Jahodová pena
Jahodová pena

Jahodová pena s bielou čokoládou

Miloslav Pabiš
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 13. februára 2018
Jahodová pena s bielou čokoládou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

100 g
30 g
250 g
150 g
150 ml (35 %)
200 g (čerstvé)
50 g (plátky, lupienky)
1 PL
40 g
 (na ozdobu)
„Pavučinka“:
100 g
120 g
40 g
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pekanové orechy zľahka rozbijeme zabalené v utierke tĺčikom na mäso. Takúto mrvenicu nasucho opečieme na horúcej panvici a pridáme med z agávy, ktorý skaramelizuje a obalí orechy. Takto pripravenú zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Nasekanú bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Mascarpone vyšľaháme s cukrom a polovicou nakrájaných jahôd. Pridáme brandy a mandle. Zvlášť vyšľaháme smotanu a následne ju zľahka vmiešame do jahodovej peny.

  3. 3

    Druhú polovicu jahôd rozmixujeme. Do pohárov ľubovoľne vrstvíme rozmixované jahody, rozpustenú bielu čokoládu, jahodovú penu a pekanovú mrvenicu. Pre spestrenie môžeme pridať aj vrstvu rozmixovanej marakuje. Naplnené poháre ozdobíme ovocím.

  4. 4

    "Pavučinka“: Všetky ingrediencie sa poriadne prešľahajú, aby sa spojili na homogénnu zmes. Tá sa naleje na horuci gril alebo panvicu. Vyparovaním vody sa vytvorí "pavučinková" štruktúra, ktorá vypečením zatvrdne.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Naozaj sa neda vyhoviet vsetkym. Len nerozumiem tomu, preco tak tupa kritika na nieco, co je nove. Len preto, ze je to neobvykle, pestre, ine, ako sme boli zvyknuti dlhe roky? Ved nikto nikoho nenuti, aby sa pokusal zopakovat presne recept sefkuchara. O elegancii servirovania - v tomto prevedeni vyznieva velmi dobre. Keby to bolo v tych klasickych hrubostennych cukrarenskych poharoch, stratilo by to efekt. Toto je moj sukromny nazor. Mozete ma ukamenovat. PS: @Bubaya - ten skleneny zavaraci poharik nie je jedly, iba jeho obsah.
Ja rada obcas sledujem modne prehliadky, alebo, som mala rada zive koncerty rockovych skupin.. kde si autor uleti vizualne, pretoze moze, lebo je to show..lebo to nie je kazdodenna rutinka, a zboznujem operu - taku tu poctivu, preplacanu, preafektovanu, (lebo trend z Nemecka 90tych rokov osvojeny u nas ako velka novinka, co je minimalizmus, je sice niekedy fajn, ale pri tej vacsinou iba zatvorim oci a pocuvam hudbu, lebo vizual ma nudi.) No a ku kolekcii tychto pestrych dezertov asi tolkoto: urobili ste to vyborne! Je to prehliadka. Je to vystava. Je to to, co vas bavilo. Musi to byt super dokopy. Nebudem to robit doma, niesom profik, ale obdivujem tu tvorbu, inspirujem sa niekde vzadu v podvedomi. Az sa mi usadi v rohu pavuk, poprosim ho o pavucinky cervenych farieb. Povie asi: no, to je vyzva.