Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Keby išlo dať v názve receptu úvodzovky napíšem "tandoori masala kurča", ale nejde to, tak pre pokoj v rodine varechovej je to kurča marinované... Ale nech už sa volá tak či tak, je to naozaj výborné jedlo a stojí za ochutnanie. Aj keď ideálne by bolo pripraviť ho v tandoori peci, tak tento recept je prudko prispôsobený bežnej slovenskej kuchyni :)

5
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korenie Tandoori masala je možné kúpiť v špeciálnych predajniach exotických potravín, v bežnom markete ho nenájdete. Napr. tu: http://www.asiafood.sk/koreniny/633-grilovacie-korenie-tandoori-masala-100-g-5017689004828.html Kurča si najprv poriadne umyjeme a osušíme.
  2. ...zvliekneme z kože a rozrežeme na menšie kúsky
  3. ...do mäsa spravíme asi 5 mm hlboké zárezy
  4. ...v miske si zmiešame šťavu z citróna s 1/2 ČL soli a trochou mletého čierneho korenia a kuracie kúsky v nej vymáčame, vmasírujeme do mäsa
  5. ...odložíme v nekovovej nádobe (u mňa umelohmotná tácka) do chladničky na cca 30 minút - zatiaľ si pripravíme marinádu.
  6. ...na jemnom strúhadle si nastrúhame ďumbier alias zázvor - je to kúsok cca veľkosti malíčka (ja mám prsty dlhé :)))
  7. ...kto chce menej pikantné doporučujem len 1 ks chilli alebo ich zbaviť zrniečok, my máme pikantné radi, tak som ich tam nechala - a nakrájame na mini kúsky (my máme doma špeciálne manikúrové nožničky na chilli - originál kúpené na chilli a používané len na chilli :)) takže u nás sa chilli do jedál strihá :)
  8. ...nastrúhame cesnak a trošku muškátového oriešku (len 4x prebehnúť po strúhadle :)
  9. ...pridáme korenie tandoori masala a kurkumu
  10. ...ešte jogurt a máme všetky suroviny na marinádu
  11. ...všetko spolu zmiešame na krásne červenú a voňavú marinádu
  12. ...vyberieme z chladničky kúsky kurčaťa a namáčame ich v marináde, tak aby bolo celé mäso pokryté marinádou
  13. ...namarinované kúsky vložíme do nekovovej nádoby a necháme v chlade minimálne 12 hodín marinovať (ja zvyknem marinovať 24 hodín - čím dlhšie, tým lepšie marináda nasiakne do mäsa)
  14. ...jemne si vymastíme olejom alebo maslom pekáč a naukladáme doň mäsko a dáme piecť pri 180°C cca 45 minút až hodinu (podľa rúry), priebežne potierame zvyšnou marinádou, kým sa neminie. Kuriatko sa upečie do krásnej červenej farby a celým bytom sa vinie neskutočne úžasná vôňa. Ako prílohu som zvolila kari ryžu a jemný šalát z čínskej kapusty, červenej papriky, paradajky a šalotky. A tá chuť... dokonalosť sama :)