Pečené kurča
Pečené kurča

Kurča na pomarančoch a mede fotorecept

anittka - fotkaanittka, 26. novembra 2017
Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept)
Foto: anittka

Vynikajúci nedeľňajší obed v týchto zimných dňoch, ktorý ľúbi celá moja rodina. Určite vyskúšajte keď vás už omrzelo grilované kura.

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks celé
1 ks veľký
100 ml
4 plátky
200 ml na podliatie
1/2 PL na zahustenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistíme si kurča a pripravíme si suroviny.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rímsku misu si namočíme aspoň na 30 min do vody, aby nasiakla do seba vodu.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kurča potrieme všetkým korením aj posolíme z každej strany aj pod kožou. Z každej strany som dala 2 plátky masla pod kožu a navrch poukladala nakrájané pomaranče a nakoniec podliala vodou.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov na dve hodinky, cca každých 30 min zalievame výpekom. Po hodinke polejeme vrch rovnomerne medom.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 90 min zlejeme výpek a kurča odokryté pečieme do červena ešte 30 min.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku si dáme trošku vegety a pol polievkovej lyžice hladkej múky a trošku zahustíme ako omáčku.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je kuriatko pekne upečené, môžme servírovať. Prajem vám dobrú chuť k obedu.

    Kurča na pomarančoch a mede (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Ja by som tiež v tomto recepte nepoužila múku a vegetu.Ale nechcem,aby to vyznelo ako kritika,pretože sa mi nepáči,keď sa ľudia na Vareche ironizujú a majú uštipačné poznámky. To samotné spojenie pomaranča a medu musí byť výborné a ak by som takéto kuriatko piekla,vychutnala by som si ho bez tých ďalších menovaných prísad.
@Izabella929 (26.11.2017 18:02)
V rímskom pekáči to trvá dlhšie ako sa bežne pečie, pretože sa to dáva do studenej rúry a než sa v pekáči dosiahne požadovaná teplota tak to trvá... chyba v postupe je to podlievanie, od vloženia do rúry až po koniec pečenia by sa nemali rúra a pekač vôbec otvárať. Srdiečko pod Tvojim komentárom som dal omylom :-)
@Radox1 (27.11.2017 09:11)

Práveže princíp rímskeho pekáča je v tom že sa kura pečie zakryté a dlhšiu dobu. Nieje dusené, má normálnu chrumkavú kôrku ako keď sa pečie na plechu, akurát je šťavnaté a nieje vysušené.
tak potom neviem,lebo aj tu ho musela odkryt a zapiect do kôrky,svokra ho ma,po troch hodinach je kacka ako vata,ale bez cervenej korky,a musela na nu este pustit gril.
Rímsky hrniec teda nemám, ale podľa mňa, keď sa namočí, tak logicky potom asi nebude piecť do chrumkava. To je len taká moja úvaha. Ale tak @Dormella a @Kimlo zase píšu, že to majú chrumkavé, tak neviem, možno sa mýlim.
Ja velmi často robievam kombinaciu med+citrón, je to niečo fantastické :-) nám to velmi chutí.Dávam ale "len" sol,nič iné. Cez leto pri grilovačke táto "marináda" u nás nesmie chýbať :-) Aj tvoja kombinácia s pomarančom moze byt dobrá.A piect si to uz kazdy upecie ako mu chutí,či uz chce mať chrumkavú kožku,alebo radšej mäkkú-dusenú :-) to uz je kazdeho vlastná volba :-)

Pridaj komentár k receptu: