Kapustnica na gemerský spôsob

terakota - fotkaterakota, 26. decembra 2013

Recepty na kapustnicu je tu mnoho, ale napriek tomu pridávam tú našu gemerskú. Do tejto kapustnice sa na zabíjačkách robili tzv. "mäseníky". Hrubé črevá sa plnili okorenenými kúskami mäsa a žltou kašou (pšeno,česky jáhly), obvarené sa poriadne vyúdili. Toto tvorilo základ každej kapustnice. Vianočná kapustnica musela obsahovať všetko od dobrého gazdu z poľa, lesa, záhrady, sadu, vinice, lúky,chlieva ......

Suroviny

 (alebo údené rebierka)
 (hríby)
 (pretlak)
 (žltá kaša, keď nemáme mäseník)
 na zahustenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kapustu, omyté mäso, klobásu, huby zalejeme vodou,do dvoch tretín hrnca osolíme, pridáme koreniny a pomalu privedieme do varu. Varíme pokiaľ sa mäso neoddelí od rebierok, alebo mäseník sa nerozvarí. Mäso a klobásu vyberieme, a pridáme pšeno-ak nemáme mäseník, slivky,hrozienka a jablčko bez semeníka a necháme ďalej vrieť. Zemiaky nakrájame na drobné kocky a dáme variť v osolenej vode. V kyslom prostredí zemiaky nezmäknú.

  2. 2

    Obraté mäso pokrájame na kocky a klobásu na kolieska. Slaninu nakrájame na drobné kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Opražíme do sklovita, pridáme papriku a rozmačkaný cesnak a poprášime hl. múkou. Zápražku zalejeme studenou vodou a pridáme paradajkovú šťavu, alebo pretlak a dobre vymiešame.

  3. 3

    Pokrájané mäso, klobásu vrátime do hrnca, zalejeme zápražkou a pridáme zemiaky aj s vodou, v ktorej sa zemiaky varili. Privedieme do varu, krátko povaríme za stáleho miešania. Množstvá neuvádzam, všetko sa dáva "přiměřene" podľa vlastnej chuti.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
fajn, dalsi recept na kapustnicu do zbierky :), ale, co to je mäseník?
terakota
"Mäsänýk"- po gemersky- ako hore uvedené niečo podobné ako jaternice, robí sa to na zabíjačke. Na menšie kocky nakrájané mäso nasolené a nakorenené pred mletím do klobás sa oddelí mešie množstvo a zmieša sa to s premytým pšenom v pomere 2 diely mäsa a jeden diel pšena. Toto všetko sa naplní do hrubého čreva ako jaternice. Potom sa to zľahka krátko ovarí a vychladnuté povesí do údiarne. Konzumuje sa to uvarené, alebo do polievok rozvarené ako základ údeninových polievok. Kapusta, fazuľa, šošovica, a pod.
používateľ nemá avatar
mb
mb
:) ano, uvod som necital, hned postup. dakujem.
safran
"mäsänýk" som v živote ani nepočula, takže bolo "iba" pšeno, ale hojne, lyžica skoro stála :-) ani o pšenových hurkách som veru tiež nie, ale aj tak výborné!



pár guľôčok nového korenia, na hrot noža ešte škorice,...