Koleno so zemiakovo-mäsovým závinom
šéfkuchár hotela Panorama Resort na Štrbskom Plese, 10. marca 2013
Foto: Pravda - Robert Hüttner
S bravčovým mäsom pracujem veľmi rád. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov; stačí dochutiť inou bylinkou alebo korením a výsledok je opäť iný.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Zemiakový závin: | |
500 g |
|
30 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1/2 PL |
|
50 g |
|
100 g |
|
1 ks (väčšia) |
|
150 g |
|
1 ks (na potretie) |
|
|
|
|
|
(na posypanie) |
|
Koleno: | |
2 ks |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
|
|
2 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Bravčové koleno umyjeme a osušíme. Kožu narežeme ostrým nožom zvisle a potom priečne tak, aby sme nezarezali do mäsa. Osolíme, okoreníme a posypeme paprikou. Poriadne to vmasíru-jeme do mäsa.
- 2
Na plech položíme na kocky nakrájanú zeleninu s cibuľou, zalejeme asi litrom vody. Plech prikryjeme mriežkou na pečenie, na ktorú uložíme koleno. Pečieme v rúre za častého prelievania pri 150 °C dve hodiny. Na konci pridáme teplotu na 200 °C a pečieme asi päť minút, aby sa spravila krusta. Výpek z plechu precedíme, dochutíme a zahustíme solamylom.
- 3
Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme a pretlačíme. Pridáme do nich maslo, múku, žĺtky, mlieko a syr. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať hodinu v chlade. Potom cesto osolíme, okoreníme a vyvaľkáme na plát. Údenú slaninu, cibuľu a pliecko opečieme do ružova. Necháme odtiecť prebytočný tuk a uložíme na plát cesta. Zrolujeme, potrieme žĺtkom a posypeme rascou a hrubou soľou. Pečieme 40 minút pri 180 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu