Foto: irenaw
Mám rada jej vôňu. Mám rada jej chuť. Džem má krásnu farbu a perfektne tuhne... a to želé do keksíkov...a tie cukríky od @palokuchki... Zobraziť celý popisMám rada jej vôňu. Mám rada jej chuť. Džem má krásnu farbu a perfektne tuhne... a to želé do keksíkov...a tie cukríky od @palokuchki... dula skrátka nemá chybu :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zasa sa mi raz pošťastilo získať dule. Spracovala som ich známym aj neznámym spôsobom. Samozrejme džem nemohol chýbať. Prvý iba z dule, to je moja klasika. Druhý podľa @izabela929, je výborný a voňavý. Tretí som našla na internete.
- 2
Hmotnosť paradajok a dule uvádzam už po očistení. Zrelé, sladké, mäsité paradajky umyjeme, vykrojíme stred, pokrájame a rozvaríme.
- 3
Dulu umyjeme, očistíme. Pri čistení ju mám vo vode do ktorej som pridala vínny ocot, aby nezhnedla. Dáme variť spolu s rozkrojeným vanilkovým luskom a cukrom. Na začiatku trošku podlejeme vodou.
- 4
Keď sú paradajky mäkké, prepasírujeme ich cez sito. Uvarenú dulu rozmixujeme. Obidve masy zmiešame a pridáme šťavu z citrónov. Džem dovaríme v širokých rajniciach na cestičku. Malé poháre vysterilizujeme vo vriacej vode spolu s vrchnáčikmi. Naplníme horúcim džemom. Sterilizujeme v pare 15 minút. Necháme v zatvorenom hrnci vychladnúť do druhého dňa.
- 5
Viem, že tá kombinácia čudne vyzerá, ale o to lepšie chutí. V originálnom recepte bolo oveľa viac cukru a nebol tam citrón. Ale dochutila som si ho podľa seba. Je vynikajúci, sladko-kyslo-trpký... k akej známej chuti ho prirovnať, asi najskôr k šípkovému...?
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu