Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Keby išlo dať v názve receptu úvodzovky napíšem "tandoori masala kurča", ale nejde to,
tak pre pokoj v rodine varechovej je to kurča marinované...
Ale nech už sa volá tak či tak, je to naozaj výborné jedlo a stojí za ochutnanie. Aj keď
ideálne by bolo pripraviť ho v tandoori peci, tak tento recept je prudko prispôsobený
bežnej slovenskej kuchyni :)
5 porcií |
15 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Korenie Tandoori masala je možné kúpiť v špeciálnych predajniach exotických potravín, v bežnom markete ho nenájdete. Napr. tu: http://www.asiafood.sk/koreniny/633-grilovacie-korenie-tandoori-masala-100-g-5017689004828.html
Kurča si najprv poriadne umyjeme a osušíme.
- ...zvliekneme z kože a rozrežeme na menšie kúsky
- ...do mäsa spravíme asi 5 mm hlboké zárezy
- ...v miske si zmiešame šťavu z citróna s 1/2 ČL soli a trochou mletého čierneho korenia a kuracie kúsky v nej vymáčame, vmasírujeme do mäsa
- ...odložíme v nekovovej nádobe (u mňa umelohmotná tácka) do chladničky na cca 30 minút - zatiaľ si pripravíme marinádu.
- ...na jemnom strúhadle si nastrúhame ďumbier alias zázvor - je to kúsok cca veľkosti malíčka (ja mám prsty dlhé :)))
- ...kto chce menej pikantné doporučujem len 1 ks chilli alebo ich zbaviť zrniečok, my máme pikantné radi, tak som ich tam nechala - a nakrájame na mini kúsky (my máme doma špeciálne manikúrové nožničky na chilli - originál kúpené na chilli a používané len na chilli :)) takže u nás sa chilli do jedál strihá :)
- ...nastrúhame cesnak a trošku muškátového oriešku (len 4x prebehnúť po strúhadle :)
- ...pridáme korenie tandoori masala a kurkumu
- ...ešte jogurt a máme všetky suroviny na marinádu
- ...všetko spolu zmiešame na krásne červenú a voňavú marinádu
- ...vyberieme z chladničky kúsky kurčaťa a namáčame ich v marináde, tak aby bolo celé mäso pokryté marinádou
- ...namarinované kúsky vložíme do nekovovej nádoby a necháme v chlade minimálne 12 hodín marinovať (ja zvyknem marinovať 24 hodín - čím dlhšie, tým lepšie marináda nasiakne do mäsa)
- ...jemne si vymastíme olejom alebo maslom pekáč a naukladáme doň mäsko a dáme piecť pri 180°C cca 45 minút až hodinu (podľa rúry), priebežne potierame zvyšnou marinádou, kým sa neminie. Kuriatko sa upečie do krásnej červenej farby a celým bytom sa vinie neskutočne úžasná vôňa. Ako prílohu som zvolila kari ryžu a jemný šalát z čínskej kapusty, červenej papriky, paradajky a šalotky. A tá chuť... dokonalosť sama :)