Kapustnica na gemerský spôsob

Autor receptu: terakota

Recepty na kapustnicu je tu mnoho, ale napriek tomu pridávam tú našu gemerskú. Do tejto kapustnice sa na zabíjačkách robili tzv. "mäseníky". Hrubé črevá sa plnili okorenenými kúskami mäsa a žltou kašou (pšeno,česky jáhly), obvarené sa poriadne vyúdili. Toto tvorilo základ každej kapustnice. Vianočná kapustnica musela obsahovať všetko od dobrého gazdu z poľa, lesa, záhrady, sadu, vinice, lúky,chlieva ......

Postup

  1. Kapustu, omyté mäso, klobásu, huby zalejeme vodou,do dvoch tretín hrnca osolíme, pridáme koreniny a pomalu privedieme do varu. Varíme pokiaľ sa mäso neoddelí od rebierok, alebo mäseník sa nerozvarí. Mäso a klobásu vyberieme, a pridáme pšeno-ak nemáme mäseník, slivky,hrozienka a jablčko bez semeníka a necháme ďalej vrieť. Zemiaky nakrájame na drobné kocky a dáme variť v osolenej vode. V kyslom prostredí zemiaky nezmäknú.
  2. Obraté mäso pokrájame na kocky a klobásu na kolieska. Slaninu nakrájame na drobné kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Opražíme do sklovita, pridáme papriku a rozmačkaný cesnak a poprášime hl. múkou. Zápražku zalejeme studenou vodou a pridáme paradajkovú šťavu, alebo pretlak a dobre vymiešame.
  3. Pokrájané mäso, klobásu vrátime do hrnca, zalejeme zápražkou a pridáme zemiaky aj s vodou, v ktorej sa zemiaky varili. Privedieme do varu, krátko povaríme za stáleho miešania. Množstvá neuvádzam, všetko sa dáva "přiměřene" podľa vlastnej chuti.