Kardinálove rezy bez lepku
Foto: novalim
Kardinálove rezy sú špecialitou našich susedov z Rakúska. Tak ako my bežne pečieme na jar a v lete ovocné koláče, tak oni pečú kardinálove Zobraziť celý popisKardinálove rezy sú špecialitou našich susedov z Rakúska. Tak ako my bežne pečieme na jar a v lete ovocné koláče, tak oni pečú kardinálove rezy. Ak ich ešte nepoznáte, ide o nadýchaný dezert, ktorého základ tvoria vajcia. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu a pruhov bielok sa nachádza lahodná šľahačková plnka. Pôvodne kávová, dnes však poznáme kardinálove rezy v mnohých variáciách, napríklad aj ovocných.
príprava
na 160 °C
Suroviny
Na snehovú zmes: | |
5 ks |
|
90 g |
|
40 g |
|
Na piškótovú zmes: | |
1 ks |
|
3 ks |
|
z 1/2 ks nastrúhaná |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Na jahodovú plnku: | |
1-2 PL (podľa chuti) |
|
3 ks |
|
200 ml |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
150 g čerstvé na kúsky nakrájané |
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 160 stupňov a na plech pripravíme papier na pečenie.
- 2
Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a gumenou varechou ho dobre ale zľahka vmiešame do snehu.
- 3
Na piškótovú zmes dáme do misy vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Na penu preosejeme Novalim Promix PK špeciál a gumenou varechou ju zľahka ale dobre vmiešame.
- 4
Obe zmesi naplníme do osobitných zdobiacich vrecúšok s okrúhlym otvorom (resp. do igelitových sáčkov, na špičke ktorých spravíme otvor o priemere asi 1-1,5 cm.
- 5
Na plech s papierom nanášame striedavo piškótový pás a tesne vedľa neho bielkový atď. Pásy by sa mali zľahka dotýkať, pri pečení sa pekne spoja a vytvoria cesto.
- 6
Pečieme asi 25 minút na 160 stupňoch. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Cesto pri chladnutí môže zľahka upadnúť.
- 7
Na plnku si v miske z vodou necháme napučať plátky želatíny – asi 5 minút.
- 8
V malom kastróliku zahrejeme 3 PL tvarohu. Napučanú želatínu vyžmýkame z vody a dáme ju do zahriatej tvarohovej zmesi. Miešame, kým sa nerozpustí – neprevárame! Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu chladnúť.
- 9
Vo väčšej mise vyšľaháme šľahačku. Tvaroh rozmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a primiešame zahriaty tvaroh so želatínou. Napokon vmiešame vyšľahanú šľahačku a na kúsky nakrájané jahody.
- 10
Vychladnuté cesto preklopíme na čistý papier na pečenie, použitý papier na pečenie stiahneme. Cesto rozrežeme na dva rovnako široké pláty cesta a jeden plát natrieme lekvárom a plnkou. Prikryjeme druhým plátom cesta.
- 11
Hotové rezy necháme v chladničke odstáť aspoň 2-3 hodiny, kým plnka pekne nestuhne. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
Tiež jahodový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu