Foto: sracz
Polievky z čerstvej zeleniny, s maslovými ňočkami – bez vody – iba na jednom vajíčku, s hubami (čerstvými alebo sušenými, či v ich kombinácii) Zobraziť celý popisPolievky z čerstvej zeleniny, s maslovými ňočkami – bez vody – iba na jednom vajíčku, s hubami (čerstvými alebo sušenými, či v ich kombinácii) môžem vždy, všade a v akomkoľvek množstve. Leto končí, čerstvej mladej zeleniny ubúda, nadišiel čas experimentov. Tentoraz som ku čerstvému karfiólu, mrkve a stonkovému zeleru pridal sterilizovaný hrášok. Napriek tomu, že „nokerdlíky“ boli iba na jednom vajíčku, vydarila sa mi celkom slušná drevorubačská zeleninová polievka, ktorou by nepohŕdol ani baník.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks stredná |
|
3÷4 PL |
|
2÷3 ks čerstvá |
|
2÷3 ks |
|
1 ks čerstvý stredný |
|
425 g |
|
1 zväzok čerstvá |
|
1 PL |
|
podľa potreby g |
|
½ PL |
|
1 KL |
|
2÷3 ks čerstvá |
|
1 hrsť |
|
1 vetvička |
|
Ňočky maslové melirované: | |
4÷5 PL |
|
1 ks čerstvé veľké |
|
1 ML |
|
štipka g |
|
1 PL strúhaný |
|
2 PL čerstvé zmäknuté |
|
2 PL drobnosekaná |
|
Postup
-
1
nástup a prehliadka ingrediencií! Hneď po nej vymiešaj cesto na maslové ňočky a odložené bokom ho nechaj “naboptnať”!
-
2
do polievkového hrnca postrúhaj stredne veľkú (alebo ½ veľkej) červenú cibuľu, zalej ju 3÷4 PL olivového oleja a na sklovito orestuj!
-
3
než sa cibuľa orestuje, pokrájaj očistenú a umytú karotku na kolieska, stonky zeleru na “C”_éčka, stonky petržlenovej vňate na drobné kúsky (nechaj si bokom iba lístočky petržvňate ~ 2 PL, ktoré posekáš na drobno do maslových haluštičiek, ktorú potom budú “melirované” a opatrne ich vmiešaj do “naboptnávajúceho” ňočkového cesta), rozober umytý karfiól na ružičky a namoč hrsť sušených húbv do vlažnej vody!
-
4
po urestovaní cibule ulož na ňu kúsky karotky, zelerových a petržlenových stoniek, zamiešaj a nechaj 5÷7´ podusiť, pridaj ružičky karfiolu a
-
5
zostavu zasyp koreninami - mletá červená paprika sladká ½ PL; vegeta 1 PL; zázvor prášok 1 KL – opatrne premiešaj a nechaj opäť 5÷7 podusiť; vlej namočené huby aj s vodou a podľa potreby (počtu vyživovaných hladošov) dolej horúcou (vriacou z čajníka) vodou; pridaj chilli papričky (feferónku, alebo iba jej sušené jadierka, či mletú červenú pálivú paprika – podľa chuti a potreby!!!), čerstvú vetvičku ligurčeka (nezabudni, že v zime koreň odpočíva, tak si vetvičky zavčasu nasuš do zásoby); opatrne zamiešaj, ochutnaj a podľa potreby pridaj soľ; priveď do varu, hneď na to zníž zdroj energie na minimum a nechaj uvariť na skoro hotovo (trvá to max. 30) !!!
-
6
potom opäť priveď polievku do varu a pomocou haluškátora do nej prepasíruj “naboptnané” – nadýchané – melirované ňočkové cesto!
-
7
v tom okamžiku, keď haluštičky_ňočky vyplávajú na povrch, máš polievku pripravenú na servírovanie; stačí len vyloviť a vyhodiť holú halúzku ligurčeka a chilli papričky (ak sa Ti to podarí)!
-
8
kompletný obed (karfiólová polievka kombinovaná a bravčový rezeň v piatich pyžamách so zemiakovým šalátom – môj rcp čoskoro predvediem) potom vyzerá takto!
-
9
potrebujem sa Vám ešte pochváliť vlastnou úrodou chilli papričiek a feferóniek; ak ich pestujete podľa metódy bulharských záhradníkov “hlavičky na Slnko a nožičky hlboko do blata”, tak sa na Vás budú takto usmievať od júna, až do neskorej jesene!
Diskusia k receptu