zapekacej misy. Po uplynutí času odkryjem, zalejem bešamelom, posypem strúhaným syrom, zvýšim teplotu na 200 stupňov a cca. 10 minút dopečiem do zlatista, každý už podľa toho, aké chrumkavé má rád.

  6. 6

    Bešamel Na bešamel si privediem do varu mlieko so všetkými vypísanými bylinkami a korením, jemne osolím. Chvíľku nechám povrieť, potom odstavím a tak podľa času ako budete stíhať nechajte ešte postáť. Rozpustíme si maslo na panvici s troškou oleja. Zmiernime teplotu. Pridáme múku a popražíme, minútku, dve. Potom na dve časti pridám mlieko, snažím sa múku rozhabarkovať buď nekovovou metličkou alebo len vareškou. Po pridaní mlieka sledujeme ako omáčka hustne, a podľa potreby buď povaríme alebo dolejeme mliekom. Odstavíme a zalejeme bešamelom lasagne.

  7. 7

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

jujoska
robievam podobne, ale s cerstvym stonkovym zelerom - mas nejaky dovod, ze pouzivas sterilizovany? A nedavam besamel, muky je v cestovine dost, ako "lepidlo" pouzivam len tvrdy syr, samozrejme kazdy vari podla seba. Sikovny si, mlady muz
marto990
vies co, cital som jeden clanok na sviečkovu omacku, kde pouzila autorka sterilizovany, a tvrdila, ze s tym lákom v ktorom je ten zeler nalozeny, chuti lepsie..nvm, no moj nazor je ze nechuti omacka svieckova tak strašne zelerovo, surovo..tak používam sterilizovaný, aj do polievok a pod..sila zvyku už asi
kuceranika
Mnam ! Oskusane a odporucam ! Je pravdou ze som tiez vynechala besamel, akosi sa to vo mne do poslednej chvile bilo ci ho tam dat alebo nie, nedala som. Ale i napriek tomu skvele ! Zjedlo sa a to v priebehu jednej hodiny uuuplne vsetko. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia