Kltkov nakladaný syr

kltko - fotkakltko, 31. októbra 2013

Nastal čas krátkych dní a dlhých večerov a ľudia sa zhromažďujú a rozprávajú. A popri tom aj niečo jedia. Ponúkam overenú zmes nakladaných syrov, Zobraziť celý popisNastal čas krátkych dní a dlhých večerov a ľudia sa zhromažďujú a rozprávajú. A popri tom aj niečo jedia. Ponúkam overenú zmes nakladaných syrov, ktorá zaujme a každý si v nej nájde to správne pre seba.

12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

100 - 150 g z každého druhu (rôzne druhy)
250 g
100 - 150 g z každého druhu (rôzne druhy)
250 g
0,5 kg
1 hlávka
0,2 - 0,5 l
0,2 - 0,5 l
0,2 - 0,5 l
 (bližšie v texte)




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín aj nálevu prispôsobíme dostupnej nádobe. Je vhodné mať nádobu, ktorá sa dá tesne uzavrieť a prípadne aj nechať postavená hore dnom. Na výslednú hmotnosť všetkých syrov okolo 2–2,5 kg treba rátať s 4-litrovou uhorkovou fľašou a približne 1,5 litrom nálevu. Pre menšiu nádobu úmerne upravíme dávky syrov aj nálevu. Množstvo menšie ako 1,5 litrová fľaša sa neoplatí robiť.

  2. 2

    Pripravím nálev zmiešaním rovného dielu octu a vody (časť octu môže byť nahradená vínom) časti oleja a korenín. Privediem všetko do varu, hneď odstavím a nechám chladnúť. S vínom je výsledok oveľa jemnejšej chuti ako s octom, ale osobne vždy dám aspoň trochu octu. Olej pomôže vyluhovať chute a vône korenín vo vode nerozpustné. Nálev nechám vychladnúť. Koreniny používam podľa osobného vkusu a aktuálnej chuti, spravidla sušené a samozrejme nemleté. Často používam bazalku, tymián, majorán, bobkový list, celé čierne, celé nové, celé zelené korenie, celé čili papričky... Množstvo opäť podľa chuti, odvahy a zdravého rozumu, ono sa to zase prekoreniť až tak ľahko nedá.

  3. 3

    Tvrdé syry nakrájam na kúsky s veľkosťou 2–3 cm. Nivu na väčšie 4–5 cm. Čerstvé syry na veľkosť niekde medzi tým, okolo 3 cm, s bielou pliesňou zvyknem použiť tvar trojuholníčkov (keď krúžok syra rozkrojíme na 6–8 kúskov). Cibuľu, cesnak očistím, cibuľu nakrájať na hrubé kolieska – asi 0,5 cm (môžu byť aj polkolieska). Cesnak nechám v celých strúčikoch, prípadne len odkrojím zaschnuté konce. Do fľaše naložím vrstvu cibule a prisypem zmes syrov, prihodím pár strúčikov cesnaku. Postup opakujem, kým nie je fľaša plná, alebo suroviny minuté. Syry prihadzujem do každej vrstvy zmes všetkých druhov. Nesnažím sa ich tlačiť, najviac ich utriasam celou fľašou. Ešte poznámka k syrom, ktoré používam. Ako čerstvé som použil ovčí, kravský (mliekarenskú hrudku), fetu aj balkánsky. Vždy aspoň dva druhy. S modrou pliesňou klasická niva, treba ju krájať na väčšie kusy lebo sa drobí. Tvrdé syry používam opäť rôzne, ale vždy "čisté" (neochutené bylinkami a podobne). Napríklad typu eidam, ementál, gouda, kaškaval, oštiepok, parenica, opäť vždy aspoň dva druhy. Syr s bielou pliesňou stačí jeden druh (encián, hermelín).

  4. 4

    Všetko zalejem nálevom – môže byť ešte trochu vlažný, nesmie však byť horúci, aby nerozpúšťal syry. Pokiaľ nie je fľaša zaplnená, zaťažím pohárom vloženým do vnútra, prípadne rozšprajcom drevenou dýhou zatlačím tak, aby boli syry utopené. (podobne ako kyslé uhorky, alebo kapusta). Ako vzduchovú izoláciu dolejem zvyšok oleja – na hladine ho musí byť súvislá vrstva. Olej používam strednú triedu rastlinných olejov - slnečnicový, olivový. Určite nie najlacnejší, ale nemusí byť ani extra virgin olivový.

  5. 5

    Uložím do chladu pod 10°C (chladnička, studená komora). Pokiaľ mám fľašu s tesným vrchnákom, každý deň otočím a nechám otočené do druhého dňa. Ak nie, aspoň ňou raz denne potrasiem a snažím sa rozhýbať nálev a olej. Nemiešam, lebo by som rozbil syr! Výsledok je použiteľný už po 4 dňoch, ideálny je približne po 6–7 dňoch. Dlhšie ako 10 dní zatiaľ nevydržal ani v tej najväčšej fľaši, nie však kvôli trvanlivosti, ale kvôli konzumentom :o)

  6. 6

    Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom, alebo len samotné na tanieriku. Môžeme napichovať špáradlom, alebo používať malú vidličku. Je to výborný doplnok k rôznym párty. Ak vám chýba v rozpise soľ, tak nechýba. Syry jej majú v sebe dosť (hlavne niva, akawi, feta a podobné). Syry sa dajú široko obmieňať. Boli vyskúšané aj olomoucké tvarůžky, tieto sa však na takéto naloženie veľmi neosvedčili.

Diskusia k receptu

soniatko
to vyzera na vynikajucu mnamku :o) bude ruka hore ... uz mam zase nieco cim prekvapim hostiii dakujem velmoooo
radost
..čítania je tu veľa..ale...ja by som aj foto chcela...očiam pre radosť...
kltko
ajáj, fotky by sa možno našli z nejakých akcií, kde v pozadí je poloprázdna fľaša s nakladaným syrom, ale aj keď inak fotím dlho, tak fotenie jedla (či už vlastného alebo cudzieho) ma nikdy neoslovilo. A počas vlastnej prípravy na to nemám ani myšlienku ;o) Takže ostane len prianie všetkým, ktorí si to spravia, aby veľmi dobre chutilo!
sovicka46
no mily Kltko, som teda zvedava na vysledok, pozerala som asi 5 dalsich receptov na nakladany syr, a tvoj sa mi pozdaval najviac....6 poharov nalozenych, v nich liptovska hrudka, hermelin s paprikou a gouda....plus ostatne pochutiny, tak teraz mi ostava cakat, co to s tym spravi ;) :P
kltko
ďakujem, daj vedieť výsledok a spokojnosť. A to vari 6 fliaš každá po 4 litre? Alebo sa podarilo namiešať syry po malých dávkach do zaváračiek 0,7 l? Lebo časť chuti vznikne prepojením chutí syrov medzi sebou. A keby náhodou cesnak v náleve zmodrel, netreba sa báť, z nejakého dôvodu to občas robí.
sovicka46
heh ze 6 po 4 litre :D nieee, vselijake pohare to boli, ake boli k dispozicii, aj take mensie, ze na "skusku" pre rodinu B-) no mozem povedat, uz sme zjedli asi 3 pohare, fakt ten nalev je vynikajuci, samy olej by bol tazky (moj nazor), este to chce asi postriedat aj ine syry, alebo mozno trosku prisolit, lebo tie moje boli nejake neslane :) ale inak vsetky palce hore! (y) urcite bude repete :P
sovicka46
tak este dodatok....zostali mi este 2 pohare, jeden sme otvorili dnes a mozem povedat, ze tie syry su fakt lepsie take dlhsie odstate ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia