Kysnutý závin

Kysnuté záviny troch chutí (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Pre milovníkov kysnutých koláčov, cesto s pridaním sušeného mlieka. Veľká dobrota, ktorá poteší...

3
porcie
50-55 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava cesta: Do 150 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukor, 1 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť kvások. Múku hladkú a polohrubú preosejeme do väčšej misy, pridáme zvyšok cukru, soľ, nakysnutý kvások, premiešame. V 100 ml vlažnej vody rozmiešame sušené mlieko a vlejeme do cesta. Pridáme olej, vajcia a žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť. Tvarohové plnka: Tvaroh jemný a hrudkovitý, vanilínový a kryštálový cukor, kôru z citróna, žĺtky, Zlatý klas, hrozienka premiešame spolu. Orechová plnka: Mleté vlašské orechy posypeme cukrom, pridáme horúce mlieko, škoricu a premiešame. Maková plnka: Mak, cukor a slivkový lekvár premiešame.
  2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú doskua rozdelíme do troch bochníkov. Každú časť rozvaľkáme na tenko a rozotrieme plnku. Zrolujeme záviny, ktoré uložíme na vymastený plech.
  3. Necháme na teplom mieste nakysnúť.
  4. Pred vložením do rúry cesto zľahka narežeme, záviny potrieme rozpusteným maslom alebo olejom a žĺtkom, ktoré rozmiešame s trochou mlieka.
  5. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 35-40 minút do zlatista. Za horúca potrieme rozpusteným maslom alebo olejom a necháme vychladnúť. Pred podávaním nakrájame a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.