Dusená zelenina
Dusená zelenina

Kalerábové ragú s cirokom a hráškom fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 23. októbra 2022
Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept)
Foto: frezia68

Minulý týždeň ma zaujal na STV1 Dámsky klub a 3 recepty z kalerábu. Kuchár správne povedal, že sa v našej kuchyni kaleráb zaznáva. Zobraziť celý popisMinulý týždeň ma zaujal na STV1 Dámsky klub a 3 recepty z kalerábu. Kuchár správne povedal, že sa v našej kuchyni kaleráb zaznáva. U mňa aj cirok - pripravila som ho prvýkrát, hoci je to bezlepková obilnina. Cirok podporuje imunitný systém, chudnutie, trávenie, pevné kosti, vlasy, nechty... asi ho začnem používať. Kaleráb má vysoký obsah vitamínov B, mangán, selén a redukuje hmotnosť.

4
porcie
25 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
1 ks
1 dl
250 g
200 g
100 g mrazený
2 PL

Postup

  1. 1

    Cirok som večer namočila do vody... (množstvá sú uvedené podľa kuchára asi na 4 porcie, ja som robila asi z polovice, takže každý podľa počtu stravníkov).

    Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno som ho scedila a dala na masť a opečenú nakrájanú cibuľu restovať.

    Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som podliala vodou v pomere 1:2 (2 diely vody) a pomaly dusila pod pokrievkou približne 45-50 minút, až sa voda vyparila a cirok zmäkol. Pred koncom som ešte pridala trocha vody, zdal sa mi tvrdší. Kaleráb som nakrájala a dala na masť a orestovanú cibuľu, cesnak som dala trocha opiecť, pridala som soľ, rascu, mleté čierne korenie a potom biele víno (teda vodu, vínko nebolo). Pomaly som dusila pod pokrievkou. Potom som zeleninu zaliala smotanou a asi po 20 minútach pomalého dusenia smotana pokrm zahustila.

    Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som hrášok, nasekanú petržlenovú vňať a dochutila som. Nakoniec som pridala mäkký cirok, trocha masla a hotovo. Prílohu zvoľte podľa chuti, ja som urobila zvyšky hlávkového šalátu s paradajkou v citrónovom náleve.

    Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Je nedeľa, nie je to rezeň, ale zdravá strava nie je na škodu. Vegetarián zo mňa nebude, som skôr mäsožravec, ale mäso bude u mňa najviac trikrát do týždňa. A pretože mám málo obrázkov, pridám jeden pre potešenie duše z prechádzky prírodou. Jeseň je krásna, len treba chodiť do prírody. Príjemný zvyšok nedele všetkým, kto sa tu pristavil :-)

    Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sracz
Téééda, ani náhodou, to nemusí byť vôbec zlé, zvlášť keď je kaleráb (aj gigant) mladý! Múdra si Ty @Frezia68 a šikovná i šporovivá! Maj "šik" štart do nového týždňa!
farbuska
Vďaka za tvoj príspevok. Kaleráb používam vo svojej kuchyni pomerne často (surový samostatne alebo do šalátov, varený v rôznych polievkach, prívarok, ap.), ale cirok som skúsila len minulý rok. Príjemne ma prekvapil a používam ho niekedy namiesto ryže. Je pravda, že vyžaduje dlhšie varenie, ale požívam tlakový hrniec/kuchtu, čo uľahčí a skráti prípravu.
frezia68
@sracz (23.10.2022 18:46) Ďakujem a ozaj si to vystihol,že šporovlivá,lebo lacný recept. Ale v čase krízy aj také budeme potrebovať :-))).

2x sracz a haji
sracz
@frezia68 (23.10.2022 21:26)

... a to som sa nechcel v komente zmieňovať o možnostiach použitia jicamy, rutabagy, turnipu, či kvaky! Šak našo Vihodňare, ňe nadarmo prikivuju zos hlavami a hutoria, že aj tak še da i tak še da! Ta ňe?
frezia68
@sracz (24.10.2022 00:15) Tak si ma prinútil googliť,lebo jicamu nepoznám vôbec a tu asi nedostať. Rutabagu tiež nepoznám,kvaka je známa a turnip je kvaka,alebo kŕmna repa a to v našich končinách dostať. Šicko še da,ľem treba chcec,ta ňe? Šumni dniček ci pošilam :-).

1x haji
haji
Neotřelý receptík, cirok je pro mě novinka. Díky za inspiraci.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha