Jelení guláš s mandľovou knedľou

Tomáš Zemanovič
šéfkuchár hotela Panorama v Trenčianskych Tepliciach, 9. decembra 2015
Jelení guláš s mandľovou knedľou
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
35 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
60 g
3 ks
 trochu
 trochu
2 strúčiky
 trochu
 trochu
40 g
100 g
100 ml
Knedľa:
250 g staršie
100–200 ml
2 ks
20 g
40 g (alebo hrubá múka)
1 ČL posekaná (alebo pažítka)
 štipka
50 g
 štipka




Postup

  1. 1

    Jelenie mäso nakrájame na kocky. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na rozpálenej masti, pridáme mletú červenú papriku a zalejeme vývarom alebo horúcou vodou.

  2. 2

    K cibuľke pridáme pokrájané mäso, osolíme, okoreníme, pridáme rozotrený cesnak, borievky, trocha majoránu a rasce a dusíme. Podľa potreby pridávame počas dusenia vývar alebo vodu.

  3. 3

    Keď je mäso mäkké, šťavu vydusíme, tak aby bola hustá, zaprášime múkou a zalejeme znova vodou alebo vývarom. Pred koncom pridáme do gulášu červené víno a hrášok.

  4. 4

    Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a so soľou a necháme odstáť asi 5 minút, aby nasiakli. Potom vmiešame rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok, mandle, štipku perníkového korenia a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov.

  5. 5

    Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku a osolíme. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila. Varíme vo vode asi 20 minút, potom vyberieme a nakrájame.

Diskusia k receptu

annan
Nám,poľovníkom pribudol nový recept.Dakujeme.Vyskúšam aj knedľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia