Krehké jablkové koláčiky fotorecept
Foto: cesminaz
Krehké cesto, podobné lineckému, plnené jablkovou plnkou. Recept mám od švagrinej, sú u nich známe pod názvom Elmali kurabiye.
porcií
na 180 °C
Suroviny
750 g |
|
250 g |
|
1 dl |
|
1,5 dl |
|
1,5 dl |
|
1 ks |
|
1 (15 g) |
|
z 1 citróna |
|
1 kl |
|
Plnka: | |
5 ks |
|
1,5 dl |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na plnku si pripravíme 5 väčších jablk, ktoré postrúhame na veľkých slzách. Ďalej cukor, škoricu, vanilkový cukor a mleté orechy.
-
2
Najprv si urobíme plnku.. Do panvice dáme jablká, cukor podľa chuti, van. cukor a škoricu. Premiešame a dáme odokryté dusiť. Ako sa jablká dusia, oni si pustia šťavu. Musíme dusiť na strednom ohni dovtedy, kým jablká nezmäknú a aj šťava nevyvrie. To je cca 10 - 15 minút. Keď už šťava vyvrela, pridáme orechy a ešte aj spolu s nimi podusíme cca 5 - 10 minút.Orechy tak tiež trocha napučia. Hotovú plnku dáme bokom vychladnúť.
-
3
Na prípravu cesta si rozpustíme v hrčeku maslo - musí byť teplé. Ďalej si v jednej miske dopredu zmiešame múku, prášok do pečiva, práškový cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru.
-
4
Do jednej misky nalejeme teplé maslo, pridáme k nemu olej a jogurt. Rukou, alebo metličkou dobre premiešame a až teraz pridáme 1 vajce a znova dobre premiešame. Až teraz začneme postupne pridávať múku a rukou poriadne vypracujeme jemné, mäkšie, mastné cesto.
-
5
Cesto ešte na doske s troškou múky dobre premiesime. Napokon na pomúčenej doske vyvaľkame na hrúbku 3 mm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Moje majú priemer 7,5 cm. Na každé koliesko dáme krížom plnku a spojíme mu 2 boky. Naplnené koláčiky naukladáme na plech s papierom. Orezky som zmiesila a aj znich vykrajovala znova kolieska. Dokopy mi vyšlo 50 ks.
-
6
Koláčiky dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C cca 15 - 17 minút. Treba si to radšej sledovať,lebo každá rúra inak pečie.Koláčiky majú byť z vrchu aj zo spodu ružové,také jemne hnedé a na hmat ešte mäkké.
-
7
Po vychladnutí pocukrujeme. Nech vám chutia :-)
-
8
Sú veľmi chutné k čaju, káve alebo aj s mliekom.
ukladám do KK.
ak mozem, @Marienka44 nedavaj ziadny puding, ak nechces prist o autenticku chut, mne to trosku "vytieklo", len z dovodu, ze cesto bolo polovicna davka a plnka cela, ale tak to mame radi
Milá @Mariamka to si ma teraz príjemne prekvapila :-) Velmi sa teším,že si s koláčikmi spokojná a že doma vsetkym chutia! S tými brusnicami to muselo byt paradne,ale tie orechy sa davaju predovsetkým preto,aby popili ešte tú nadbytočnú šťavu z tých dusených jablk :-) Ono to je aj s tými trocha orechmi ešte stále štavnaté,takže sa báť netreba.Ale hlavné je milá @Mariamka ,že vám chutili :-) Dakujem za tvoju odozvu a prajem ti tiež príjemný predvianočný čas. @Marienka44 netreba vôbec žiadny puding.Ono pri dusení tych jablk musíš nechat vyvriet šťavu a napokon pridáš 1-1,5dl mletých orechov-tie "istia" aby nevytiekla pri pečení ani kvapka :-) @Marianne budem rada ak vyskúšaš,určite by stravníkom chutili :-) Pekný zvyšok dna prajem vsetkym.
Plnku som spravila jablkovo-makovú, boli výborné. Určite sa dočkajú repete.
To sa velmi tesim,ze kolaciky chutili :-) S makom a jablkom iste tiez vyborné.Dakujem ti za tvoju odozvu :-)
Super,krasne ich máš! Aj zo šlaldovej urcite super,pouzivam ju aj ja dost vela :-) Tesim sa,ze kolaciky chutili.Dakujem za odozvu aj s fotkou :-)
* špaldovej :-)) ...to ten mobil :-)
Kto okoštoval, ten pochválil. Fotkou Ťa nepoteším, bola som lenivá fotiť:-).