Recepty na kapustnicu je tu mnoho, ale napriek tomu pridávam tú našu gemerskú. Do tejto kapustnice sa na zabíjačkách robili tzv. "mäseníky". Hrubé črevá Zobraziť celý popisRecepty na kapustnicu je tu mnoho, ale napriek tomu pridávam tú našu gemerskú. Do tejto kapustnice sa na zabíjačkách robili tzv. "mäseníky". Hrubé črevá sa plnili okorenenými kúskami mäsa a žltou kašou (pšeno,česky jáhly), obvarené sa poriadne vyúdili. Toto tvorilo základ každej kapustnice. Vianočná kapustnica musela obsahovať všetko od dobrého gazdu z poľa, lesa, záhrady, sadu, vinice, lúky,chlieva ......
Postup
-
1
Kapustu, omyté mäso, klobásu, huby zalejeme vodou,do dvoch tretín hrnca osolíme, pridáme koreniny a pomalu privedieme do varu. Varíme pokiaľ sa mäso neoddelí od rebierok, alebo mäseník sa nerozvarí. Mäso a klobásu vyberieme, a pridáme pšeno-ak nemáme mäseník, slivky,hrozienka a jablčko bez semeníka a necháme ďalej vrieť. Zemiaky nakrájame na drobné kocky a dáme variť v osolenej vode. V kyslom prostredí zemiaky nezmäknú.
- 2
Obraté mäso pokrájame na kocky a klobásu na kolieska. Slaninu nakrájame na drobné kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Opražíme do sklovita, pridáme papriku a rozmačkaný cesnak a poprášime hl. múkou. Zápražku zalejeme studenou vodou a pridáme paradajkovú šťavu, alebo pretlak a dobre vymiešame.
- 3
Pokrájané mäso, klobásu vrátime do hrnca, zalejeme zápražkou a pridáme zemiaky aj s vodou, v ktorej sa zemiaky varili. Privedieme do varu, krátko povaríme za stáleho miešania. Množstvá neuvádzam, všetko sa dáva "přiměřene" podľa vlastnej chuti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pár guľôčok nového korenia, na hrot noža ešte škorice,...