Foto: pusta
Recept je trošku náročný na prípravu, aj na čas, ale výsledok je úžasný. Patrí medzi známe recepty francúzskej kuchyne a odporúčam všetkým labužníkom, Zobraziť celý popisRecept je trošku náročný na prípravu, aj na čas, ale výsledok je úžasný. Patrí medzi známe recepty francúzskej kuchyne a odporúčam všetkým labužníkom, ale aj iným, čo majú radi dobré jedlo. Našla som ho v kuchárskej knihe Jany Martinicovej: Francouzska kuchyne z roku 1976.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1800 g |
|
10 ks, malá |
|
80 g |
|
125 g, domáca údená |
|
125 g, čerstvé malé |
|
6 ks |
|
4 ks |
|
100 g |
|
6 cl |
|
1000 ml |
|
1 vetvička |
|
1 vetvička |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
na žmolenku na zahustenie: | |
1 PL |
|
30 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 strúčiky |
|
1 ks, stredne veľká pokrájaná na jemno |
|
Postup
-
1
Kohúta rozdelíme na porcie, nasolíme, nakoreníme a necháme odstáť. Na panvici opečieme na masle slaninu pokrájanú na kocky s cibuľkou, šampiňonmi, pokrájanými na plátky a odstavíme. V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčok - na masle opečieme na jemno pokrájanú cibuľu, šalotku, mrkvu a šunku pokrájanú na kocky, strúčik cesnaku pokrájaný na plátky, s bobkovým listom, vetvičkou tymiánu a petržlenovej vňate, osolíme, odstránime bylinky a odstavíme.
- 2
Porcie kohúta opečieme na masle do zlata, podlejeme pálenkou a prikryté dusíme na miernom plameni asi 20 minút, pridáme mirepoix, necháme trocha vyvariť a zalejeme 1 l vína, prikryté necháme bublať sotva znateľným varom - "bouble mijoter" asi 30 minút za pridania zmesi šampiňonov, cibuliek, slaniny a buqet garni, dusíme asi 2-3 hodiny celkom, kým kohút nezmäkne. Pred dokončením zahustíme žmolenkou z múky a masla.
- 3
Podávame horúce s dusenou ryžou. Vo Francúzsku si každá gazdinka pripravuje buqet garni sama, je to kytička zviazaná z bobkového listu, vetvičky petržlenovej vňate, tymiánu so strúčikom cesnaku. Dá sa použiť miesto kohúta aj kura, ale potom treba primerane dobu dusenia skrátiť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Horevent , verím, že sa ti recept vydaril, daj vedieť!!! nedávno som tohoto kohúta znovu robila a je to skutočne výborný recept. poteší ma tvoja správa o výsledku, dakujem :-)