Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru fotorecept

sracz - fotkaSracz, 17. júna 2016 21:23
Ďalšie recepty »
Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept)Foto: sracz

Komu sa „máli“ vzorkovnica rcp na perkelty s kuracinou, pridávam ďalší. Tentoraz obohatený šalotkou a stonkovým zelerom. Ančurka Tarbajová, moja vzácna priateľka, mi prezradila tajomstvo pestovania veľkých zelerových buliev, ktoré som úspešne realizoval aj v podmienkach záhradky s „nepohostinnou“ pôdou v Košiciach na Furči. Vrcholkami čerstvej zelerovej vňate som zásoboval susedov, stonkami kŕmil králiky. No a až tu som im prišiel na chuť. Dnes si ich pridávam aj do „rozprávky detstva“, krupice!

4-6
porcie
15 min
príprava
60-90 min
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL škvarená
 podľa potreby
6 ks dolné
1 ks biela stredná
1 ks väčšia
1 ks (zelená časť)
6 strúčikov
2 - 3 ks
1 PL
1 KL sušený mletý
1 KL čerstvo mletý
1 KL
5 - 6 ks čerstvý
500 - 600 ml (alebo voda)
 podľa potreby
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Očistené, umyté a osušené dolné časti kuracích stehien „budzogániky“, mojimi Čvorgľami Lillinkou a Samkom nazývané ako „mäso s rúčkou“, jemne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), ale ani korením „štyroch farieb“ nič nepokazíte; následne dôkladne, na červenohnedo, „koldokola“ opečieme na horúcom mixe oleja a masti.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas opekania si pripravíme, cibuľu, šalotku, zelenú časť póru, strúčiky cesnaku a zelerové stonky.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené mäso vyberieme na pomocný tanier

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vo výpeku orestujeme pokrájanú cibuľu a šalotku.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priebežne pokrájame aj zelerové stonky a pór,

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prisypeme ich do hrnca k cibuli so šalotkou, premiešame, porestujeme.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme všetky koreniny (papriku mletú sladkú PL; ďumbier sušený mletý KL; jalovec čerstvo mletý KL; korenie na kuracinu KL) a vzápätí opäť asi päť minút dorestujeme; štípľavú gulášovo klobásovú zmes „KN“ som tentoraz vynechal, lebo sa mi „na zobky“ nahlásil párik „krpatej hávede“ od susedovcov, tak som varil na jemno; teraz už iba premiešať, krátko povariť.

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do tohoto základu nežne uložiť opečené mäsko; po 5-7 min dusenia,

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ho podlejeme horúcou vodou alebo kuracím vývarom; na povrch pretlačíme strúčiky cesnaku a rozložíme zopár halúzok čerstvého tymiánu (alebo ML, mocca lyžičku sušeného); premiešame a na režime „buľkokotanie“ dusíme až je mäso mäkké (necelú hodinku).

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver už iba dochutíme soľou; ja som dva „budzogániky“ odobral z kostí a mäso som zapracoval do šťavy; my, teda ja s mojou, takto pripravený perkelt máme najradšej so slovenskou ryžou, alebo tarhoňou. Moji malí návštevníci si však vypýtali „mashet potatoes“, zemiakovú kašu, lebo ich mamka im ju robí buď zo zemiakov aj so šupkou, alebo z práškového polotovaru. Práve preto im najviac chutí jedlo od „uncle Frankie_ho“! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Vareške!

    Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist