Kohút na víne po burgundsky

pusta - fotkapusta, 10. marca 2011
Kohút na víne po burgundsky
Foto: pusta

Recept je trošku náročný na prípravu, aj na čas, ale výsledok je úžasný. Patrí medzi známe recepty francúzskej kuchyne a odporúčam všetkým labužníkom, Zobraziť celý popisRecept je trošku náročný na prípravu, aj na čas, ale výsledok je úžasný. Patrí medzi známe recepty francúzskej kuchyne a odporúčam všetkým labužníkom, ale aj iným, čo majú radi dobré jedlo. Našla som ho v kuchárskej knihe Jany Martinicovej: Francouzska kuchyne z roku 1976.

6-8
porcií
360 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1800 g
10 ks, malá
80 g
125 g, domáca údená
125 g, čerstvé malé
6 ks
4 ks
100 g
6 cl
1000 ml
1 vetvička
1 vetvička
1 ks
1 ks
na žmolenku na zahustenie:
1 PL
30 g
podľa chuti
podľa chuti
2 strúčiky
1 ks, stredne veľká pokrájaná na jemno




Postup

  1. 1

    Kohúta rozdelíme na porcie, nasolíme, nakoreníme a necháme odstáť. Na panvici opečieme na masle slaninu pokrájanú na kocky s cibuľkou, šampiňonmi, pokrájanými na plátky a odstavíme. V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčok - na masle opečieme na jemno pokrájanú cibuľu, šalotku, mrkvu a šunku pokrájanú na kocky, strúčik cesnaku pokrájaný na plátky, s bobkovým listom, vetvičkou tymiánu a petržlenovej vňate, osolíme, odstránime bylinky a odstavíme.

  2. 2

    Porcie kohúta opečieme na masle do zlata, podlejeme pálenkou a prikryté dusíme na miernom plameni asi 20 minút, pridáme mirepoix, necháme trocha vyvariť a zalejeme 1 l vína, prikryté necháme bublať sotva znateľným varom - "bouble mijoter" asi 30 minút za pridania zmesi šampiňonov, cibuliek, slaniny a buqet garni, dusíme asi 2-3 hodiny celkom, kým kohút nezmäkne. Pred dokončením zahustíme žmolenkou z múky a masla.

  3. 3

    Podávame horúce s dusenou ryžou. Vo Francúzsku si každá gazdinka pripravuje buqet garni sama, je to kytička zviazaná z bobkového listu, vetvičky petržlenovej vňate, tymiánu so strúčikom cesnaku. Dá sa použiť miesto kohúta aj kura, ale potom treba primerane dobu dusenia skrátiť.

Diskusia k receptu

marcy
nóó...franc.jedlá sú náročné na čas,ale ten výsledok,mňam:))
lucylee
veľmi zaujímavý recept a zaujímavé informácie v ňom, len kde zobrať kohúta? :) Asi len u nejakej babky na dedine :)
tizian1cat
ved to, práve som chcela napisat, ze kde toho kohutika chňapnem...:-))), ale da sa urobit aj s kurou, vyzerá to veľmi dobre...
bzuky
Velmi dobrý recept a francúzi na to používajú špecialne chovaných kohútov. Ďakujem a ukladám do kk
pusta
marcy, tak ako vravíš, ale mňam, robím na slávvnostné príležitosti, kedy si dávam zvlášť záležať.
pusta
lucellee, okrem tebou uvedeného zdroja v špecializovaných predajniach, na farmách, v bio internetových obchodoch a nakoniec, v núdzi poslúži aj kura a tí čo chodia do blízkeho zahraničia s tým problém mať nebudú a netreba zabudnúť ani na francúzske predajne i nás.
pusta
tizian1cat, okrem toho, žed kohútika niekde chňapneš - zo srdca si ma rozosmial - chytíš na kukuričku...? všade tam, kde som napísala pre lucylee, ahoj, máš moje najväčšie sympatie...
pusta
Frezia68, áno, chuťovo vynikajúce.
pusta
bzuky, dakujem za hodnotenie a aj za info o špeciálne na tento účel chovaných kohútoch, to som teda nevedela...mohol by si o tom pridať niečo viac? iste to poteší aj iných, šte raz dakujem.
sovka62
Francúzi chovajú nielen špeciálnych kohútov, ale práve na toto jedlo používajú kohúty kastrované (kapúny). Až potom je to pravý kohút na víne. Kurča ho v žiadnom prípade nenahradí, mäso má inú konzistenciu.
pusta
áno sovka, to o kapúnoch som vedela, ale porad aj, kde ho zohnať v našich podmienkach, ešte jeden recept som tu našla na vareche.sk na Coq au vin, vložený nie tak dávno, pod týmto názvom od šéfkuchárky, avšak pripravený z kuracích prsíčok, čo si o tom myslíš?
jarunka
Toto som vcera prehliadla. Tiez paradny recept z kohuta. O tyzden sa ozvem zase.
pusta
jarunka, už som sa čudovala, nechcelo sa mi veriť, že by si ho nechala bez povšimnutia. budem ťa čakať, opatruj sa a dakujem
horevent
Dnes idem na to. Oznámim výsledok, ale vopred je jasná že to bude fantázia !!!
redakcia
Komentáre od autorky receptu:
@Horevent , verím, že sa ti recept vydaril, daj vedieť!!! nedávno som tohoto kohúta znovu robila a je to skutočne výborný recept. poteší ma tvoja správa o výsledku, dakujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia