
Foto: Shutterstock
Ak nám zostanú zvyšky jedla, jednoducho ich zjeme na ďalší deň. Niektoré sa ohrievajú ľahko, u iných treba použiť nejaký fígeľ, aby chutili ako čerstvé. Medzi tie druhé patria napríklad lazane, zapekané plátky cestovín plnené najčastejšie paradajkovo-mäsovou bolonskou omáčkou a bešamelom.
Lazane, ktoré sa nezjedia, treba dať najneskôr do dvoch hodín do chladničky a to vzduchotesne zabalené. Určite ich nenechávame do ďalšieho dňa pri izbovej teplote, môžu sa v nich začať množiť baktérie, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné problémy.
Tento krok nevynechajte
Je niekoľko možností ako lazane zohriať. Aby chutili ako čerstvé, pomôžeme si malým trikom – nalejeme na ne trocha vývaru alebo vody, prípadne bešamelovej omáčky, ak nám zostala z prípravy lazaní. Tak dosiahneme, že sa pri zohrievaní nevysušia.4 spôsoby, ako zohrievať lazane
Ak zohrievame lazane v rúre, robíme to pri teplote 200 stupňov alebo 180 stupňov s ventilátorom. Lazane dáme do vhodnej nádoby, nalejeme na ne trochu vody alebo vývaru a prikryjeme alobalom. Zohrievame približne 15 minút. Potom ich posypeme nastrúhaným syrom a necháme ešte 5 minút zapiecť.Tak isto postupujeme, ak chceme lazane zohriať v mikrovlnnej rúre, tu však nemôžeme použiť na zakrytie alobal. Použijeme pokrievku vhodnú do mikrovlnky alebo papier na pečenie. Zohrievame ich pri strednom výkone asi 10 minút. Zohriate ich posypeme nastrúhaným syrom.
Lazane sa dajú zohriať aj na panvici s trochou oleja, ale v tomto prípade ich treba nakrájať na kúsky a dôsledne prehriať a opiecť zo všetkých strán, takže tento spôsob je menej vhodný ako rúra alebo mikrovlnka, keďže vzhľad aj štruktúru jedla zmení.
Ak máte doma teplovzdušnú fritézu, môžete na zohrievanie lazaní použiť aj tú. Predhrejeme ju na 180 stupňov, lazane nakrájame na porcie a vložíme ich do koša fritézy. Nalejeme na ne trocha vody alebo vývaru a môžeme ich prikryť aj kúskom alobalu. Vložíme ich do teplovzdušnej fritézy a zohrievame asi 10 minút.
Diskusia k článku