Dusené kuracie mäso
Dusené kuracie mäso

Kurací flamender podľa Flérky Naďky fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. júla 2017
Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept)
Foto: sracz

Strávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, Zobraziť celý popisStrávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, ktorú s láskou oslovuje „moje Flérka nejmilejší”. Práve Ona mi pripravila túto lahôdku prenáramnú a ja som ju, po návrate do Peorie s doslova „vraždiacimi“ teplotami, naozaj málo pod 50 °C, prihotovil aj pre moju kráľovnú vznešenú. No áno, chválim sa ako páv, aj keď s cudzím perím. Tento flamender bol hneď po prvom ochutnaní schválený aj u nás.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g
podľa potreby
1 000-1 200 g (prsia a horné stehná bez kostí a kože)
1 KL
1 KL
1-1,5 PL
2 ks väčšia
2-3 ks
2-3 ks
2-3 PL
1 KL
2-3 PL
250-333 ml (pivo čierne)
800-1 000 g
1 PL
6-8 ks
podľa chuti na posypanie




Postup

  1. 1

    Všetko pekne k ruke, aby som nemusel za každou troškou do komory. Začal som dočistením, odblanením a zmiešaním kuracích pečení s plnotučnou horčicou z Liptova. Na jej „marinovanie“ postačí aj čas dokedy príde na „paškál“, teda do poradia v technologickom postupe. Mäso som pokrájal na veľkosť palca, osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením, poprášil hladkou múkou (asi zarovnanou PL) a rukou premiešal.

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril, pridal PL-dve slnečnicového oleja,

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložil pripravené kúsky mäsa a orestoval do biela; priebežne som pokrájal veľkú žltú cibuľu (druhá pôjde pod pečeň), po tri zelené mäsité papriky a zrelé paradajky,

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som postupne pridal do zatiahnutého mäsa; najprv cibuľu

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a po premiešaní aj papriku a paradajky; teraz už opäť premiešal, 5÷7´ podusil, zalial kuracím vývarom alebo čiernym pivom, doladil lahôdkovým kapiovým krémom, chilli a worchester omáčkou

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a nechal pomaly dusiť do mäkka.

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Konečne sa „dočkala” aj pečeň z krátkodobej horčicovej marinády,

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ktorú som orestoval zvlášť na 2÷3 PL oleja a na druhej cibuli, v ½ čase (po 4´) posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) pečenou sladkou mletou paprikou, ktorú som kúpil od pána Urblíka v Komárne; šikovný majster na domáce koreniny, mletú papriku sladkú, štipľavú, pečenú a údenú, cviklový prášok, drvené sušené paradajky a inšô; túto informáciu zverejňujem na požiadanie našej milej spoločnej priateľky @Evanaaa.

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po premiešaní v ½_čase restovania pečení som do nich pridal na plátky pokrájané šampiňóny, premiešal a dodusil ešte 4´.

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmiešal s hotovým mäsom, podľa potreby dochutil

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a podával. Môžete s bársakou prílohou, alebo tak ako ja, „iba” s domácim chlebíkom. Určite si pochutíte tak ako aj my, teda ja s Mojou. Želám Vám všetkým krásne, príjemné a úspešné dni!

    Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

torticka
Na obrazku mas krabicu Argo, co to je. Ja mam kamarata Arga ma 8 rokov. Som s nim na fotke, ked mal asi 3 mesiace.
hannes1
Receptík - paráda. Ešte sa tak dopracovať ku slušnému slovenskému kuriatku a spoľahlivo nezasalmovanej kuracej pečeni a ide sa na to!
evanaaa
@Sracz , Ferko, (aj môj muž sa tak volá), ďakujem za info, skoro som ho prešla.....tvoje recepty sú hodné profimajstra kuchára, aj toto je jeden z tvojich "pokladov", kde na ne chodíš? Tvoja pani sa teda má, môj muž mi ani kávu nespraví :-) Ale recept už putuje do KK.......
evanaaa
P.S. - tie teploty vám tam nezávidím, ako ich znášate, dá sa to vôbec? Tu je "len" 35st., ale nie som schopná ničoho, len sa skrývam pred horúčavou, aj keď jesť sa musí, teda aj variť.....
sracz
Ciao_ko @Torticka milá! Argo na obr. č. 1 je kukuričný škrob, alias Maizena; nepotreboval som zahusťovať, ale už som nemal náhradný obr. Všetkým ďakujem za "nákuky", komentáre a zo srdca Vám želám len a iba krásne dni plné šťastia a úsmevov!
tatranka
Veľmi pekný recept a veľmi dobre spracovaný.Po dlhom čase som natrafila na recept,ktorý ma oslovil a veľmi sa mi páči.Všetky suroviny sú k ruke a žiadne divotvorné názvy pochutín.
Ak také niečo čítam v recepte,zo stránky odchádzam.
Vďaka za zaujímavý recept.
A ešte Ferko.Asi budem podlievať pivom.Predsa tvoj recept má názov / Kurací flamender/ a ten mi evokuje niekoho,kto má pod čapicou a flámuje.A to teda mojemu kuraťu doprajem.
Vďaka za recept.Páči sa mi. Nech sa ti darí.