Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč fotorecept
Foto: cesminaz
Tento skvelý koláčik je z môjho detstva, naša mama nám ho často robievala. Je pomerne rýchly a veľmi jednoduchý :-) Patril medzi moje prvé Zobraziť celý popisTento skvelý koláčik je z môjho detstva, naša mama nám ho často robievala. Je pomerne rýchly a veľmi jednoduchý :-) Patril medzi moje prvé koláče, keď som len začínala.
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
125 g |
|
z 1/2 citróna |
|
1 dcl |
|
1 ks |
|
15 g |
|
1/2 KL |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
150 - 200 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
Do misky dáme obe múky, práš.cukor, van.cukor, soľ, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Dobre celé premiešame lyžicou. Dáme vajce a do polovice už spustené maslo. Oboma rukami zapracujeme maslo aj vajce do múky, aby sme dostali také mrvivé cesto :-) Napokon prilejeme po troškách toľko vlažného mlieka, aby sme dostali polomäkké cesto. Ja som potrebovala 1 dl mlieka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme 15 - 20 minút postáť.
-
2
Odstáte cesto rozdelíme na polovicu. Vyvaľkáme ho na hrúbku 5 - 6 mm a prenesieme váľkom na olejom vytretý a trochou múky posypaný plech. Tieto cestá sú na taký menší plech, aby nebolo cesto príliž tenké a vysušené. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 34 cm. Okraje robiť netreba, vaľkáme len presne na velkosť plechu.
-
3
Ja používam najradšej jahodový a marhuľový džem/lekvár, veľmi sa k orechom hodí :-) Mletých orechov potrebujeme cca 200 g, len čisté bez cukru. Cesto poriadne nahrubo natrieme džemom a následne posypeme orechami. Dajte len toľko orechov, aby sa džem ešte kde-tu dal vidieť.
-
4
Druhé cesto som natrela marhuľovým džemom, ale kedže mám len jeden menší plech, tak som dala na väčší :-) Oba koláče som pred pečením posypala vanilkovým cukrom a napokon dala piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Tolko minút mu úplne stačí, kedže je to len jeden plát :-) a ani to nie je dobré, keď sa vysuší zbytočne dlhým pečením.
-
5
Upečený koláčik necháme vychladnúť a pokrájame ho na menšie kocky :-)
-
6
Koláčik je velmi chutný hneď po upečení, ale keď pár hodín postojí, tak je ešte lepší :-) Celkom najlepší však je na druhý den, je mäkkučký a šťavnatý. Dobrú chuť :-)
Keď som už chystala veci tak som zistila, že mám iba pomarančovú marmeládu.... aj tak to bolo výborné. Tiež ma napadlo, že ani s medom alebo javorovým sirupom by to nebolo zlé ...:-))
Koláč som piekla 20 min a asi som mala trošku menej, cesto mám suchšie. Alebo to bude tým, že som dala trošku špaldovej múky? Ale nevadí s čajíkom je to dobrota.
Ďakujem za recept. Pekný sobotný večer.