Jelenie mäso
Jelenie karé na smotane so žemľovou knedľou
Autor receptu: redakcia
Postup- Jelenie karé umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Mäso nechávame v celku, vložíme ho do fólie, ktorá je určená na vákuovanie, a zavákuujeme. Varíme v prístroji na sous–vide 12 hodín pri teplote 58 °C. Ak nemáte doma vákuovačku
a hrniec s nastaviteľnou teplotou, odporúčame karé zakryť alobalom a piecť 1–1,5 hodiny pri 160 °C.
- Omáčka: Na masti opražíme nakrájanú cibuľu,
pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Opečieme,
pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu a podlejeme vývarom, podusíme. Keď je zelenina dostatočne mäkká, rozmixujeme ju.
Do rozmixovanej zmesi pridáme obidve
smotany. Dôkladne premiešame
a dochutíme soľou, korením, prípadne
citrónovou šťavou.
- Knedľa: Toastový chlieb nakrájame na
kocky, ktoré pečieme 8–9 minút v rúre na
150 °C. Cibuľu nakrájame na kocky
a orestujeme – najlepšie na bravčovej masti. Vajíčka rozdelíme, žĺtky pridáme
k vychladnutým chlebovým kockám. Z bielkov
vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme
spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou
do toastovej masy. Dochutíme soľou,
čiernym korením, muškátovým orieškom a dôkladne premiešame. Ak sa zmes na knedľu rozpadáva,
môžeme pridať trochu mlieka
alebo vajce. Zmes
vytvarujeme do tvaru knedle, zabalíme
do potravinárskej fólie a varíme
20–25 minút. Pred podávaním knedľu nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré môžeme z oboch strán dozlatista opiecť na masti.
|