Kvakový eintopf fotorecept

porzellanka - fotkaporzellanka, 30. novembra 2010

Nase oblubene jedlo z jedneho hrnca. Ked sme kvakovy eintopf varili prvy krat, musela som sa ist pozriet do slovnika, ako sa ta "repa" Zobraziť celý popisNase oblubene jedlo z jedneho hrnca. Ked sme kvakovy eintopf varili prvy krat, musela som sa ist pozriet do slovnika, ako sa ta "repa" vola po slovensky. Kvaka po vojne zmizla zo slovenskej kuchyne, nie vsak zo severonemeckej. Momentalne je kvaka IN a dostava sa na stol aj v inych castiach europy. Obsahuje hroznovy cukor, bielkoviny, mineralne latky, provitamin A , vitaminy B1, B2, C, vela vody a malo kalorii.

6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2-3 ks
1 strúčik
500 g
500 g
1 - 2 ks
100 g, prerastená
0,5 l
200 g
 (olej)
  alebo kyslá smotana




Postup

  1. 1

    Pripravime si potrebne suroviny: Kvaku a zemiaky osupeme, pokrajame na kocky, ocistime a nakrajame cibulu, slaninu nakrajame na male, maso na vacsie kocky. Mrkvu ocistime a nakrajame na kolieska.

    Kvakový eintopf (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zohrejeme maslo, pridame slaninu, oprazime, pridame cibulu, oprazime do sklovita a pridame maso. Podlejeme vyvarom a prikryte dusime 20 minut. Pridame kvaku, klobasu a mrkvu, varime 10 minut, pridame zemiaky.

  3. 3

    Ochutime solou, korenim, kminom, cesnakom. Ked su zemiaky makke, vyberieme klobasu, nakrajame ju na kolieska, vlozime naspat do hrnca a mozeme podavat. Kto ma rad jemnejsiu chut, prida si do taniera 1lyzicu creme fraiche, alebo kyslej smotany.

Diskusia k receptu

monzet
Tak toto je polievočka môjho detstva,robíme ju tak isto,len naviac pridávame krupy.Je fajnučká,mňam.
violetacamorova
V anglicku sa to volá turnip. Na Slovensku som to v obchodoch nevidela. Spomínam si, že to moja babka veľmi dlho varila dokiaľ pozháňala semiačka lebo si to sama pestovala, ale ona to varila s mrkvou spolu popučila a dala do toho masť so škvarkami, podľa nej tam boli najlepšie z baranieho loja. A na východe to babka volala karpeľe.
dedoivan
KVAKA - biela cukrová repa, výraz KARPEĽE aj napriek tomu ,že som z východu nepoznám.
garanco
Aj moja nebohá svokra to varievala, s hubami a zeleninou. Pestovala ju sama, aj semienka si každoročne dopestovala sama, u nich to tiež volajú karpeľe, tento výraz poznal aj môj otec zo Spiša. Varila som ju aj ja, ale nebolo to ono (ako poznamenal môj manžel).
janger
Z kvaky som este nic nerobila. Niekedy vyskusam!
babidka
ja som uz semiacka kvaky zhanala ale veruze nenasla . V jari sa asi budem musiet poobzerat v polskych predajniach so semiackami , tam maju vraj vacsi vyber ako u nas .
porzellanka
Dakujem za komentare. @monzet ako robis s krupami? daj recept :-). @violetacamorova Taky recept poznam tiez, vari sa to rovnako, len maso sa nepokraja, kvaka, zemiaky a mrkva sa roztlacia na pyre a podava sa ako priloha k masu (klobase). Volakedy to bolo jedlo chudobnych ludi, urcite sa k tomu ziadne maso nepodavalo. Ale s oskvarkami to musim vyskusat tiez.
bozulka
@porzelanka , tá repa čo máš na obrázku,je skutočne kvaka.Je to vynikajúca zelenina okrem polievky akú máš ty ,môj otec miloval na Vianoce zo sušených plátkov a údeného mäsa polievku,patrične ochutenú štiplavinkou.Ja som si viac rokov dopestovala na zahrade.Semienka som kúpila v semenárstve,bežne dostať.Treba len pýtať a keď niesú tak nech obchodník objedná.Často robím pečenú zeleninu aj s kvakou.Recept mám medzi mojimi receptami.Je to vynikajúce.
monzet
@porzellanka presne tak ako ty,len pri pridávaní kvaky,klobasky a mrkvy nasypem za hrsť krúpov.Chuť je asi rovnaká,len je to hustejšie:-)
vybusna
kvaka sa pestuje u nas v rodine od nepamati...a veru robievame aj my s krupami, po nasom s gersnou a fazulou
bobarka
Hurá, kvaka čaká v pivnici na dobrý recept. A ten prišiel ako na zavolanie. Vďaka!
alena45
pozerám si recepty z kvaky, nie je ich tu veľa, tento by sa mi pozdával, problém je, že moja kvaka je vnútri biela a má takú chrenovú chuť, myslím, že to nie je to, čo som čakala. Na budúci rok musím zohnať tú so žltou dužinou, už na pohľad sa mi zdá jemnejšia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia