Ľahučké šľahačkové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 6. mája 2019 10:27
Ďalšie recepty »
Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept)Foto: cesminaz

Ľahučké sladké kysnuté cesto so smotanou na šľahanie plnené džemom a tvarohovou plnkou :-) Výborné koláče ;-P

60 min
príprava
15-20 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
250 g
200 ml
cca 3 dl
1 dl
0,5 dl
2 ks
1 ks
50 g
2 bal.
1 zarovnaná KL
Tvarohová plnka:
500 g
2 dl
2 PL
z 1 citróna
Na potretie:
1 ks
Okrem toho:
podľa chuti (alebo lekvár)
Na posypanie:
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko potrebné na cesto...

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a v 1dl mlieka napučané droždie. Zvyšné mlieko cca 2 dl prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnút.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tesne pred dokysnutím cesta si pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame krémový tvaroh, práškový cukor, pudingový prášok a postrúhanú kôru. A ako druhú plnku džem :-) Ja som dala jahodový, ten máme v koláčoch radi.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každý dáme poriadne plnku, aspoň 1 PL. Následne zakrútime jemne do tvaru rožka. Keďže mám tam poriadne veľa plnky, tak sa to na rožok len podobá :-)) Ten druhý bochník som pokrájala len na 8 trojuholníkov a rozdelila zvyšnú tvarohovú plnku a aj džem. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút. Potom dáme druhý plech, ktorý zatiaľ pekne podkysol a pečieme cca 20 minút. Treba si to sledovať, každý nech sa drží svojej rúry.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne nakysnuté a ľahučké :-) A keďže je v plnke aj citrónová kôra, tak aj veľmi fajnovo voňajú!

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu sú tvarohové v reze, aj keď ten tvaroh tam ledva vidno, keďže je biely ako cesto :-)) Kôra dodá tvarohu výbornú chuť a s tým jemným ľahučkým cestom je to jednoducho fantastická kombinácia ;-P

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A s džemom :-) Koláče sú výborné aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť!

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist