Zeleninová polievka

Karfiolová polievka so zeleninou a s krupicovým liatym cestom

Autor receptu: helena10

Postup

  1. Karfiol si uvarím v osolenej vode – nie celkom na mäkko. Vyberiem ho z vývaru a nechám zatiaľ bokom chladnúť. Vývar použijem do polievky aj s vývarom z druhého karfiolu, ktorý budeme robiť zapečený so zemiakmi. Do polievky použijem tiež aj hrubšie stonky a očistený hlúbik, ktoré nakrájam na drobno.
  2. Na horúcej zmesi masla a oleja s trochou celej rasce opražím do zlata nakrájanú cibuľu, pridám očistenú a na menšie kocky nakrájanú všetku koreňovú zeleninu i zemiaky, stonky vňate zeleru, petržlenu a vňať ligurčeka. Osolím ju a restujem chvíľu.
  3. Zasypem hladkou múkou a opražím ju na svetlohnedo. Miešam. Dám trošku mletej červenej sladkej papriky, spením a zalejem už studenými karfiolovým vývarmi. Na bok hrnca vešiam menšie sitko s celým čiernym a novým korením. Všetko nechám zovrieť. Pridám nakrájané hlúbiky a hrubšie stonky z uvareného karfiolu, kocku slepačieho bujónu, posolím, dochutím a varím za občasného premiešania. Podľa potreby dolejem vodu.
  4. Pred dovarením zeleniny vložím rozobraté ružičky uvareného karfiolu. Nechám prevrieť a následne vlejem pomaly krupicové liate cesto, ktoré nie je ani riedke ani husté. Pripravila som ho z celého vajíčka a detskej krupice, štipky soli poriadnym vymiešaním. Chvíľu ešte povarím, zamiešam. Ak treba, dochutím ešte a polievku odstavím.