Čili džem

angast - fotkaangast, 2. júna 2013
Čili džem
Foto: angast

Nakoľko sa mi množia žiadosti o tento recept, pridávam ho i sem . Tento recept pochádza od doda 46 a pre tých , ktorí Zobraziť celý popisNakoľko sa mi množia žiadosti o tento recept, pridávam ho i sem . Tento recept pochádza od doda 46 a pre tých , ktorí si so neokopírovali ako ja ,dávam im ho k dispozícii . Je to výborný recept , ktorý sa ozaj oplatí urobiť. Budete spokojní.

15 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Suroviny

8 ks
10 ks
8 strúčik
6 cm
400 g
750 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Rajčiny narežeme do kríža , prelejeme vriacou vodou , ošúpeme a nakrájame. Cesnak a zázvor nastrúhame. Papriku a čili pokrájame na drobno. Pridáme ocot a všetko pomixujeme. Do pomixovanej masy nasypeme cukor a pomaly varíme za občasného miešania do zhustnutia. Trvá to asi 1,5hodiny . Keď už má správnu džemovú hustotu nalejeme ho do pohárov a zavíčkujeme. Môžme pomer cukru rozdeliť so želírovacím cukrom 50:50. Otvorený v chladničke vydrží aj 2 mesiace , ale u nás tak 4-5 dni. Vždy sa zje skôr, ako sa dá vyskúšať trvanlivosť.

    Čili džem - obrázok 1
  2. 2

    Tento džem má široké uplatnenie. Môže sa použiť k slanine, klobáske, bôčiku, na langoše, na praženicu i ryžu. Niečo podobné sa predáva pod názvom Sweet chilli sauce . Táto domáca však neobsahuje žiadne farbivá , chemikálie a rôzne "dobroty" ktoré sa pridávajú do kupovaných výrobkov, naviac je podstatne lacnejšia a pri domácich surovinách z vašej záhrady je neporovnateľne zdravšia.

  3. 3

Diskusia k receptu

perla61
Tak toto musím urobiť,už sa teším na výsledný produkt. Ďakujem,KK
mariamka
dakujem za vsetkych chillimaniakov.. tiez som stratila ten link :))
afataga
totok by sa mi siklo k dnesnemu steaku, tak az nabuduce, ake chilli si pouzil?
angast
používam bežné Caynne a extra oddelenú dávku s pridaním Habanera.
V zime , keď sa náhodou minie , dorábam z mrazených papričiek , ktoré mám stále v zásobe. Môžu sa však použiť i suché mixované.
izabella929
@angast...recept je veľmi zaujímavý a vyzerá božsky...) ja sa s chilii veľm i nekamarátim, ale občas pridávam do niektorých jedál na špic noža...inak pestujem suším a meliem si to sama...ešte som takto neskúšala, možno ma zaujme po tvojom recepte...po celý rok používam mletú papriku, ktorú si sama dopestujem aj pomeliem,,,je to úplne iná chuť, ako z obchodu...vďaka.-)
abdul
Všetky papriky kvitnú, to bude jamu.
mesiar50
Máš ,,šťastie "že si to sem posunul..už som ti chcel písať aj ja o rcp.Ďakujem krásne
tiginko
yummy jam ... ukladám si tento skvost, nájdem si na neho čas a určite zožnem úspech pri grilovačkách. Vďaka chlapče :-)
tiginko
ktorá babička v domove dôchodcov ti zapožičala taký pjekný porcelán? Dúfam, že si jej ho po fotení vrátil...
1x jollyl
cuckasiska
nadhera, ukladam do KK....@angast prosim ta, kolko poharikov vyjde z uvedenej davky ? aby som vedela kolko nasobne mam zvysit davku nakolko sme chillimaniaci:)) dakujem !
irenaw
idem spraviť z mrazených, nechce sa mi čakať ;-)
kimlo
Môžem potvrdiť jeho kvalitu, bol som poctený tým že sa jeden pohárik tejto dobroty ušiel aj mne...
angast
@kimlo - som rád , že ti chutilo a ostatným ďakujem za komentáre.
Z uvedeného množstva budú asi 4 poháriky 2dcl od majolky.
Meď je čerstvá domáca zelenina , robím ho v lete viackrát. Ono
sa toho dosť minie ako aj darček priateľom.
ebaka
aj ja sa Ti chcem poďakovať...idem po papričku a potom....O-))
mariamka
porcelan krasny ale ocenujem, ze aj obrus koresponduje s receptom, to muselo dat pracu, tolko feferoniek povysivat :)
angast
šak som to vyšíval celú noc ,aby to ladilo
irenaw
džem je skvelý! a ešte je aj pekný ;-) ďakujem

havino
aj ja sa naň chystám, uložila som, ak mi čo to vyjde a dozreje z mojich zasadených chilli papričiek
angast
@irenaw
Irenka , veľmi si ma potešila , že ti chutí. Aj ja musím urobiť ešte jednu dávku z mrazených čili pokiaľ budú čerstvé. U nás je veľká spotreba. Ale išlo by to aj zo zaváraných , len som ich rozdal.
mariamka
no ale je prenadherny @irenka , najskor som myslela ze to je jahodovy :)) a ta flasa ma 5 l? v takej robim kvasaky :))
irenaw
teraz neodpadni, degustovala som ho na domácej maslovej vianočke, zbožňujem takú kombináciu. ale bude aj mäsko ;-P. zajtra beriem kamoške, nech vie, čo je to za dobrota. tiež sa teším na čerstvé, ale nedalo sa čakať :-).
angast
irenka , neodpadnem , pretože u nás sa to dáva na všetko i na čokoládu. Oprobuj , je to super a má to grády.
angast
@irenaw
irenka , mne sa páči aj tento kimlov recept. Idem ho vyskúšať , určite bude perfektný. Čakám len na ríbezle a dúfam že aj nejaké čili čerstvé už budú. @kimlo je odborník na čili, takže to musí byť super .
irenaw
to ešte len bude vianočka... ;-) ďakujem, že si napísal, ten som nemala uložený.
paploska
waw a toto som skoro prehliadla :-) čili je už zasadené v záhradke :-)
abdul
Oné, práve som dorobiu, ekrazit a lahôdka. Na budúce dám trochu menej cukru a z dvoch dávok.
kimlo
Keby tu bola stupnica 10* tak ich mas!
kimlo
Práve sa chystám cez víkend robiť, poraďte mi akú značku vínneho octu ste použili, hlavne aby sa dal bežne kúpiť...
abdul
@kimlo : Familia, Gur.men ocet, 6% balenie 500 ml. www.gas-familia.com


abdul
@kimlo : Ja som ho kúpil v Jednote. Obrázok som stiahol len pre lepšie info.
afataga
chalani ja kupujem v metre taliansky Aceto di vino, foto pridam neskor, aj ja ho idem robit
natba
vyzera super! podarte odbornici, dal by sa dat aj balzamico? ci radsej nemam vymyslat?
abdul
Oné, jam mám ešte z predošlej dávky, ale terazky čakám na kápiu.
kimlo
Tak som kupil ten Gur-Men co poradil priatel @abdul ...dnes som bol obrat papricky, zajtra idem kupit na trh kapiu a ide sa na to...spravim aspon dve davky aby bolo na rozdavanie... :-)
havino
ja si ešte počkám na papričky, plodov mám neúrekom, tri sorty, ale teším sa naň, som strašne zvedavá, ako chutí a budem musieť aj ja z dvoch dávok, lebo navyprávala som čo mám v pláne a každý daj opáčiť, nuž a slovo dodržím a rada
afataga
a ja dnes



z jednej davky, mala som robit ako @kimlo z dvoch, moje postrehy: dzem je vyborny, ak ho chcete pre deti na vianocku, treba urobit podla receptu, ak ho chcete trochu pikantny, treba dat trochu viac chilli a menej cukru
jerica
Ja sa chystám , paprík dosť, aj čili , už len sa pustiť do toho :-)
kimlo
Zajtra idem robit dalsie, lebo hentie som uz takmer vsetky rozdal...
monnikka
toto som prehliadla, to musí byť parádna chuť, hneď by som si ho natrela na vianočklu
tiginko
perfektný jam je toto! Musím dorobiť, lebo zmizne hneď. Mám ťa srdečne pozdravovať od môjho manžela s vďakou za recept...

angast
dakujem vsetkym a som velmi rad , ze vam to chuti. ja musim zas dorabat. rychlo sa to spotrebuje a dost sa daruje priatelom takze stale je toho malo. ale surovin je dost tak nie je problem dorobit.
july18
je to super lahôdka mňam,zožal veľký úspech :)
tiginko
milý @angast s horiacimi útrobami od ochutnávania rovno píšem dojmy z ďalšej várky. Tentoraz s 300g cukru, o 2 strúčiky cesnaku viac a aj trochu viac zázvoru. Táto menej sladká verzia je vynikajúca, takto si ju poznamenávam pre časy budúce. Nakoniec sladkú už mám ohnivú paradajkovú marmeládu od @nazarboncuk
bubaya
Musím vrelo poďakovať, je to delikatesa. Dnes som si dala studené pečené bravčové, domáci chlieb a tento chilli lekvárik - pochybujem že na Olympe jedli dakedy dačo lepšie.
zizazi
tak toto je hádam najväčšia dobrota akú kto na Varechu dal. Ani neviem koľko dávok som už robila a určite na trvalo zaraďujem do jedálnička. Nielen celá rodina ale aj kolegyne či kamarátky už majú recept. Dakujem veľmi pekne
mooncika89
som veeelmi rada ze si ten recept dal sem!!!.....ukladam do KK ..mam ho rychlejsie poruke ;-)
zizazi
@afataga..a ž dnes som si prečítala, chystám sa na zaváraciu sezónu tak si pripomínam dobrotky...je mi to ľúto, takto však zostane agafat v srdiečkach, mysliach a aj bruškách nás všetkých hádam dokedy budeme...
afataga
@ludkovia v piatok som robila z 2,5 davky, je to fakt uzasne, na 1 davku som dala 600g cukru, podla mna to staci, vrelo doporucujem:

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
džemík uvarený , odskúšaný s komentárom: božská manna a to som ešte nejedla s mäsom. Myslím že sa rýchlo zje aj s maslovým chlebom.
Budúci týždeň idem na duplovanú dávku. Ďakujem za ozaj vynikajúci receptík.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Znovu robím dávku, džem sa osvedčil, aj ako malý a milý darček priateľom.
monty469
Tak dnes som urobila prvu varku tohto super dzemu. Nemala som vinny cerveny ocot tak som pomiesala balzamico s obycajnym takze farba ako slivkovy lekvar, ale nevadi. Nabuduce si uz kupim presne taky ako je v recepte.Ale ta chut je uzasna. Sladky a zaroven pikantny no poviem vam nebicko v papulke. Vrelo ho odporucam, ja som nadsena. Viem, ze autor receptu uz sice nie je medzi nami, ale@Angast dakujem za super recept♡
afataga
@Monty469 (23.8.2016 19:46)

ja davam citronovu stavu miesto octu a cukru len 600g, chilli davam 13 ks mojich, ale inak je to super rcp, dakujem ti tam hore, Tonko
mariamka
tiez som robila uz druhu davku, myslim, ze je to to karibske red habanero






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia