Kysnuté tvarohové koláče

Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké sladké kysnuté cesto so smotanou na šľahanie plnené džemom a tvarohovou plnkou :-) Výborné koláče ;-P

60 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na cesto...
  2. V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a v 1dl mlieka napučané droždie. Zvyšné mlieko cca 2 dl prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnút.
  3. Tesne pred dokysnutím cesta si pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame krémový tvaroh, práškový cukor, pudingový prášok a postrúhanú kôru. A ako druhú plnku džem :-) Ja som dala jahodový, ten máme v koláčoch radi.
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.
  5. Na každý dáme poriadne plnku, aspoň 1 PL. Následne zakrútime jemne do tvaru rožka. Keďže mám tam poriadne veľa plnky, tak sa to na rožok len podobá :-)) Ten druhý bochník som pokrájala len na 8 trojuholníkov a rozdelila zvyšnú tvarohovú plnku a aj džem. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút. Potom dáme druhý plech, ktorý zatiaľ pekne podkysol a pečieme cca 20 minút. Treba si to sledovať, každý nech sa drží svojej rúry.
  6. Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne nakysnuté a ľahučké :-) A keďže je v plnke aj citrónová kôra, tak aj veľmi fajnovo voňajú!
  7. A tu sú tvarohové v reze, aj keď ten tvaroh tam ledva vidno, keďže je biely ako cesto :-)) Kôra dodá tvarohu výbornú chuť a s tým jemným ľahučkým cestom je to jednoducho fantastická kombinácia ;-P
  8. A s džemom :-) Koláče sú výborné aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť!