Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkami

siuuu - fotkasiuuu, 17. júna 2019 7:41
Ďalšie recepty »
Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkamiFoto: siuuu

Pre mňa obrovské prekvapenie - tá delikátna chuť ma jednoducho dostala. Prvýkrát som robila minulý rok - je luxusný. Tento rok určite urobím znovu a nafotím aj podrobnejší postup. Rozpis je na dva malé asi 1,5 dl poháriky.

2 poháriky
porcie
15 min
príprava
40-45 min
na 175 °C

Suroviny

1 kg (San Marzano)
300 g
z 2 citrónov
15-20 listov (čerstvá)
2 vetvičky (čerstvý)
podľa chuti
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Paradajky (jednoznačne odporúčam San Marzano, také podlhovasté - majú viac dužiny a málo zrniečok - skúšala som aj z klasických, ale nie je to ono) umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie - ja som uložila reznou stranou hore, aby mi zbytočne nevytiekla šťava. V rúre zohriatej na 175 °C som piekla 40 minút.

  2. 2

    Upečené paradajky som nechala čiastočne vychladnúť a potom som vybrala do hrnca dužinu zo šupiek - ja som použila nôž na natieranie masla, ale pôjde do dobre aj lyžičkou. Celú zmes som prepasírovala - prípadné zrnká by mi v džeme prekážali, verte tá práca stojí zato - výsledkom bude úžasná jemná konzistencia džemu.

  3. 3

    K zmesi som pridala cukor, citrónovú šťavu a šupla som do hrnca aj dve vetvičky čerstvého tymiánu a vetvičku čerstvého oregana (nabudúce prihodím aj rozmarín) a varila som pokiaľ nezačala zmes hustnúť (cca 15-20 minút), ja varím tak, aby keď prejdem vareškou po dne zostala cestička, pre istotu som urobila skúšku na vychladenom tanieriku.

    Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkami - obrázok 3
  4. 4

    Džem bol po stuhnutí na tanieriku už dosť hustý, takže som stiahla z ohňa, vybrala vetvičky byliniek, pridala som posekané bylinky a chilli (keď nemám papričky, používam Tabasco omáčku - asi 10-15 kvapiek podľa chuti, premiešala som a plnila do pohárikov (ja ich pred plnením prelejem vriacou vodou, aj viečka a pred zatvorením hrdlo pohára aj viečko dezinfikujem tampónom namočeným do 52 % alkoholu - zvyčajne nejaká domovina fajnová), zatvorila, obrátila hore dnom a nechala som úplne vychladnúť.

  5. 5

    Vyskúšala som skladovať v chladničke aj v špajzi, oba spôsoby sú v pohode - džemy vydržali bez ujmy celý rok. Dnes sme dojedli poslednú fľašku.

    Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkami - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist