Hubová polievka
Hubová polievka

Kulajda so strateným vajíčkom a zeleninovými čipsami

Robert Hudák
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 8. februára 2022
Kulajda so strateným vajíčkom a zeleninovými čipsami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

400 g zmes (mrazené)
300 g
3 ks
600 ml
150 ml (33 %)
 čerstvý
podľa chuti
podľa chuti
4 ks
Zeleninové čipsy:
1 ks
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme na rozpálený olej restovať najemno nakrájanú cibuľu, pridáme rozmrazené hríby (predtým z nich zľahka vytlačíme vodu). Zemiaky nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu s hríbmi pár minút. Potom ich zalejeme vývarom, pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a varíme cca 30–40 minút.

  2. 2

    Keď sa zemiaky uvaria, pridáme prevarenú smotanu, povaríme ešte pár minút, všetko dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme cukrom a octom, nakoniec pridáme čerstvý kôpor.

  3. 3

    Stratené vajíčko: Do malého hrnca dáme vodu, ochutíme octom a soľou a zohrievame tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a pomaličky ho dáme do ochutenej vody. Pomaly varíme tak, aby bol bielok pevný a žĺtok mäkký. (asi 3–4 minúty).

  4. 4

    Zeleninové čipsy: Batat, topinambur a cviklu očistíme a všetko nakrájame na veľmi tenké plátky. Zeleninu osolíme a necháme 15 minút odstáť, aby pustila vodu. Potom ju utierkou odsajeme. Plátky rozložíme na plech s papierom na pečenie, ktorý jemne potrieme olivovým olejom. Pečieme 10 minút pri 190 °C. Potom teplotu znížime na 80 stupňov, plátky necháme v rúre dovtedy, kým nie sú úplne chrumkavé. Servírujeme s kulajdou a so strateným vajíčkom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia