Kulajda so strateným vajíčkom a zeleninovými čipsami
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 8. februára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
400 g zmes (mrazené) |
|
300 g |
|
3 ks |
|
600 ml |
|
150 ml (33 %) |
|
čerstvý |
|
|
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 ks |
|
Zeleninové čipsy: | |
1 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
|
Postup
-
1
Do hrnca dáme na rozpálený olej restovať najemno nakrájanú cibuľu, pridáme rozmrazené hríby (predtým z nich zľahka vytlačíme vodu). Zemiaky nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu s hríbmi pár minút. Potom ich zalejeme vývarom, pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a varíme cca 30–40 minút.
- 2
Keď sa zemiaky uvaria, pridáme prevarenú smotanu, povaríme ešte pár minút, všetko dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme cukrom a octom, nakoniec pridáme čerstvý kôpor.
- 3
Stratené vajíčko: Do malého hrnca dáme vodu, ochutíme octom a soľou a zohrievame tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a pomaličky ho dáme do ochutenej vody. Pomaly varíme tak, aby bol bielok pevný a žĺtok mäkký. (asi 3–4 minúty).
- 4
Zeleninové čipsy: Batat, topinambur a cviklu očistíme a všetko nakrájame na veľmi tenké plátky. Zeleninu osolíme a necháme 15 minút odstáť, aby pustila vodu. Potom ju utierkou odsajeme. Plátky rozložíme na plech s papierom na pečenie, ktorý jemne potrieme olivovým olejom. Pečieme 10 minút pri 190 °C. Potom teplotu znížime na 80 stupňov, plátky necháme v rúre dovtedy, kým nie sú úplne chrumkavé. Servírujeme s kulajdou a so strateným vajíčkom.
Tiež hubová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu