Kurací flamender podľa Flérky Naďky fotorecept
Foto: sracz
Strávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, Zobraziť celý popisStrávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, ktorú s láskou oslovuje „moje Flérka nejmilejší”. Práve Ona mi pripravila túto lahôdku prenáramnú a ja som ju, po návrate do Peorie s doslova „vraždiacimi“ teplotami, naozaj málo pod 50 °C, prihotovil aj pre moju kráľovnú vznešenú. No áno, chválim sa ako páv, aj keď s cudzím perím. Tento flamender bol hneď po prvom ochutnaní schválený aj u nás.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g |
|
podľa potreby |
|
1 000-1 200 g (prsia a horné stehná bez kostí a kože) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1-1,5 PL |
|
2 ks väčšia |
|
2-3 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL |
|
1 KL |
|
2-3 PL |
|
250-333 ml (pivo čierne) |
|
800-1 000 g |
|
1 PL |
|
6-8 ks |
|
podľa chuti na posypanie |
|
|
Postup
-
1
Všetko pekne k ruke, aby som nemusel za každou troškou do komory. Začal som dočistením, odblanením a zmiešaním kuracích pečení s plnotučnou horčicou z Liptova. Na jej „marinovanie“ postačí aj čas dokedy príde na „paškál“, teda do poradia v technologickom postupe. Mäso som pokrájal na veľkosť palca, osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením, poprášil hladkou múkou (asi zarovnanou PL) a rukou premiešal.
-
2
Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril, pridal PL-dve slnečnicového oleja,
-
3
vložil pripravené kúsky mäsa a orestoval do biela; priebežne som pokrájal veľkú žltú cibuľu (druhá pôjde pod pečeň), po tri zelené mäsité papriky a zrelé paradajky,
-
4
ktoré som postupne pridal do zatiahnutého mäsa; najprv cibuľu
-
5
a po premiešaní aj papriku a paradajky; teraz už opäť premiešal, 5÷7´ podusil, zalial kuracím vývarom alebo čiernym pivom, doladil lahôdkovým kapiovým krémom, chilli a worchester omáčkou
-
6
a nechal pomaly dusiť do mäkka.
-
7
Konečne sa „dočkala” aj pečeň z krátkodobej horčicovej marinády,
-
8
ktorú som orestoval zvlášť na 2÷3 PL oleja a na druhej cibuli, v ½ čase (po 4´) posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) pečenou sladkou mletou paprikou, ktorú som kúpil od pána Urblíka v Komárne; šikovný majster na domáce koreniny, mletú papriku sladkú, štipľavú, pečenú a údenú, cviklový prášok, drvené sušené paradajky a inšô; túto informáciu zverejňujem na požiadanie našej milej spoločnej priateľky @Evanaaa.
-
9
Po premiešaní v ½_čase restovania pečení som do nich pridal na plátky pokrájané šampiňóny, premiešal a dodusil ešte 4´.
-
10
Zmiešal s hotovým mäsom, podľa potreby dochutil
-
11
a podával. Môžete s bársakou prílohou, alebo tak ako ja, „iba” s domácim chlebíkom. Určite si pochutíte tak ako aj my, teda ja s Mojou. Želám Vám všetkým krásne, príjemné a úspešné dni!
Ak také niečo čítam v recepte,zo stránky odchádzam.
Vďaka za zaujímavý recept.
A ešte Ferko.Asi budem podlievať pivom.Predsa tvoj recept má názov / Kurací flamender/ a ten mi evokuje niekoho,kto má pod čapicou a flámuje.A to teda mojemu kuraťu doprajem.
Vďaka za recept.Páči sa mi. Nech sa ti darí.