Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom fotorecept
Foto: sracz
Valentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne musím rátať. Okrem sladkostí in natura som Zobraziť celý popisValentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne musím rátať. Okrem sladkostí in natura som jej pripravil aj tento recept s „pearled couscousom”. Čerstvých a pokrájaných. Inšpirovala ma naša spoločná priateľka tu na Varecha.sk, milá @Afataga, ktorej sa tieto huby (pod menom „crimini”), v konzervovanom prevedení nerátajú. Poučil som sa, poslúchol som ju, prikúpil, obohatil strúhaným chrenom a ostatné už išlo tzv. „ľavou zadnou”.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 ks (s kosťou a kožou) |
|
podľa chuti a potreby |
|
podľa chuti a potreby (alebo štvorfarebné) |
|
3-4 PL |
|
120-150 g |
|
150-200 ml |
|
1-2 ks |
|
200-220 ml |
|
240-250 g (hnedé crimini) |
|
4-5 PL čerstvo postrúhaný |
|
4-5 strúčikov |
|
2-3 KL |
|
2-3 ML |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
250-333 ml (mäsový) |
|
podľa potreby |
|
4-6 PL pokrájaná |
|
Postup
-
1
Umyté, osušené a orezané stehná (orez je na malom tanieriku hore, použijem ho v „drôtenom vajíčku” do bársakej polievky) som jemne po obidvoch stranách osolil a nastrúhal na ne čierne korenie. Šampiňóny sú už očistené a pokrájané, strúčiky cesnaku olúpané.
-
2
Pripravené stehná som po 5-7 minút na každej strane opiekol na oleji a orezanom tuku z kože.
-
3
Medzitým som postrúhal asi 10 cm chrenu, pokrájal pór, cibuľu a papriku aj s jadrovníkom.
-
4
Keď už boli stehná pekné červeno-hnedé, vyložil som ich na pomocnú tácňu a na výpeku orestoval pokrájanú cibuľu i pór a
-
5
následne aj papriku obohatenú pretlačeným cesnakom.
-
6
Po asi 3-4 minútach podusenia nasledovali šampiňóny.
-
7
A potom koreniny: paprika mletá sladká aj štipľavá, korenie „Nahrin” na kuracinu a korenie sv. Antonína. Premiešal, nechal minútku-dve prepojiť chute a vône.
-
8
Z tácne som preložil opečené stehná do hrnca, zalial kuracím vývarom, prikryl a na strednom, po 10-12 minút na malom ohreve nechal 33 minút dusiť, až bolo mäso ako „hodváb, či vatička“.
-
9
Počas dusenia mäsa som klasickým spôsobom pripravil izraelský perličkový kuskus.
-
10
A mohlo sa servírovať a obedovať. Dobrú chuť aj Vám, vážení a milí priatelia a priateľky!
-
11
Krásny deň sv. Valentína Vám želám všetkým, v spoločnosti Vašich ctených rodín, ako aj dobroprajných, usmievavých a úprimných priateľov! Kytičku týchto obľúbených voňavých karafiátov, v 24 hodinovom predstihu, dostalo moje krajšie a lepšia JA!
Diskusia k receptu