Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala fotorecept
Foto: eviana
Keby išlo dať v názve receptu úvodzovky napíšem "tandoori masala kurča", ale nejde to, tak pre pokoj v rodine varechovej je to kurča marinované... Zobraziť celý popisKeby išlo dať v názve receptu úvodzovky napíšem "tandoori masala kurča", ale nejde to, tak pre pokoj v rodine varechovej je to kurča marinované... Ale nech už sa volá tak či tak, je to naozaj výborné jedlo a stojí za ochutnanie. Aj keď ideálne by bolo pripraviť ho v tandoori peci, tak tento recept je prudko prispôsobený bežnej slovenskej kuchyni :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg alebo jeho časti |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1 ks |
|
1,5 PL |
|
4 strúčiky |
|
2 ks |
|
5q ČL |
|
350 ml |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Korenie Tandoori masala je možné kúpiť v špeciálnych predajniach exotických potravín, v bežnom markete ho nenájdete. Napr. tu: http://www.asiafood.sk/koreniny/633-grilovacie-korenie-tandoori-masala-100-g-5017689004828.html Kurča si najprv poriadne umyjeme a osušíme.
-
2
...zvliekneme z kože a rozrežeme na menšie kúsky
-
3
...do mäsa spravíme asi 5 mm hlboké zárezy
-
4
...v miske si zmiešame šťavu z citróna s 1/2 ČL soli a trochou mletého čierneho korenia a kuracie kúsky v nej vymáčame, vmasírujeme do mäsa
-
5
...odložíme v nekovovej nádobe (u mňa umelohmotná tácka) do chladničky na cca 30 minút - zatiaľ si pripravíme marinádu.
-
6
...na jemnom strúhadle si nastrúhame ďumbier alias zázvor - je to kúsok cca veľkosti malíčka (ja mám prsty dlhé :)))
-
7
...kto chce menej pikantné doporučujem len 1 ks chilli alebo ich zbaviť zrniečok, my máme pikantné radi, tak som ich tam nechala - a nakrájame na mini kúsky (my máme doma špeciálne manikúrové nožničky na chilli - originál kúpené na chilli a používané len na chilli :)) takže u nás sa chilli do jedál strihá :)
-
8
...nastrúhame cesnak a trošku muškátového oriešku (len 4x prebehnúť po strúhadle :)
-
9
...pridáme korenie tandoori masala a kurkumu
-
10
...ešte jogurt a máme všetky suroviny na marinádu
-
11
...všetko spolu zmiešame na krásne červenú a voňavú marinádu
-
12
...vyberieme z chladničky kúsky kurčaťa a namáčame ich v marináde, tak aby bolo celé mäso pokryté marinádou
-
13
...namarinované kúsky vložíme do nekovovej nádoby a necháme v chlade minimálne 12 hodín marinovať (ja zvyknem marinovať 24 hodín - čím dlhšie, tým lepšie marináda nasiakne do mäsa)
-
14
...jemne si vymastíme olejom alebo maslom pekáč a naukladáme doň mäsko a dáme piecť pri 180°C cca 45 minút až hodinu (podľa rúry), priebežne potierame zvyšnou marinádou, kým sa neminie. Kuriatko sa upečie do krásnej červenej farby a celým bytom sa vinie neskutočne úžasná vôňa. Ako prílohu som zvolila kari ryžu a jemný šalát z čínskej kapusty, červenej papriky, paradajky a šalotky. A tá chuť... dokonalosť sama :)
len pevne verím, že tento recept ti o pár dní niekto neskopíruje, ako sa stalo o pár dní po zverejnení iného tvojho vynikajúceho receptu. myslím, že si všimli aj mnohí iní....
5***** ti zaslúžene patrí
Hlasim sa ako odberatel domacej kapusty, aj zemiakov, aj huriek... nic nevyhodte, schosnujeme :)