Jelení guláš s mandľovou knedľou
šéfkuchár hotela Panorama v Trenčianskych Tepliciach, 9. decembra 2015
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
60 g |
|
3 ks |
|
trochu |
|
trochu |
|
|
|
|
|
|
|
2 strúčiky |
|
trochu |
|
trochu |
|
40 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
Knedľa: | |
250 g staršie |
|
100–200 ml |
|
2 ks |
|
|
|
20 g |
|
40 g (alebo hrubá múka) |
|
1 ČL posekaná (alebo pažítka) |
|
štipka |
|
50 g |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Jelenie mäso nakrájame na kocky. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na rozpálenej masti, pridáme mletú červenú papriku a zalejeme vývarom alebo horúcou vodou.
- 2
K cibuľke pridáme pokrájané mäso, osolíme, okoreníme, pridáme rozotrený cesnak, borievky, trocha majoránu a rasce a dusíme. Podľa potreby pridávame počas dusenia vývar alebo vodu.
- 3
Keď je mäso mäkké, šťavu vydusíme, tak aby bola hustá, zaprášime múkou a zalejeme znova vodou alebo vývarom. Pred koncom pridáme do gulášu červené víno a hrášok.
- 4
Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a so soľou a necháme odstáť asi 5 minút, aby nasiakli. Potom vmiešame rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok, mandle, štipku perníkového korenia a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov.
- 5
Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku a osolíme. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila. Varíme vo vode asi 20 minút, potom vyberieme a nakrájame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu