Jednoduché škvarkové pagáčiky fotorecept
Foto: izabella929
Už sme mali na ne chuť. Robievam ich zo 600 g múky a pridávam viac smotany a biele víno, dnes som robila z menšej Zobraziť celý popisUž sme mali na ne chuť. Robievam ich zo 600 g múky a pridávam viac smotany a biele víno, dnes som robila z menšej dávky a iba také jednoduché, ale i tak sú veľmi chutné.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g špeciál |
|
100 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1 PL pochúťková |
|
Na kvások: | |
50 ml vlažné |
|
1 KL |
|
25 g čerstvé |
|
300 g domáce krájané |
|
1/ 2 KL |
|
štipka |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Hladkú múku som preosiala, pridala som k nej soľ, maslo, vajce a smotanu. Do vlažného mlieka som dala cukor a droždie a nechala som vykysnúť kvások. Vykysnutý som pridala do cesta, všetko spolu zmiesila...
-
2
... a dobre vypracovala nelepivé polotuhé cesto.
-
3
Cesto som rozvaľkala.
-
4
Škvarky som nemlela, ja ich iba na drobno pokrájam a pridala som k nim mleté čierne korenie a soľ, zmiešala a uložila na cesto /zvyknem škvarky miešať s masťou, dnes len tak obyčajne/.
-
5
Cesto som preložila, od vrch nadol, od spodu nahor a zvrchu na stred a od spodu na stred.
-
6
Cesto som zakryla kuchynskou utierkou a nechala 20 min odpočívať.
-
7
Po prvom odpočívaní som cesto obrátila hore nohami, teda naopak, rozvaľkala a položila naň zbytok škvariek a opäť preložila opačne a nechala odpočívať 20 min. Potom som ho preložila ešte raz a zase odpočívalo 20 min.
-
8
Cesto som rozvaľkala a urobila nožom mriežku a vykrojila pagáčiky. Vždy keď ich vykrojím, zoberiem si ho medzi dlane a vyformujem a zároveň ho ťahám trošku vyššie, urobím ho krajším, ľúbivejším.
-
9
Všetky sú vykrojené a vyformované.
-
10
Ešte na pracovnej doske ich natriem rozšľahaným žĺtkom a posypem rascou, až potom ukladám na plech.
-
11
Uložila som ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
12
Až teraz zapnem rúru na 180 °C a zatiaľ ich zakryjem a nechám podkysnúť, potom ich vložím do rúry a piekli sa 20 min.
@Braxi , @Drajan
Autorka doplnila použitie kvásku do 1. bodu postupu.
Ďakujeme, takto to už vyzerá na škvarkáče