Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľovo-figový koláč

siuuu - fotkasiuuu, 3. augusta 2019
Kysnutý marhuľovo-figový koláč
Foto: siuuu

Tento rok náš figovník bohato zarodil, tak likvidujeme figy ako sa len dá. Najviac ich pojeme v surovom stave, lebo sú sladučké, a zo zvyšku aktuálne obratých som kúsila pripraviť tento lahodný koláč.

10-12
porcií
90 minút
príprava
40-55 minút
na 180 °C

Suroviny

1 šálka
2 a 1/4 šálky
1/4 šálky
1/4 šálky
1/2 bal.
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
20 g
20-25 ks čerstvé väčšie
5-10 kusov čerstvé
3 PL (alebo pomarančový)
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrnček má objem 250 ml. Na cesto v menšom hrnci rozohrejeme mlieko, olej a cukor - zohrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí, trvá to iba pár minút - odstavíme a necháme vychladnúť (zmes nesmie byť horúca, iba vlažná)... Do väčšej misy dáme 2 šálky múky, droždie, mliekovú zmes a varechou alebo robotom vymiešame, zakryjeme a necháme kysnúť 1-1,5 hodiny.

  2. 2

    Následne prisypeme zvyšok múky, pridáme jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. Znovu zmiesime, na podložke posypanej múkou rozvaľkáme na veľký obdĺžnik (mne vyšiel cca 45 x 35 cm), potrieme džemom, rovnomerne uložíme vnútro z čerstvých fíg a na maličké kúsky pokrájané marhule. Jemne posypeme škoricou. Zrolujeme po dĺžke a zložíme do tvaru kruhu do tortovej formy (priemer 24-26 cm), ktorú sme vyložili papierom na pečenie - ja som naplnenú roládu po dĺžke rozrezala na polovicu a tak stočila, ale dosť zle sa s ňou robilo.

  3. 3

    Posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 40 - 55 minút podľa veľkosti použitej formy aj podľa rúry. Ja som mala formu s priemerom 24 cm a trvalo mi to cca 55 minút. Po upečení necháme vychladnúť, pocukrujeme, dozdobíme a môžeme vychutnávať.

    Kysnutý marhuľovo-figový koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: