Lahôdkové fašírky z tresky v zemiakoch fotorecept
Foto: sracz
K tejto pochúťke som sa dostal čírou náhodou, sledovaním putovania zvedavých gurmánov a kuchárov aj po krajinách Škandinávie. Žiaľ, vlastnou nepozornosťou som akosi minul Zobraziť celý popisK tejto pochúťke som sa dostal čírou náhodou, sledovaním putovania zvedavých gurmánov a kuchárov aj po krajinách Škandinávie. Žiaľ, vlastnou nepozornosťou som akosi minul konkrétnu krajinu, kde sa jeho „in natura“ príprava vykonala. Videl som však, že rybár varil priamo na brehu mora, s čerstvo ulovenými treskami. Zemiaky majú u nás na Slovensku dávnu tradíciu, tak som neváhal a „išiel som na to priamo za pochodu“, než na receptúru zabudnem. Kto chce, môže sa ku nám pridať, my sme si pochutnali!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 000-1 200 g žlté „Idaho“ |
|
400-600 g (filety) |
|
2÷3 ML |
|
1 ML |
|
1-1,5 PL |
|
2-3 ks |
|
250-333 ml (zelená časť) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Šalát ako príloha: | |
200-250 ml |
|
2-3 ks |
|
1 ks menšia |
|
1 ks menší |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Na „vec” som išiel odhodlaný s mottom: „Ak to zvládol Laponec, zvládne to aj našinec” a verte, či nie, túto „skladačku” zvládne aj „Gazdiniak na štarte”! Zemiaky na vstupnom obrázku sú už v šupke uvarené a tresku, kúpenú v „Lilly-Lilly markete”,
-
2
som pokrájal na takéto kocky s „nedefinovatedľnými” rozmermi, ale po tomto tzv. „pilotnom” pokuse viem, že mali byť, akože aj v repete budú, menšie aspoň o ½.
-
3
Zemiaky som ošúpal a po nachystaní potrebných aditív,
-
4
som ich „dušákom” popučil (nie na veľmi jemno), pridal k nim pokrájané filety tresky,
-
5
posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb,
-
6
doplnil kopcovitou PL hladkej múky, 2 žĺtkami, pokrájanými „pierkami” zo zväzku zelenej cibuľky a po opatrnom zmiešaní, celú zmes „nadľahčil” ľahkým vmiešaním tuhého „snehu” z ostávajúcich dvoch bielkov.
-
7
Tak a išlo sa do finale. Zo zušľachtenej zemiakovo-treskovej zmesi som vytvaroval bochníčky do tvaru budúcej fašírky, každý zľahka obalil v jemnej preosiatej pečivovej strúhanke a následne
-
8
vypražil na dostatočnom množstve horúceho slnečnicového oleja s vitamínom E (nuž, pre „inkvizičnú komisiu”, preto, lebo som ho mal v komore).
-
9
Uložil na pomocnú tácňu s kuchnským papierovým obrúskom a nechal odsať zbytočný tuk.
-
10
Nastal čas na prípravu prílohy vo forme studeného šalátu, kedy som pokrájal asi 200 mm „baby” cuketku, dva stonky zeleru, menšiu červenú cibuľu a menší čerstvý „romain” šalát.
-
11
Uložil do misy na šaláty, pridal menšiu hrsť nahrubo pokrájaných vlašských orechov, posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb, pokropil extra panenským olivovým olejom, zalial „dressingom” so sezamovou majonézou, premiešal a
-
12
servíroval. Na počudovanie, nebolo to zlé a navyše prispel som aj sezóne „do plaviek”! Poznámka na záver: ak si k takejto fašírke (bez zeleného šalátu) pridáte tatarskú omáčku, môžete ju podávať aj ako predjedlo.
-
13
Aj so „Zelným salátem s pomerančem” podľa fotoreceptu priateľa Jožky Klukaodvody, to všetkým chutilo! Jožku srdečné veľké ďakujeme, … máš to u nás ukryté ako v ČSOB!
-
14
Včielky v Peoria-AZ, pracujú 12 mesiacov v roku, takto sa mi postarali aj o budúcu úrodu pomarančov.
-
15
Hádanka na koniec: viete, ktorej rastline patrí tento kvet?
K fotu 15 a hádance: vidím to na nějaký sukulent:
cs.wikipedia.org/wiki/Sukulent...
Asfodelovité:
cs.wikipedia.org/wiki/Asfodelovit%C3%A9...
druh nějakého aloe:
cs.wikipedia.org/wiki/Aloe...
Sranda bude, když to bude nějaká cibulovina, haha
... tak 3. alias C pokus Ti vyšiel, áno je to aleo vera v mojej záhrade!
Děkuji za dobrou zprávu.
Jen na okraj, není to na třetí pokus - aloe vera patří k sukulentům, čeledi Asfodelovité - jejíž zástupci jsou také aloe. Všechny tři odkazy jsou posloupné a spějí k jednotnému závěru.
Uvádíš, že máš Aloe vera, tak tu je: cs.wikipedia.org/wiki/Aloe_prav%C3%A1...
Přiznám se, že poznat podle květu druh aloe, to už bylo moc. Mně nikdy nekvetla a možná, že jsem ji viděla kvést v botanické zahradě, ale to už je dávno.
nápad s nakrájaním na malé kúsky by pomohol..
záver:
urobím dľa zamlákového priateľa..
druhý záver:
kvalita rybieho filé je teraz horšia ako pred 40 rokmi..
zdravím všetkých