Kuracina vyprážaná v cestíčku po mojom fotorecept
Foto: sracz
Tentoraz niečo ľahšie, aj keď vyprážané. Čítal som a dokonca aj použil niekoľko druhov cestíčka, no rozhodol som sa pre svoj vlastný, tentoraz Zobraziť celý popisTentoraz niečo ľahšie, aj keď vyprážané. Čítal som a dokonca aj použil niekoľko druhov cestíčka, no rozhodol som sa pre svoj vlastný, tentoraz už № 1 variant. Domnievam sa, že každý z nás má chuťové kanáliky naladené podľa svojich, tých najintímnejších, predstáv. Preto aj zostavu a jej množstvo pre namiešanie jemného cestíčka na marinovanie a zároveň aj na vyprážanie, si zvoľte a použite podľa seba. Moji „stravníci”, na moju veľkú radosť, ani nemukli, lebo pri jedle sa s plnou „pusou“ nehovorí!
porcie
Suroviny
4 ks |
|
500-600 g |
|
Cestíčko: | |
240-250 ml |
|
150-200 g |
|
2-3 ks |
|
2-3 ČL |
|
2 ČL |
|
2-3 ČL |
|
2-3 KL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1÷2 ČL |
|
0,5 ČL čerstvo strúhaný |
|
1 ČL |
|
120-150 ml |
|
Na vyprážanie: | |
podľa potreby (olivový) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (hrubšie mletá alebo panko strúhanka) |
|
Postup
-
1
Kuracie prsia som kúpil už pokrájané na „štangličky” ~ 15-20 mm x 120-150 mm. Stehná som vykostil a zbavil kože. Do plastovej misky na marinovanie som vložil kyslé mlieko a hladkú múku.
-
2
Plejáda vôní a chutí v podobe výberu korenín dodá marináde i mäsu ten najsamlepšejší „šmak”; zľava: ďumbier (závor), cesnak, oregano, Mrs. Dash, čierne korenie, muškátový oriešok a údená sladká „KN” paprika pána Urblíka. Ku kyslému mlieku s múkou (jej množstvo korigujte, prosím, podľa toho aké husté chcete mať cestíčko) som „vbuchol” celé vajíčka a
-
3
doplnil jednotlivými koreninami, pridal aj „Nahrin” zmes na kuracinu, sušený tymián a soľ.
-
4
Toto mi ostalo po vykostení stehien, čo tvorí výborný podklad trebárs do zeleninovej polievky.
-
5
Keď som základ marinády a zároveň cestíčka na hladko vymiešal, preložil som ho do väčšej jenskej misy a skompletizoval so „šľahetkou” alias šľahačkovou smotanou a poukladal do nej
-
6
„klátiky či štangličky” kurcích pŕs a následne i
-
7
stehná bez kostí a kože.
-
8
Všetko, dôkladne zarovnané cestíčkom a zakryté celofánovou fóliou, som uložil „nasosať” vône a chute, na 2-3 dni do chladničky.
-
9
V deň „D” som do panvice nalial asi 10 mm oleja, pridal po 2-3 PL masla a bravčovej masti, nechal rozpáliť na 6. stupni elektrického šporáka.
-
10
Mäso v cestíčku som preklopil na mriežku (keby som mal rezervu kuracieho mäsa, vložil by som ho do odkvapkaného cestíčka) a postupne
-
11
poobaľoval v hrubšej strúhanke (tentoraz som zmiešal svoju jemnú, s japonskou panko strúhankou a talianskú bylinkovú) a
-
12
vypražil na trojkovej „emulzii”.
-
13
Potom som na papierovom obrúsku (žiaľ zo Slavošovských papierní už ostal iba sen) nechal odsať nadbytočný tuk a
-
14
podával s teplým zeleninovým šalátom, ktorého rcp uverejním hneď zajtra.
Diskusia k receptu