Oškvarkové pagáče

Jednoduché škvarkové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Už sme mali na ne chuť. Robievam ich zo 600 g múky a pridávam viac smotany a biele víno, dnes som robila z menšej dávky a iba také jednoduché, ale i tak sú veľmi chutné.

34
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku som preosiala, pridala som k nej soľ, maslo, vajce a smotanu. Do vlažného mlieka som dala cukor a droždie a nechala som vykysnúť kvások. Vykysnutý som pridala do cesta, všetko spolu zmiesila...
  2. ... a dobre vypracovala nelepivé polotuhé cesto.
  3. Cesto som rozvaľkala.
  4. Škvarky som nemlela, ja ich iba na drobno pokrájam a pridala som k nim mleté čierne korenie a soľ, zmiešala a uložila na cesto /zvyknem škvarky miešať s masťou, dnes len tak obyčajne/.
  5. Cesto som preložila, od vrch nadol, od spodu nahor a zvrchu na stred a od spodu na stred.
  6. Cesto som zakryla kuchynskou utierkou a nechala 20 min odpočívať.
  7. Po prvom odpočívaní som cesto obrátila hore nohami, teda naopak, rozvaľkala a položila naň zbytok škvariek a opäť preložila opačne a nechala odpočívať 20 min. Potom som ho preložila ešte raz a zase odpočívalo 20 min.
  8. Cesto som rozvaľkala a urobila nožom mriežku a vykrojila pagáčiky. Vždy keď ich vykrojím, zoberiem si ho medzi dlane a vyformujem a zároveň ho ťahám trošku vyššie, urobím ho krajším, ľúbivejším.
  9. Všetky sú vykrojené a vyformované.
  10. Ešte na pracovnej doske ich natriem rozšľahaným žĺtkom a posypem rascou, až potom ukladám na plech.
  11. Uložila som ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  12. Až teraz zapnem rúru na 180 °C a zatiaľ ich zakryjem a nechám podkysnúť, potom ich vložím do rúry a piekli sa 20 min.