Jahodový zákusok
Jahodový zákusok

Kardinálove rezy bez lepku

novalim - fotkanovalim, 26. mája 2018. Komerčný recept.
Kardinálove rezy bez lepku
Foto: novalim

Kardinálove rezy sú špecialitou našich susedov z Rakúska. Tak ako my bežne pečieme na jar a v lete ovocné koláče, tak oni pečú kardinálove Zobraziť celý popisKardinálove rezy sú špecialitou našich susedov z Rakúska. Tak ako my bežne pečieme na jar a v lete ovocné koláče, tak oni pečú kardinálove rezy. Ak ich ešte nepoznáte, ide o nadýchaný dezert, ktorého základ tvoria vajcia. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu a pruhov bielok sa nachádza lahodná šľahačková plnka. Pôvodne kávová, dnes však poznáme kardinálove rezy v mnohých variáciách, napríklad aj ovocných.

40 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

Na snehovú zmes:
5 ks
90 g
40 g
Na piškótovú zmes:
1 ks
3 ks
z 1/2 ks nastrúhaná
30 g
1 ČL
2 PL
Na jahodovú plnku:
1-2 PL (podľa chuti)
3 ks
200 ml
200 g
1 ČL
150 g čerstvé na kúsky nakrájané
 na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 160 stupňov a na plech pripravíme papier na pečenie.

  2. 2

    Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a gumenou varechou ho dobre ale zľahka vmiešame do snehu.

  3. 3

    Na piškótovú zmes dáme do misy vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Na penu preosejeme Novalim Promix PK špeciál a gumenou varechou ju zľahka ale dobre vmiešame.

  4. 4

    Obe zmesi naplníme do osobitných zdobiacich vrecúšok s okrúhlym otvorom (resp. do igelitových sáčkov, na špičke ktorých spravíme otvor o priemere asi 1-1,5 cm.

  5. 5

    Na plech s papierom nanášame striedavo piškótový pás a tesne vedľa neho bielkový atď. Pásy by sa mali zľahka dotýkať, pri pečení sa pekne spoja a vytvoria cesto.

  6. 6

    Pečieme asi 25 minút na 160 stupňoch. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Cesto pri chladnutí môže zľahka upadnúť.

  7. 7

    Na plnku si v miske z vodou necháme napučať plátky želatíny – asi 5 minút.

  8. 8

    V malom kastróliku zahrejeme 3 PL tvarohu. Napučanú želatínu vyžmýkame z vody a dáme ju do zahriatej tvarohovej zmesi. Miešame, kým sa nerozpustí – neprevárame! Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu chladnúť.

  9. 9

    Vo väčšej mise vyšľaháme šľahačku. Tvaroh rozmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a primiešame zahriaty tvaroh so želatínou. Napokon vmiešame vyšľahanú šľahačku a na kúsky nakrájané jahody.

  10. 10

    Vychladnuté cesto preklopíme na čistý papier na pečenie, použitý papier na pečenie stiahneme. Cesto rozrežeme na dva rovnako široké pláty cesta a jeden plát natrieme lekvárom a plnkou. Prikryjeme druhým plátom cesta.

  11. 11

    Hotové rezy necháme v chladničke odstáť aspoň 2-3 hodiny, kým plnka pekne nestuhne. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

haji
Bez lepku nebo s lepkem, dala bych si ke kafíčku s radostí!
evanaaa
Super, práve dnes som sa na ne pozerala v Kauflande (cukráreň k nemu nepatrí, je mimo), a váhala, nakoniec zvíťazilo niečo iné. Ale dala by som si, ako vraví aj @Haji , jedno, aké.....