Krkovička s konfitovaným cesnakom a viedenskou cibuľou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár boutique hotela Arcadia v Bratislave, 14. marca 2016
Krkovička s konfitovaným cesnakom a viedenskou cibuľou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Cibuľa a cesnak sú základom slovenskej gastronómie a neviem si kuchyňu bez nich ani predstaviť. Rád ich pripravujem na rôzne spôsoby. Nielen však ako doplnok či korenie, ale aj ako hlavnú surovinu.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 150 °C

Suroviny

600 g
300 g
2 hlávky
100 g
400 g
200 g
80 g
300 g
100 g
1 l
500 ml
50 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Bravčovú krkovičku očistíme, nasolíme, nakoreníme, potrieme horčicou, cesnakom a necháme asi hodinu odležať. Vložíme ju do sieťky, aby vznikol valček, na masti sprudka opečieme a dáme pomaly piecť do rúry na asi 1,5 hodiny pri 150 °C. Podlievame počas pečenia, najlepšie pivom.

  2. 2

    Hrachová kaša: Sušený hrach na noc namočíme do studenej vody. Na rozohriatej bravčovej masti cibuľu urestujeme, pridáme na kocky nakrájanú údenú slaninu, pridáme hrach a zalejeme vývarom. Uvarené scedíme a rozmixujeme na kašu a dochutíme soľou a cesnakom.

  3. 3

    Šalotky načistíme a na masle pomaly dusíme domäkka, dochutíme soľou a zastrekneme červeným vínnym octom a medom. Cesnak očistíme a konfitujeme v oleji. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska, obalíme v hladkej múke a vyprážame na rozpálenom oleji dozlata.

Diskusia k receptu

gabriele
na styri porcie jedla ste to s tukmi podla mna trochu premrstili...300 g masti plus 200 g slaniny plus salotky na masle plus konfitovanie cesnaku na oleji... nehovoriac o litri piva na zalievanie ...a to vsetko na 600 g masa! ...a 100 g muky naviac...asi k tomu uz netreba nic dodat...
evanaaa
No ozaj, teraz som si aj ja všimla, vyše štvrť kila masti, okrem iných tukov, to je asi preklep? A aká sieťka, nie je uvedené...?
zivestriebro
To je určite v poriadku. Konfitovanie je pomalé pečenie pri nízkej teplote vo väčšom množstve tuku. Ale ten tuk potom netreba jesť, takže to vôbec nevadí (už keď nám teda nevadí samotná krkovička).
gabriele
mila redakcia, dakujem Vam za snahu poinformovat ma o konfitovani a za odkaz...tento recept ma nazov Krkovicka s konfitovanym cesnakom a viedenskou cibulou...vy si myslite, ze toto je konfitovana krkovicka?...
evanaaa
Aha, už chápem...... mimochodom ja tiež mäso pečiem len na masti (nie na oleji, ako niektorí) a dávam jej viac, ale potom ju zlejem a použijem na iné účely, lebo je voňavá od mäsa ale aj iných pridaných surovín. A k tej sieťke - pýtala som sa preto, lebo mohlo ísť aj o tú bravčovú blanu, podbrušnicu, závoj, ap. nemohla som vedieť, že je textilná, umelá. Lenže pri týchto komerčných receptoch nie sme si vždy istí správnym postupom, či použitými surovinami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia