Koleno so zemiakovo-mäsovým závinom
Autor receptu: redakcia
S bravčovým mäsom pracujem veľmi rád. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov; stačí dochutiť inou bylinkou alebo korením a výsledok je opäť iný.
4 porcie |
15 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Bravčové koleno umyjeme a osušíme. Kožu narežeme ostrým nožom zvisle a potom priečne tak, aby sme nezarezali do mäsa. Osolíme, okoreníme a posypeme paprikou. Poriadne to vmasíru-jeme do mäsa.
- Na plech položíme na kocky nakrájanú zeleninu s cibuľou, zalejeme asi litrom vody. Plech prikryjeme mriežkou na pečenie, na ktorú uložíme koleno. Pečieme v rúre za častého prelievania pri 150 °C dve hodiny. Na konci pridáme teplotu na 200 °C a pečieme asi päť minút, aby sa spravila krusta. Výpek z plechu precedíme, dochutíme a zahustíme solamylom.
- Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme a pretlačíme. Pridáme do nich maslo, múku, žĺtky, mlieko a syr. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať hodinu v chlade. Potom cesto osolíme, okoreníme a vyvaľkáme na plát. Údenú slaninu, cibuľu a pliecko opečieme do ružova. Necháme odtiecť prebytočný tuk a uložíme na plát cesta. Zrolujeme, potrieme žĺtkom a posypeme rascou a hrubou soľou. Pečieme 40 minút pri 180 °C.