Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkami
Foto: siuuu
Pre mňa obrovské prekvapenie - tá delikátna chuť ma jednoducho dostala. Prvýkrát som robila minulý rok - je luxusný. Tento rok určite urobím znovu Zobraziť celý popisPre mňa obrovské prekvapenie - tá delikátna chuť ma jednoducho dostala. Prvýkrát som robila minulý rok - je luxusný. Tento rok určite urobím znovu a nafotím aj podrobnejší postup. Rozpis je na dva malé asi 1,5 dl poháriky.
porcie
príprava
na 175 °C
Suroviny
1 kg (San Marzano) |
|
300 g |
|
z 2 citrónov |
|
15-20 listov (čerstvá) |
|
2 vetvičky (čerstvý) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Paradajky (jednoznačne odporúčam San Marzano, také podlhovasté - majú viac dužiny a málo zrniečok - skúšala som aj z klasických, ale nie je to ono) umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie - ja som uložila reznou stranou hore, aby mi zbytočne nevytiekla šťava. V rúre zohriatej na 175 °C som piekla 40 minút.
- 2
Upečené paradajky som nechala čiastočne vychladnúť a potom som vybrala do hrnca dužinu zo šupiek - ja som použila nôž na natieranie masla, ale pôjde do dobre aj lyžičkou. Celú zmes som prepasírovala - prípadné zrnká by mi v džeme prekážali, verte tá práca stojí zato - výsledkom bude úžasná jemná konzistencia džemu.
- 3
K zmesi som pridala cukor, citrónovú šťavu a šupla som do hrnca aj dve vetvičky čerstvého tymiánu a vetvičku čerstvého oregana (nabudúce prihodím aj rozmarín) a varila som pokiaľ nezačala zmes hustnúť (cca 15-20 minút), ja varím tak, aby keď prejdem vareškou po dne zostala cestička, pre istotu som urobila skúšku na vychladenom tanieriku.
- 4
Džem bol po stuhnutí na tanieriku už dosť hustý, takže som stiahla z ohňa, vybrala vetvičky byliniek, pridala som posekané bylinky a chilli (keď nemám papričky, používam Tabasco omáčku - asi 10-15 kvapiek podľa chuti, premiešala som a plnila do pohárikov (ja ich pred plnením prelejem vriacou vodou, aj viečka a pred zatvorením hrdlo pohára aj viečko dezinfikujem tampónom namočeným do 52 % alkoholu - zvyčajne nejaká domovina fajnová), zatvorila, obrátila hore dnom a nechala som úplne vychladnúť.
- 5
Vyskúšala som skladovať v chladničke aj v špajzi, oba spôsoby sú v pohode - džemy vydržali bez ujmy celý rok. Dnes sme dojedli poslednú fľašku.
Tiež džem:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ak chces skus, cukru staci 600g a miesto octu citronova stava.
A vôbec nám tie zrniečka nevadia. Určite bez nich je to vyšší level, taká šľachta medzi plebsom :-) Aj keď tiež trošilinku prácnejšie. Začína krásne obdobie zatvárania leta a jeho krás do pohárov. Držím palce všetkým záhradkárom a milovníkom zavárania a zaváranín. Klasické zaváranie a zaváraniny síce v našej rodine už nemajú veľkú popularitu, ale špecialitky takéhoto typu nájdu na našom stole vždy čestné miesto, a domáce zvlášť. Nikdy ma neprestanú baviť. Okrem iného, sú to perfektné darčeky
Je ozaj luxusný ... ja nie som príliš džemová, ale tento milujem. Je síce pracnejší a z toho kila ho vyjde málo, ale odmenou je jeho delikátna chuť.
Aj u nás je to tak - klasické závaranie ovocia úplne opadlo, akurát nejaké uhorky a čalamády sa urobia, ale džemy sa držia - aj keď už nie vo veľkom množstve. A presne - výborné darčeky sú to. Každý rok skúšam nejaké nové kombinácie ovocia.
.. zo zelených som ešte neskúšala, ale je to dobrý nápad - musím niekde vykutrať recept a vyskúšať, pretože vždy nám nejaké nedozreté paradajky zostanú