Orechový koláč
Orechový koláč

Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. novembra 2017
Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tento skvelý koláčik je z môjho detstva, naša mama nám ho často robievala. Je pomerne rýchly a veľmi jednoduchý :-) Patril medzi moje prvé Zobraziť celý popisTento skvelý koláčik je z môjho detstva, naša mama nám ho často robievala. Je pomerne rýchly a veľmi jednoduchý :-) Patril medzi moje prvé koláče, keď som len začínala.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
100 g
125 g
z 1/2 citróna
1 dcl
1 ks
15 g
1/2 KL
1 ks
Plnka:
150 - 200 g
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do misky dáme obe múky, práš.cukor, van.cukor, soľ, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Dobre celé premiešame lyžicou. Dáme vajce a do polovice už spustené maslo. Oboma rukami zapracujeme maslo aj vajce do múky, aby sme dostali také mrvivé cesto :-) Napokon prilejeme po troškách toľko vlažného mlieka, aby sme dostali polomäkké cesto. Ja som potrebovala 1 dl mlieka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme 15 - 20 minút postáť.

    Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odstáte cesto rozdelíme na polovicu. Vyvaľkáme ho na hrúbku 5 - 6 mm a prenesieme váľkom na olejom vytretý a trochou múky posypaný plech. Tieto cestá sú na taký menší plech, aby nebolo cesto príliž tenké a vysušené. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 34 cm. Okraje robiť netreba, vaľkáme len presne na velkosť plechu.

    Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja používam najradšej jahodový a marhuľový džem/lekvár, veľmi sa k orechom hodí :-) Mletých orechov potrebujeme cca 200 g, len čisté bez cukru. Cesto poriadne nahrubo natrieme džemom a následne posypeme orechami. Dajte len toľko orechov, aby sa džem ešte kde-tu dal vidieť.

    Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Druhé cesto som natrela marhuľovým džemom, ale kedže mám len jeden menší plech, tak som dala na väčší :-) Oba koláče som pred pečením posypala vanilkovým cukrom a napokon dala piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Tolko minút mu úplne stačí, kedže je to len jeden plát :-) a ani to nie je dobré, keď sa vysuší zbytočne dlhým pečením.

    Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláčik necháme vychladnúť a pokrájame ho na menšie kocky :-)

    Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčik je velmi chutný hneď po upečení, ale keď pár hodín postojí, tak je ešte lepší :-) Celkom najlepší však je na druhý den, je mäkkučký a šťavnatý. Dobrú chuť :-)

    Jednoduchý lekvárovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

bubaya
Takýto koláčik pekávala moja teta, aby spotrebovala lekváre, ktoré sme jej nanosili. Veľmi mi chutil, s hrnčekom studeného mlieka. Najlepšie boli tie pripečené okraje, ktoré zostali v plechu, tie som mohla ja povyjedať. Ako je to už strašne dávno, a ako je dobre, milá cesmina, že si mi to pripomenula. Mám v pivnici lekvárov, aj orechy sú, upečiem.
ariela6
aj moja babka taketo pekavala takže si recept uložim mam rada jednoduche kolače
1x haji
jack
Super.Ten musí byť dobručkýý.Aj takto sa dajú využiť orechy;-)
1x haji
haji
Podezřele dobře vypadající koláč, hmm moc se mi líbí. Hned bych dala testovací vzoreček. Krásná fota, úhledná práce, jsi šikulka! hmm ráno mi bude chybět!! chjo
kucharka
Tak som tu zase, chcela som niečo jednoduché a chutné a toto bolo ono!
Keď som už chystala veci tak som zistila, že mám iba pomarančovú marmeládu.... aj tak to bolo výborné. Tiež ma napadlo, že ani s medom alebo javorovým sirupom by to nebolo zlé ...:-))
Koláč som piekla 20 min a asi som mala trošku menej, cesto mám suchšie. Alebo to bude tým, že som dala trošku špaldovej múky? Ale nevadí s čajíkom je to dobrota.
Ďakujem za recept. Pekný sobotný večer.



1x ywett
ywett
Niekedy vyskúšam, páči sa mi ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia