Dusené kuracie mäso

Kurací flamender podľa Flérky Naďky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Strávil som 10 dní v Pavlůvkách – Velkých Pavlovicích na južnej Morave v tej najpríjemnejšej spoločnosti bratránka Slávka a jeho úžasnej manželky Naďky, ktorú s láskou oslovuje „moje Flérka nejmilejší”. Práve Ona mi pripravila túto lahôdku prenáramnú a ja som ju, po návrate do Peorie s doslova „vraždiacimi“ teplotami, naozaj málo pod 50 °C, prihotovil aj pre moju kráľovnú vznešenú. No áno, chválim sa ako páv, aj keď s cudzím perím. Tento flamender bol hneď po prvom ochutnaní schválený aj u nás.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetko pekne k ruke, aby som nemusel za každou troškou do komory. Začal som dočistením, odblanením a zmiešaním kuracích pečení s plnotučnou horčicou z Liptova. Na jej „marinovanie“ postačí aj čas dokedy príde na „paškál“, teda do poradia v technologickom postupe. Mäso som pokrájal na veľkosť palca, osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením, poprášil hladkou múkou (asi zarovnanou PL) a rukou premiešal.
  2. Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril, pridal PL-dve slnečnicového oleja,
  3. vložil pripravené kúsky mäsa a orestoval do biela; priebežne som pokrájal veľkú žltú cibuľu (druhá pôjde pod pečeň), po tri zelené mäsité papriky a zrelé paradajky,
  4. ktoré som postupne pridal do zatiahnutého mäsa; najprv cibuľu
  5. a po premiešaní aj papriku a paradajky; teraz už opäť premiešal, 5÷7´ podusil, zalial kuracím vývarom alebo čiernym pivom, doladil lahôdkovým kapiovým krémom, chilli a worchester omáčkou
  6. a nechal pomaly dusiť do mäkka.
  7. Konečne sa „dočkala” aj pečeň z krátkodobej horčicovej marinády,
  8. ktorú som orestoval zvlášť na 2÷3 PL oleja a na druhej cibuli, v ½ čase (po 4´) posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) pečenou sladkou mletou paprikou, ktorú som kúpil od pána Urblíka v Komárne; šikovný majster na domáce koreniny, mletú papriku sladkú, štipľavú, pečenú a údenú, cviklový prášok, drvené sušené paradajky a inšô; túto informáciu zverejňujem na požiadanie našej milej spoločnej priateľky @Evanaaa.
  9. Po premiešaní v ½_čase restovania pečení som do nich pridal na plátky pokrájané šampiňóny, premiešal a dodusil ešte 4´.
  10. Zmiešal s hotovým mäsom, podľa potreby dochutil
  11. a podával. Môžete s bársakou prílohou, alebo tak ako ja, „iba” s domácim chlebíkom. Určite si pochutíte tak ako aj my, teda ja s Mojou. Želám Vám všetkým krásne, príjemné a úspešné dni!