Vyprážané kuracie mäso

Kuracina vyprážaná v cestíčku po mojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tentoraz niečo ľahšie, aj keď vyprážané. Čítal som a dokonca aj použil niekoľko druhov cestíčka, no rozhodol som sa pre svoj vlastný, tentoraz už № 1 variant. Domnievam sa, že každý z nás má chuťové kanáliky naladené podľa svojich, tých najintímnejších, predstáv. Preto aj zostavu a jej množstvo pre namiešanie jemného cestíčka na marinovanie a zároveň aj na vyprážanie, si zvoľte a použite podľa seba. Moji „stravníci”, na moju veľkú radosť, ani nemukli, lebo pri jedle sa s plnou „pusou“ nehovorí!

4-6
porcie

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia som kúpil už pokrájané na „štangličky” ~ 15-20 mm x 120-150 mm. Stehná som vykostil a zbavil kože. Do plastovej misky na marinovanie som vložil kyslé mlieko a hladkú múku.
  2. Plejáda vôní a chutí v podobe výberu korenín dodá marináde i mäsu ten najsamlepšejší „šmak”; zľava: ďumbier (závor), cesnak, oregano, Mrs. Dash, čierne korenie, muškátový oriešok a údená sladká „KN” paprika pána Urblíka. Ku kyslému mlieku s múkou (jej množstvo korigujte, prosím, podľa toho aké husté chcete mať cestíčko) som „vbuchol” celé vajíčka a
  3. doplnil jednotlivými koreninami, pridal aj „Nahrin” zmes na kuracinu, sušený tymián a soľ.
  4. Toto mi ostalo po vykostení stehien, čo tvorí výborný podklad trebárs do zeleninovej polievky.
  5. Keď som základ marinády a zároveň cestíčka na hladko vymiešal, preložil som ho do väčšej jenskej misy a skompletizoval so „šľahetkou” alias šľahačkovou smotanou a poukladal do nej
  6. „klátiky či štangličky” kurcích pŕs a následne i
  7. stehná bez kostí a kože.
  8. Všetko, dôkladne zarovnané cestíčkom a zakryté celofánovou fóliou, som uložil „nasosať” vône a chute, na 2-3 dni do chladničky.
  9. V deň „D” som do panvice nalial asi 10 mm oleja, pridal po 2-3 PL masla a bravčovej masti, nechal rozpáliť na 6. stupni elektrického šporáka.
  10. Mäso v cestíčku som preklopil na mriežku (keby som mal rezervu kuracieho mäsa, vložil by som ho do odkvapkaného cestíčka) a postupne
  11. poobaľoval v hrubšej strúhanke (tentoraz som zmiešal svoju jemnú, s japonskou panko strúhankou a talianskú bylinkovú) a
  12. vypražil na trojkovej „emulzii”.
  13. Potom som na papierovom obrúsku (žiaľ zo Slavošovských papierní už ostal iba sen) nechal odsať nadbytočný tuk a
  14. podával s teplým zeleninovým šalátom, ktorého rcp uverejním hneď zajtra.