Kurča na pomarančoch a mede fotorecept
Foto: anittka
Vynikajúci nedeľňajší obed v týchto zimných dňoch, ktorý ľúbi celá moja rodina. Určite vyskúšajte keď vás už omrzelo grilované kura.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Očistíme si kurča a pripravíme si suroviny.
-
2
Rímsku misu si namočíme aspoň na 30 min do vody, aby nasiakla do seba vodu.
-
3
Kurča potrieme všetkým korením aj posolíme z každej strany aj pod kožou. Z každej strany som dala 2 plátky masla pod kožu a navrch poukladala nakrájané pomaranče a nakoniec podliala vodou.
-
4
Dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov na dve hodinky, cca každých 30 min zalievame výpekom. Po hodinke polejeme vrch rovnomerne medom.
-
5
Po 90 min zlejeme výpek a kurča odokryté pečieme do červena ešte 30 min.
-
6
Do výpeku si dáme trošku vegety a pol polievkovej lyžice hladkej múky a trošku zahustíme ako omáčku.
-
7
Keď je kuriatko pekne upečené, môžme servírovať. Prajem vám dobrú chuť k obedu.
V rimskej mise sa to pecie ovela dlhsie ako na pekaci pod alobalim ale ma aj omnoho lepsiu chut a to kura je fajne stavnate tak preto tie dve hodky
hrnec i poklici namočíme na minimálně 30 minut do studené vody
pečeme vždy pod poklicí
hrnec vkládáme vždy do chladné trouby a teprve potom nastavíme teplotu
nepodléváme vodou, nepřidáváme tuk, solíme minimálně
V rímskom pekáči to trvá dlhšie ako sa bežne pečie, pretože sa to dáva do studenej rúry a než sa v pekáči dosiahne požadovaná teplota tak to trvá... chyba v postupe je to podlievanie, od vloženia do rúry až po koniec pečenia by sa nemali rúra a pekač vôbec otvárať. Srdiečko pod Tvojim komentárom som dal omylom :-)
Omylom pridané srdiečka pri komentároch môžete zrušiť opätovným kliknutím na ikonku. Skúste...
Práveže princíp rímskeho pekáča je v tom že sa kura pečie zakryté a dlhšiu dobu. Nieje dusené, má normálnu chrumkavú kôrku ako keď sa pečie na plechu, akurát je šťavnaté a nieje vysušené.
Ja v ňom sice kura vcelku nerobievam, vždy rozporcované a na zemiakoch a ešte som ho nikdy nemusel zapekať.