Jablkové koláče
Jablkové koláče

Krehké jablkové koláčiky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. decembra 2017
Krehké jablkové koláčiky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Krehké cesto, podobné lineckému, plnené jablkovou plnkou. Recept mám od švagrinej, sú u nich známe pod názvom Elmali kurabiye.

50 ks
porcií
15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
250 g
1 dl
1,5 dl
1,5 dl
1 ks
(15 g)
z 1 citróna
1 kl
Plnka:
5 ks
1,5 dl
podľa chuti
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na plnku si pripravíme 5 väčších jablk, ktoré postrúhame na veľkých slzách. Ďalej cukor, škoricu, vanilkový cukor a mleté orechy.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si urobíme plnku.. Do panvice dáme jablká, cukor podľa chuti, van. cukor a škoricu. Premiešame a dáme odokryté dusiť. Ako sa jablká dusia, oni si pustia šťavu. Musíme dusiť na strednom ohni dovtedy, kým jablká nezmäknú a aj šťava nevyvrie. To je cca 10 - 15 minút. Keď už šťava vyvrela, pridáme orechy a ešte aj spolu s nimi podusíme cca 5 - 10 minút.Orechy tak tiež trocha napučia. Hotovú plnku dáme bokom vychladnúť.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na prípravu cesta si rozpustíme v hrčeku maslo - musí byť teplé. Ďalej si v jednej miske dopredu zmiešame múku, prášok do pečiva, práškový cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jednej misky nalejeme teplé maslo, pridáme k nemu olej a jogurt. Rukou, alebo metličkou dobre premiešame a až teraz pridáme 1 vajce a znova dobre premiešame. Až teraz začneme postupne pridávať múku a rukou poriadne vypracujeme jemné, mäkšie, mastné cesto.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto ešte na doske s troškou múky dobre premiesime. Napokon na pomúčenej doske vyvaľkame na hrúbku 3 mm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Moje majú priemer 7,5 cm. Na každé koliesko dáme krížom plnku a spojíme mu 2 boky. Naplnené koláčiky naukladáme na plech s papierom. Orezky som zmiesila a aj znich vykrajovala znova kolieska. Dokopy mi vyšlo 50 ks.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčiky dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C cca 15 - 17 minút. Treba si to radšej sledovať,lebo každá rúra inak pečie.Koláčiky majú byť z vrchu aj zo spodu ružové,také jemne hnedé a na hmat ešte mäkké.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí pocukrujeme. Nech vám chutia :-)

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sú veľmi chutné k čaju, káve alebo aj s mliekom.

    Krehké jablkové koláčiky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jack
Peknučké a určite chutnučké.Skúsim,možnože aj na Silvestra.Robím len z lístkového,také tie klasické,ale tieto ma veľmi zaujali;-)
havino
chutné @cesminka , chutné, do ruky a za chodu zjesť, jeden za druhým, netreba mlieko, ani káva
monty469
Krasne a chutnucke kolaciky si napiekla. Cesto je urcite vyborne
haji
Už sám název vystihuje všechno! Celý receptík je bezva zpracovaný, lákavá fota. Jsi šikulka -a my to všichni víme! Krásná práce!
cesminaz
@Izabelka :-) to veru áno,ale nebolo vsetko len pre nich :-) Niesla som z nich včera aj na návštevu.Velmi im chutili :-) @Mojaradost :-) dakujem. @Monty @Jack dakujem,som rada,ze sa vám páčia.Cesto je naozaj výborné,také krehké.Tu je velmi dôležité,aby sa dodržalo to,aby maslo bolo teplé pri spracovaní cesta a aj tá doba pečenia.Nesmú sa nechať vysušiť.Výsledkom je fantastické pečivo,ktoré je od druhého dna ešte lepšie a jemnejšie :-) @Havino :-) pravdaže to nieje podmienka :-) Dakujem za tvoju pochvalu milá @Haji :-) Krasny den všetkým.
1x haji
atina47
Upecu tesne pred svatky a pridam do vanocnich krabic pro vnoucatka, nemusi byt vsechno plnene kremem, recept uz je v KK.
mariamka
nedas pokoj :) naozaj su krehucke, aj ked som dal spaldovu, idu sa "zabit" :)), miesto orechov brusnice a uz neviem, co dodat, len bastit, pekne chvile predvianocne @cesminka


marienka44
Perfektné, asi turecký recept. Netreba do dusených jablk plnku zahustiť aj pudingovým práškom, aby plnka nevytiekla?
ukladám do KK.
mariamka
@Marienka44 (9.12.2017 10:58)
ak mozem, @Marienka44 nedavaj ziadny puding, ak nechces prist o autenticku chut, mne to trosku "vytieklo", len z dovodu, ze cesto bolo polovicna davka a plnka cela, ale tak to mame radi
marianne
Vyzerajú ohromne o tom potom, skoro všade kde ide do cesta smotana, šľahačka, jogurt atď....má to cesto iný rozmer. Asi ich upečiem na chatu, na Silvestra...zákuskovitých bude dosť a mám v nose, že tieto budú bodovať...
cesminaz
@Mariamka (9.12.2017 09:44)

Milá @Mariamka to si ma teraz príjemne prekvapila :-) Velmi sa teším,že si s koláčikmi spokojná a že doma vsetkym chutia! S tými brusnicami to muselo byt paradne,ale tie orechy sa davaju predovsetkým preto,aby popili ešte tú nadbytočnú šťavu z tých dusených jablk :-) Ono to je aj s tými trocha orechmi ešte stále štavnaté,takže sa báť netreba.Ale hlavné je milá @Mariamka ,že vám chutili :-) Dakujem za tvoju odozvu a prajem ti tiež príjemný predvianočný čas. @Marienka44 netreba vôbec žiadny puding.Ono pri dusení tych jablk musíš nechat vyvriet šťavu a napokon pridáš 1-1,5dl mletých orechov-tie "istia" aby nevytiekla pri pečení ani kvapka :-) @Marianne budem rada ak vyskúšaš,určite by stravníkom chutili :-) Pekný zvyšok dna prajem vsetkym.
alex37
Koláčiky ako maľované, jeden ako druhý, už kričia zjedzte nas :-)
cesminaz
Dakujem Vám @Siisa @Alex37 :-) veru nemusia byt vzdy len s dzemom,kremom,alebo s čokoládou :-) Výborné sú aj takéto jablčkové! Pekný den vám želám ;-)
cesminaz
@Atina47 presne tak ako vravíš :-) nech je z čoho vyberať,nie sem samé krémové :-) Vnúčatám budú isto chutiť.Aj ja mám v krabici ešte z tých čo som vo štvrtok piekla a musím povedat,ze sú výborné.Nielenže zmäkli,ale sú také fajné krehké :-)
marcelle
@Cezminaz , minulý týždeň som vyskúšala Tvoje koláčiky a oplatilo sa :-)
Plnku som spravila jablkovo-makovú, boli výborné. Určite sa dočkajú repete.
cesminaz
@Marcelle (13.2.2018 10:20)

To sa velmi tesim,ze kolaciky chutili :-) S makom a jablkom iste tiez vyborné.Dakujem ti za tvoju odozvu :-)
mimi4
Upiekla som tvoje koláčiky sú výborné,krehucke aj s cestom sa dobre pracovalo ale dala som špaldovú múku a miesto cukru med, vďaka za recept
cesminaz
@Mimi4 (22.2.2018 11:09)

Super,krasne ich máš! Aj zo šlaldovej urcite super,pouzivam ju aj ja dost vela :-) Tesim sa,ze kolaciky chutili.Dakujem za odozvu aj s fotkou :-)
1x mimi4
marcelle
Ahoj Cezminka, minulý týždeň som piekla tieto koláčiky s bielym makom.
Kto okoštoval, ten pochválil. Fotkou Ťa nepoteším, bola som lenivá fotiť:-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia