Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. júna 2016
Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept)
Foto: sracz

Komu sa „máli“ vzorkovnica rcp na perkelty s kuracinou, pridávam ďalší. Tentoraz obohatený šalotkou a stonkovým zelerom. Ančurka Tarbajová, moja vzácna priateľka, mi prezradila Zobraziť celý popisKomu sa „máli“ vzorkovnica rcp na perkelty s kuracinou, pridávam ďalší. Tentoraz obohatený šalotkou a stonkovým zelerom. Ančurka Tarbajová, moja vzácna priateľka, mi prezradila tajomstvo pestovania veľkých zelerových buliev, ktoré som úspešne realizoval aj v podmienkach záhradky s „nepohostinnou“ pôdou v Košiciach na Furči. Vrcholkami čerstvej zelerovej vňate som zásoboval susedov, stonkami kŕmil králiky. No a až tu som im prišiel na chuť. Dnes si ich pridávam aj do „rozprávky detstva“, krupice!

4-6
porcie
15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL škvarená
 podľa potreby
6 ks dolné
1 ks biela stredná
1 ks väčšia
1 ks (zelená časť)
6 strúčikov
2 - 3 ks
1 PL
1 KL sušený mletý
1 KL čerstvo mletý
1 KL
5 - 6 ks čerstvý
500 - 600 ml (alebo voda)
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Očistené, umyté a osušené dolné časti kuracích stehien „budzogániky“, mojimi Čvorgľami Lillinkou a Samkom nazývané ako „mäso s rúčkou“, jemne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), ale ani korením „štyroch farieb“ nič nepokazíte; následne dôkladne, na červenohnedo, „koldokola“ opečieme na horúcom mixe oleja a masti.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas opekania si pripravíme, cibuľu, šalotku, zelenú časť póru, strúčiky cesnaku a zelerové stonky.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené mäso vyberieme na pomocný tanier

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vo výpeku orestujeme pokrájanú cibuľu a šalotku.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priebežne pokrájame aj zelerové stonky a pór,

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prisypeme ich do hrnca k cibuli so šalotkou, premiešame, porestujeme.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme všetky koreniny (papriku mletú sladkú PL; ďumbier sušený mletý KL; jalovec čerstvo mletý KL; korenie na kuracinu KL) a vzápätí opäť asi päť minút dorestujeme; štípľavú gulášovo klobásovú zmes „KN“ som tentoraz vynechal, lebo sa mi „na zobky“ nahlásil párik „krpatej hávede“ od susedovcov, tak som varil na jemno; teraz už iba premiešať, krátko povariť.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do tohoto základu nežne uložiť opečené mäsko; po 5-7 min dusenia,

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ho podlejeme horúcou vodou alebo kuracím vývarom; na povrch pretlačíme strúčiky cesnaku a rozložíme zopár halúzok čerstvého tymiánu (alebo ML, mocca lyžičku sušeného); premiešame a na režime „buľkokotanie“ dusíme až je mäso mäkké (necelú hodinku).

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver už iba dochutíme soľou; ja som dva „budzogániky“ odobral z kostí a mäso som zapracoval do šťavy; my, teda ja s mojou, takto pripravený perkelt máme najradšej so slovenskou ryžou, alebo tarhoňou. Moji malí návštevníci si však vypýtali „mashet potatoes“, zemiakovú kašu, lebo ich mamka im ju robí buď zo zemiakov aj so šupkou, alebo z práškového polotovaru. Práve preto im najviac chutí jedlo od „uncle Frankie_ho“! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Vareške!

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sracz
Veľmi pekne ďakujem mojemu neznámemu, ale prvému, priaznivcovi za hviezdičku! Hlboko si vážim Tvoj úsudok i námahu, priateľ v nedohľadne!
kecemis
Aj napriek tej jednej hviezdicke, by som si urcite pochutnal na tvojej kuracine. Je to moje oblubene masko. A paci sa mi zapracovanie dvoch budzoganov do omacky.
veronikkka
je to perkelt plný Tvojej kuchárskej fantázie a veľkej lásky k drobcom i k dobrému vareniu :-)
zaslúžených 5* & srdečné pozdravy Tebe a celej Tvojej milej rodinke posielam do dalekej Iowy, vzácny môj priateľu :-)
mariamka
mozno znamkoval ako v skole za starych cias :) inak perkelt riadne vytuneny, ja tie rucky davam prec, zbytocne zavadzaju pri miesani, daju sa schosnovat v polievke,, a sa mi paci, ze tam zachovavate SK zvyky, tarhonu mozme vzdy, nech sa dari
klukodvody
@Sracz milí příteli a kamaráde vzdálený. Perkelt je věc výborná v jakékoliv úpravě a Tvoje vymazlené perkelty vždy s radostí uložím. Jen jedno Ti kamaráde povím. Tyhle ubohé jednohvězdičkáře kteří milují anonymitu vůbec neberu v úvahu. Oni asi vůbec nechápou, že ty hvězdičky v podstatě nemají význam, protože jde o to, kdo si uloží a komu ten recept za to stojí. Já osobně si myslím, že jsou celkem zbytečné i když je dávám už jen proto, že to je takové vizuální ocenění našeho snažení. Tak ať si užívají svojí neschopnost. Srdečně Tebe a celou Tvojí rodinu zdravíme z prosluněné Moravy a posílám Ti hvězdičky.
klukodvody
Ještě jsem zapomněl. Krásný postup na rychlé vykostění stehna dal @Mesiar50 a tak určitě udělám Tvůj perkelt a než udělám ten špalíček, tak ho tím způsobem vykostím a zbytek upeču pěkně s kostí. Ahoj.
mesiar50
Priateľu,tvoj perkelt vyzerá prvotriedne a veľmi gustiózne.
Rád si ho v budúcnosti pripravím.
Pekne pozdravujem.
jack
Tvoje jedlá sú čarovné.Normálne by som si ho okamžite dala.Kuracinku ľúbime.
izabella929
@sracz , no a potom, že ja tu stále vymýšľam..a aha ho...výmyselník kuchyňový, čo zase navaril a ako chutne a zaujímavo.-))tak chutne vyzerajú tie labky, že by som im iste neodolala...
bembo
@Klukodvody (18.6.2016 15:05)

veľkú pravdu si napísal o jednohviezdičkárovi.recept treba najprv vyskúšať,a potom hodnotiť.už som vyskúšal z varechy niektoré recepty ktoré ma príliš neoslovili,tak som ich bez komentáru jednoducho vymazal.možno že iným chutili.ale tento recept ma zaujal,a určite ho vyskúšam.vyzerá výborne, a kto sa čo len trochu vyzná vo varení,musí už dopredu vedieť,že toto jedlo podľa ingrediencií musí byť výborné.prajem pekný deň Tebe aj sracz-ovi
1x haji
marienka44
Pekný recept, je univerzalny a mozeme ho pouzit aj na iný druh maska.
To zaverecné dusenie je bez pokrievky? Ukladam do kk., dakujem za odpoved.
klukodvody
@Marienka44 myslím, že se na mně kamarád a přítel @Sracz nenaštve ale já myslím, že když to má na to malé dušení, že je rozhodně lepší použít pokličku. Jednak se nevysmahne moc na tuk a masíčko se provoní a natáhne do sebe to co má. Asi bych to udělal takhle.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia