Paradajkový džem

Jemný paradajkový džem s chilli a bylinkami

Autor receptu: siuuu

Pre mňa obrovské prekvapenie - tá delikátna chuť ma jednoducho dostala. Prvýkrát som robila minulý rok - je luxusný. Tento rok určite urobím znovu a nafotím aj podrobnejší postup. Rozpis je na dva malé asi 1,5 dl poháriky.

2 poháriky
porcie
15 minút
príprava
40-45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Paradajky (jednoznačne odporúčam San Marzano, také podlhovasté - majú viac dužiny a málo zrniečok - skúšala som aj z klasických, ale nie je to ono) umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie - ja som uložila reznou stranou hore, aby mi zbytočne nevytiekla šťava. V rúre zohriatej na 175 °C som piekla 40 minút.
  2. Upečené paradajky som nechala čiastočne vychladnúť a potom som vybrala do hrnca dužinu zo šupiek - ja som použila nôž na natieranie masla, ale pôjde do dobre aj lyžičkou. Celú zmes som prepasírovala - prípadné zrnká by mi v džeme prekážali, verte tá práca stojí zato - výsledkom bude úžasná jemná konzistencia džemu.
  3. K zmesi som pridala cukor, citrónovú šťavu a šupla som do hrnca aj dve vetvičky čerstvého tymiánu a vetvičku čerstvého oregana (nabudúce prihodím aj rozmarín) a varila som pokiaľ nezačala zmes hustnúť (cca 15-20 minút), ja varím tak, aby keď prejdem vareškou po dne zostala cestička, pre istotu som urobila skúšku na vychladenom tanieriku.
  4. Džem bol po stuhnutí na tanieriku už dosť hustý, takže som stiahla z ohňa, vybrala vetvičky byliniek, pridala som posekané bylinky a chilli (keď nemám papričky, používam Tabasco omáčku - asi 10-15 kvapiek podľa chuti, premiešala som a plnila do pohárikov (ja ich pred plnením prelejem vriacou vodou, aj viečka a pred zatvorením hrdlo pohára aj viečko dezinfikujem tampónom namočeným do 52 % alkoholu - zvyčajne nejaká domovina fajnová), zatvorila, obrátila hore dnom a nechala som úplne vychladnúť.
  5. Vyskúšala som skladovať v chladničke aj v špajzi, oba spôsoby sú v pohode - džemy vydržali bez ujmy celý rok. Dnes sme dojedli poslednú fľašku.