Jelenie mäso

Jelenie karé na smotane so žemľovou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. Jelenie karé umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Mäso nechávame v celku, vložíme ho do fólie, ktorá je určená na vákuovanie, a zavákuujeme. Varíme v prístroji na sous–vide 12 hodín pri teplote 58 °C. Ak nemáte doma vákuovačku a hrniec s nastaviteľnou teplotou, odporúčame karé zakryť alobalom a piecť 1–1,5 hodiny pri 160 °C.
  2. Omáčka: Na masti opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Opečieme, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu a podlejeme vývarom, podusíme. Keď je zelenina dostatočne mäkká, rozmixujeme ju. Do rozmixovanej zmesi pridáme obidve smotany. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.
  3. Knedľa: Toastový chlieb nakrájame na kocky, ktoré pečieme 8–9 minút v rúre na 150 °C. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme – najlepšie na bravčovej masti. Vajíčka rozdelíme, žĺtky pridáme k vychladnutým chlebovým kockám. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou do toastovej masy. Dochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a dôkladne premiešame. Ak sa zmes na knedľu rozpadáva, môžeme pridať trochu mlieka alebo vajce. Zmes vytvarujeme do tvaru knedle, zabalíme do potravinárskej fólie a varíme 20–25 minút. Pred podávaním knedľu nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré môžeme z oboch strán dozlatista opiecť na masti.