Rybacie fašírky

Lahôdkové fašírky z tresky v zemiakoch (fotorecept)

Autor receptu: sracz

K tejto pochúťke som sa dostal čírou náhodou, sledovaním putovania zvedavých gurmánov a kuchárov aj po krajinách Škandinávie. Žiaľ, vlastnou nepozornosťou som akosi minul konkrétnu krajinu, kde sa jeho „in natura“ príprava vykonala. Videl som však, že rybár varil priamo na brehu mora, s čerstvo ulovenými treskami. Zemiaky majú u nás na Slovensku dávnu tradíciu, tak som neváhal a „išiel som na to priamo za pochodu“, než na receptúru zabudnem. Kto chce, môže sa ku nám pridať, my sme si pochutnali!

4-6
porcie
35 minút
príprava
7-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na „vec” som išiel odhodlaný s mottom: „Ak to zvládol Laponec, zvládne to aj našinec” a verte, či nie, túto „skladačku” zvládne aj „Gazdiniak na štarte”! Zemiaky na vstupnom obrázku sú už v šupke uvarené a tresku, kúpenú v „Lilly-Lilly markete”,
  2. som pokrájal na takéto kocky s „nedefinovatedľnými” rozmermi, ale po tomto tzv. „pilotnom” pokuse viem, že mali byť, akože aj v repete budú, menšie aspoň o ½.
  3. Zemiaky som ošúpal a po nachystaní potrebných aditív,
  4. som ich „dušákom” popučil (nie na veľmi jemno), pridal k nim pokrájané filety tresky,
  5. posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb,
  6. doplnil kopcovitou PL hladkej múky, 2 žĺtkami, pokrájanými „pierkami” zo zväzku zelenej cibuľky a po opatrnom zmiešaní, celú zmes „nadľahčil” ľahkým vmiešaním tuhého „snehu” z ostávajúcich dvoch bielkov.
  7. Tak a išlo sa do finale. Zo zušľachtenej zemiakovo-treskovej zmesi som vytvaroval bochníčky do tvaru budúcej fašírky, každý zľahka obalil v jemnej preosiatej pečivovej strúhanke a následne
  8. vypražil na dostatočnom množstve horúceho slnečnicového oleja s vitamínom E (nuž, pre „inkvizičnú komisiu”, preto, lebo som ho mal v komore).
  9. Uložil na pomocnú tácňu s kuchnským papierovým obrúskom a nechal odsať zbytočný tuk.
  10. Nastal čas na prípravu prílohy vo forme studeného šalátu, kedy som pokrájal asi 200 mm „baby” cuketku, dva stonky zeleru, menšiu červenú cibuľu a menší čerstvý „romain” šalát.
  11. Uložil do misy na šaláty, pridal menšiu hrsť nahrubo pokrájaných vlašských orechov, posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb, pokropil extra panenským olivovým olejom, zalial „dressingom” so sezamovou majonézou, premiešal a
  12. servíroval. Na počudovanie, nebolo to zlé a navyše prispel som aj sezóne „do plaviek”! Poznámka na záver: ak si k takejto fašírke (bez zeleného šalátu) pridáte tatarskú omáčku, môžete ju podávať aj ako predjedlo.
  13. Aj so „Zelným salátem s pomerančem” podľa fotoreceptu priateľa Jožky Klukaodvody, to všetkým chutilo! Jožku srdečné veľké ďakujeme, … máš to u nás ukryté ako v ČSOB!
  14. Včielky v Peoria-AZ, pracujú 12 mesiacov v roku, takto sa mi postarali aj o budúcu úrodu pomarančov.
  15. Hádanka na koniec: viete, ktorej rastline patrí tento kvet?