Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Pudingovo-lekvárové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. apríla 2017
Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné koláče ;-P

22ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
2 dl
1 dl
2 ks
cca 4,75 dl
42 g
1,5 ČL
Plnka:
0,5 l
1 ks
Na potretie:
2 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvaríme puding podla navodu alebo zvyku. Ja som dala 500 ml mlieka na 1 puding. Cukor si dochutí každy podla chuti. Uvarený puding necháme bokom, nech nám vychladne a stuhne..

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si spravime cesto.. Do jednej misky dáme muku, cukor, sol a premiesame lyžicou. Potom pridáme 2 dl oleja,1 dl jogurtu, 2 bielky a napučaný kvások. Kvások sme si spravili z 3 dl mlieka + droždia + 1 kl cukru. Zvyšnych cca 1,75 dl mlieka pridávame počas vypracovania cesta. Cesto poriadne premačkáme/prehnetieme. Cesto má byt od polomäkkeho o niečo mäkšie a má sa oddelovat od misky. Ak bude treba, tak pridajte este viac tekutiny, aby ste dostali cesto opísanej konzistencie :-) Napokon cesto trochu pomúčime a zoparkrat premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť..

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na trocha pomúčenú dosku. Urobíme valec, z ktoreho odkrajujeme rovnaké kúsky cesta. Každe jedno cesto znova dobre premiesime do bochníčka. Netreba ho podsypávať, esto sa vôbec nelepí. Vyšlo mi 22 ks bochníkov. Nerobte priliž malé bochníky, aby sa dali dobre plniť..

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si vychladnutý stuhnutý puding a jahodovú marmeladu, ktorá počas pečenia nevytečie... Bochníček najprv rozťapkáme rukou a potom vyválkame na velkost cca 11 - 12 cm. Dáme do stredu pozdĺž puding a vedla pozdĺž marmeládu. Cesto poriadne uzavrieme, aby sa tie boky dobre zlepili. Nakoniec batôžtek otočíme pospájanou stranou nadol do múky...a tym získame takú podlhovastú buchtu :-)

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked sme všetky naplnili, pokladieme ich trocha dalej od seba na plech s papierom. Natrieme ich žltkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Po natretí nožnicami strihneme 2x do koláčov tak, aby sa dala plnka vidiet. Nakoniec ich hned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút...

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už upečené koláče ;-P

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú výborné, cesto lahučké, jemné a mäkké :-) Vanilkový puding s jahodovou marmeládou sa dokopy velmi hodia. Ale môžte použiť aj iný lekvár.Koláče zostanú mäkké a vláčne aj niekolko dní. Prajem dobrú chuť ;-P

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    :-)

    Pudingovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

daniela15
@Cesminaz kedy ja všetky tie dobroty od Teba vyskúšam? :-) zase to vyzerá super, takže pri najbližšej príležitosti to budú práve tieto koláčiky, teraz si musíme dať chvíľu pauzu po veľkonočných zákuskoch :-)
kukulienka71
senzačné koláčiky, ako všetky od teba:-) ale mám jednu námietku: mala si si zohnať slovenské suroviny;-P
zolik
Ty mas tak uzasne recepty, ze vsetko, ci pecene, ci varene by mi u Teba chutilo. Dobre, ze nemam pristup do Tvojej kuchyne. Keby tak bolo, uz neprejdem dvermi. A to myslim smrtelne vazne :-)
1x dosa
luwinka
Krásne koláčiky , áách hneď by som si jeden dala , radosť pozrieť a ešte väčšia ochutnať. Krásne nafotený postup.
cesminaz
@Kukulienka :-)) nabuduce ti tam nakreslím slovenské suroviny ;-)) To uz nestačí ze "ja" som slovenka??! :-) @Zolik :-)) dakujem krásne,ale to hádam nie.Varím striedavo,takze cez dvere by si sa este iste vopchala :-))
kukulienka71
@Cesminaz (17.4.2017 20:34)

no vidíš, aj kreslené recepty od @kapucinka sa mi vždy páčili, tak môžeš skúsiť aspoň tie suroviny nakresliť:-D
čo sa týka odpovede pre @zolik , zrejme si mala na mysli, že varíš striedmo a nie striedavo:-DD Ej, to čo si ty za Slovenku???:-DDD dobre som sa zasmiala, dík, pekný večer!
zolik
hmm, cez 120-tky dvere mozno inak uz len bokom, alebo zasprajcovana v zarubni. A s tym " striedavo" si urcite myslela sladke alebo slane kolace! Ze si to tak myslela. Ved priznaj :-)
cesminaz
@Kukulienka71 (17.4.2017 20:37)

Striedmo??..to je čo? :-)) Ja som mala na mysli,ze varim striedavo,čize aj menej zdravé aj viacej zdravé veci/jedlá :-)
zolik
No, este ze si sa tak rychlo priznala bez mucenia. to je polahcujuca okolnost! @Kuku to vobec spravne nepochopila, ze striedmo! Podla Tvojich rcptov = nemozne!
cesminaz
@Zolik (17.4.2017 20:58)

:-)))))) ale ved si pozri vsetky moje recepty,nie len tie v poslednom čase!!! ;-)) Ty pozeras len tie kysnuté??!! :-)))
zolik
Pozerala a aj ukladala! Ale ta zarubna ma fakt strasi!
Kolace na x chuti, Pogace na x sposobov, k tomu Köfle, Börülce a Tepsi a Börek a Zaviny a opät Kolace a Rozky (fantasticke) a Pagace a super vlacne kolaciky a medzi tym, no dobre aj niaka ta polievka alebo Dusena mrkva! A zabudla som este Vence, Palacinky (zapekane), Strudle a (uzasne) Slimaciky.
Striedavo sa nie = striedmo. V ziadnom pripade.
Ale jedno je iste. Tvoja kuchyna (a to nemyslim nabytok) je fantasticka. Stastni to ludia, ktorym vyvaras :-)
cesminaz
@Zolik (17.4.2017 21:21)

:-)))))))))))) Bóže,takto super som sa uz davno nezasmiala!!! ..vraj medzitym aj nejaka mrkva.. :-)))) Ach jaaj..:-)) Ale teraz vážne.Varím aj iné jedlá,nie len múčne,len nebudem vešať sem na Varechu všetko do bodky :-) Krásny zvyšok večera!
martin2002
Wau, mas ich naozaj nadherne, hned by som si dal. Verim, ze su uchvatne ci vzhladom a urcite aj chutou 10*:D, pridám do KK
zolik
mila @Cesminaz aspon vidis, ze mam prehlad a nekecam!
A teraz trochu vaznejsie:
Tvoje rcpc- ty sa mi pacia. hlavne ich neroztahujes na 23 bodovy popis. Je mi jasne, ze varis aj bezne jedla. Receptov na Gulase, Segediny, Koprove omacky, Prazenice, bezne polievky atd. je tu viac ako je zdrave. A to tzv. "nezdrave" si vychutnam prave pri Tvojich prispevkoch. Aj Tebe pekny zvysok vecera. Dufam, ze si poriadne pooblievana a vytrieskana. Ale vlastne ani neviem, ci sa v Madarsku tieto zvyky praktizuju. Pa
stanci11
@Cesminaz zase si ma raz posadila :D ja by som si inak dala takýto koláčik ku káve,,och, kedy ja to všetko od teba poskúšam :) no minimálne hviezdičkujem ako divá a ukladám určite!
haji
Krásná práce, nádherná vůně, určo výborně chutnají! Obdivuji tvoji práci s kynutým těstem, je to jako bys s ním byla v naprosté symbióze. Moje babička také někdy nastříhávala kynuté těsto. Tvoje pudingovo lekvárové koláče nemají chybu! Jsi nesmírně šikovná! Fota jako ze žurnálu, sliny se mi sbíhají.
siisa
Verím, že sú výborné, v kuchyni to zvládaš na výbornú vo všetkých smeroch. Dôkazom sú jedlá čo sem pridávaš :)
jack
Vyzerajú veľmi lákavo.Zaujímavá kombinácia puding a lekvár.5*
cesminaz
Dakujem krásne za vsetky milé komentare :-) Budem rada ak koláče skusite,urcite nebudete lutovat. @Jack ver ze to je fantastická kombinácia ;-P @Zolik :-) No vies,veru volakedy/zo zaciatku,som to veru aj ja dotiahla niekedy do 23.bodu :-))) Ale potom som sa to naucila skratit a dat viac fotiek do jedneho :-) Veru takto je to ovela lepšie.Pekny večer ti prajem.
jaja2181
dnes som piekla :) výýýýborné :) ... nabudúce skúsim kombináciu tvaroh a čučoriedky :)
cesminaz
@Jaja2181 (20.4.2017 13:54)

Tešim sa tvojej sprave a pravdaze som rada,ze chutili :-) Verim ze aj s tvarohom a čučoriedkami budu fantasticke.Dakujem za vyskusanie :-)
manya
aj ja som dnes vyskúšala tvoj recept, naozaj sú výborné, nabudúce skúsim menšie kusy, @Cesminaz ,vďaka za recept;
cesminaz
@Manya (22.4.2017 16:18)

Teším sa tvojej správe :-) Jasné,môzes robit také velké,ako ti vyhovuju.Mne su takto presné,aj dost plnky zide do nich :-) Vdaka za odozvu @Manya ,som rada,ze chutili!!!
majkahra
Mila Cesminaz, skutočne už bolo povedané všetko, ale nedá ani mne pochváliť tie tvoje fantastické jedla. Teraz myslím na všetky recepty od teba. Moc ďakujem za seba, ale myslím že sa so mnou stotožnia aj viacerí. A teraz už len sa pustiť do práce na tieto určite výborné koláčiky.Tebe prajem veľa dobrých nápadov, aby sme mali inšpiráciu.
cesminaz
@Monty dakujem :-) @Majkahra dakujem krásne za tvoj velmi milý komentík,ktory ma velmi potešil :-) Som rada,ak moje recepty ludia využijú a pravdaže,ak im aj chutia :-) Rada sa o ne podelím.Prajem pekný večer ;-)
kucharka
No ja teda musím ešte praktizovať to montovanie, tie moje nemajú také pekné geometrické tvary... ale sú výborné. Kombinácia pudingu s marmeládou je veľmi chutná.
Ďakujem aj za tento recept.


cesminaz
@Kucharka (29.4.2017 14:54)

:-) Ved tvar maju dobry,len si ich málo zastrihla.Musis väcsiu strihnut,nielen pre krásu,ale aj preto aby ti koláče náhodou s tolkou plnkou na bokoch nepraskli :-) a plus sa tá plnka vo vnutri nezmieša,ale zostane pekne na svojom mieste.Viem to,lebo som zo začiatku raz bola málo zastrihla a ten zastrihnuty otvor sa mi skoro vobec pri pečení neotvoril.Skoro vsetky kolace mi v bokoch praskli a dzem kde tu tiez vytiekol :-/ A tá plnka bola vo vnutri toez akasi domiesana :-/ Odtoho,ze nemalo vzduch cez ten rozstrihnuty otvor,plnka začala vo vnutri vriet a tym padom sa to tak domiesalo :-) Na chuti to sice neuberie,ale nieje to to pravé :-) Takze treba vzdy dobre zastrihnut..cesto ma miesto krásne nakysnut a aj plnka zostane pekne na svojom mieste ;-) Ale som rada,ze vam chutili,dakujem za spravu.Pozdravujem :-)
babinka
Dnes som robila na skúšku z polovičnej dávky, namiesto pudingu som zmiesala slivkovým lekvár s makom a ako druhu náplň použila melonovy džem - a musím povedať, že manžel dal pokyn na pečenie raz do týždňa . Inak cely čas dudral, že škoda prace, keď sa dajú kúpiť . Takze pochvala a spokojnosť, lebo chcela som pre vnúčatá do školy či na raňajky. Teraz potrebujem zistiť, ako chutia na druhý či tretí deň .
cesminaz
@Babinka (15.12.2017 11:11)

Milá @Babinka podarili sa ti velmi pekne a s tými plnkami chutia istotne super ;-) U nas sú tieto koláče velmi oblúbené a miznú velmi rýchlo,ani sa nenazdám :-) Som rada,ze vam chutili a aj manžel bol spokojný :-) Isteže aj v obchodoch predavaju dost dobré koláče,ale nie raz si veru poviem a aj detom,že také "domáce" koláče veru v žiadnom obchode nekúpia ;-) Dakujem ti za správu aj s fotkou,velmi ma potešila :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia