Dusené kuracie mäso
Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Strávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej
najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a
jeho úžasnej manželky Naďky, ktorú s láskou oslovuje „moje Flérka nejmilejší”. Práve
Ona mi pripravila túto lahôdku
prenáramnú a ja som ju, po návrate do Peorie s doslova „vraždiacimi“ teplotami, naozaj
málo pod 50 °C, prihotovil aj pre
moju kráľovnú vznešenú. No áno, chválim sa ako páv, aj keď s cudzím perím. Tento
flamender bol hneď po prvom
ochutnaní schválený aj u nás.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
45-50 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetko pekne k ruke, aby som nemusel za každou troškou do komory. Začal som dočistením, odblanením a zmiešaním kuracích pečení s plnotučnou horčicou z Liptova. Na jej „marinovanie“ postačí aj čas dokedy príde na „paškál“, teda do poradia v technologickom postupe. Mäso som pokrájal na veľkosť palca, osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením, poprášil hladkou múkou (asi zarovnanou PL) a rukou premiešal.
- Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril, pridal PL-dve slnečnicového oleja,
- vložil pripravené kúsky mäsa a orestoval do biela; priebežne som pokrájal veľkú žltú cibuľu (druhá pôjde pod pečeň), po tri zelené mäsité papriky a zrelé paradajky,
- ktoré som postupne pridal do zatiahnutého mäsa; najprv cibuľu
- a po premiešaní aj papriku a paradajky; teraz už opäť premiešal, 5÷7´ podusil, zalial kuracím vývarom alebo čiernym pivom, doladil lahôdkovým kapiovým krémom, chilli a worchester omáčkou
- a nechal pomaly dusiť do mäkka.
- Konečne sa „dočkala” aj pečeň z krátkodobej horčicovej marinády,
- ktorú som orestoval zvlášť na 2÷3 PL oleja a na druhej cibuli, v ½ čase (po 4´) posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) pečenou sladkou mletou paprikou, ktorú som kúpil od pána Urblíka v Komárne; šikovný majster na domáce koreniny, mletú papriku sladkú, štipľavú, pečenú a údenú, cviklový prášok, drvené sušené paradajky a inšô; túto informáciu zverejňujem na požiadanie našej milej spoločnej priateľky @Evanaaa.
- Po premiešaní v ½_čase restovania pečení som do nich pridal na plátky pokrájané šampiňóny, premiešal a dodusil ešte 4´.
- Zmiešal s hotovým mäsom, podľa potreby dochutil
- a podával. Môžete s bársakou prílohou, alebo tak ako ja, „iba” s domácim chlebíkom. Určite si pochutíte tak ako aj my, teda ja s Mojou. Želám Vám všetkým krásne, príjemné a úspešné dni!