Kohút na víne po burgundsky

Autor receptu: pusta

Recept je trošku náročný na prípravu, aj na čas, ale výsledok je úžasný. Patrí medzi známe recepty francúzskej kuchyne a odporúčam všetkým labužníkom, ale aj iným, čo majú radi dobré jedlo. Našla som ho v kuchárskej knihe Jany Martinicovej: Francouzska kuchyne z roku 1976.

6-8
porcií
360 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kohúta rozdelíme na porcie, nasolíme, nakoreníme a necháme odstáť. Na panvici opečieme na masle slaninu pokrájanú na kocky s cibuľkou, šampiňonmi, pokrájanými na plátky a odstavíme. V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčok - na masle opečieme na jemno pokrájanú cibuľu, šalotku, mrkvu a šunku pokrájanú na kocky, strúčik cesnaku pokrájaný na plátky, s bobkovým listom, vetvičkou tymiánu a petržlenovej vňate, osolíme, odstránime bylinky a odstavíme.
  2. Porcie kohúta opečieme na masle do zlata, podlejeme pálenkou a prikryté dusíme na miernom plameni asi 20 minút, pridáme mirepoix, necháme trocha vyvariť a zalejeme 1 l vína, prikryté necháme bublať sotva znateľným varom - "bouble mijoter" asi 30 minút za pridania zmesi šampiňonov, cibuliek, slaniny a buqet garni, dusíme asi 2-3 hodiny celkom, kým kohút nezmäkne. Pred dokončením zahustíme žmolenkou z múky a masla.
  3. Podávame horúce s dusenou ryžou. Vo Francúzsku si každá gazdinka pripravuje buqet garni sama, je to kytička zviazaná z bobkového listu, vetvičky petržlenovej vňate, tymiánu so strúčikom cesnaku. Dá sa použiť miesto kohúta aj kura, ale potom treba primerane dobu dusenia skrátiť.