Paradajkový džem
Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkami
Autor receptu: siuuu
Pre mňa obrovské prekvapenie - tá delikátna chuť ma jednoducho dostala. Prvýkrát som
robila minulý rok - je luxusný. Tento rok určite urobím znovu a nafotím aj podrobnejší
postup. Rozpis je na dva malé asi 1,5 dl poháriky.
2 poháriky porcie |
15 minút príprava |
40-45 minút na 175 °C |
Postup
- Paradajky (jednoznačne odporúčam San Marzano, také podlhovasté - majú viac dužiny a málo zrniečok - skúšala som aj z klasických, ale nie je to ono) umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie - ja som uložila reznou stranou hore, aby mi zbytočne nevytiekla šťava. V rúre zohriatej na 175 °C som piekla 40 minút.
- Upečené paradajky som nechala čiastočne vychladnúť a potom som vybrala do hrnca dužinu zo šupiek - ja som použila nôž na natieranie masla, ale pôjde do dobre aj lyžičkou. Celú zmes som prepasírovala - prípadné zrnká by mi v džeme prekážali, verte tá práca stojí zato - výsledkom bude úžasná jemná konzistencia džemu.
- K zmesi som pridala cukor, citrónovú šťavu a šupla som do hrnca aj dve vetvičky čerstvého tymiánu a vetvičku čerstvého oregana (nabudúce prihodím aj rozmarín) a varila som pokiaľ nezačala zmes hustnúť (cca 15-20 minút), ja varím tak, aby keď prejdem vareškou po dne zostala cestička, pre istotu som urobila skúšku na vychladenom tanieriku.
- Džem bol po stuhnutí na tanieriku už dosť hustý, takže som stiahla z ohňa, vybrala vetvičky byliniek, pridala som posekané bylinky a chilli (keď nemám papričky, používam Tabasco omáčku - asi 10-15 kvapiek podľa chuti, premiešala som a plnila do pohárikov (ja ich pred plnením prelejem vriacou vodou, aj viečka a pred zatvorením hrdlo pohára aj viečko dezinfikujem tampónom namočeným do 52 % alkoholu - zvyčajne nejaká domovina fajnová), zatvorila, obrátila hore dnom a nechala som úplne vychladnúť.
- Vyskúšala som skladovať v chladničke aj v špajzi, oba spôsoby sú v pohode - džemy vydržali bez ujmy celý rok. Dnes sme dojedli poslednú fľašku.