Jahodová pena s bielou čokoládou
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 13. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Suroviny
100 g |
|
30 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
150 ml (35 %) |
|
200 g (čerstvé) |
|
50 g (plátky, lupienky) |
|
1 PL |
|
40 g |
|
(na ozdobu) |
|
„Pavučinka“: | |
100 g |
|
120 g |
|
40 g |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Pekanové orechy zľahka rozbijeme zabalené v utierke tĺčikom na mäso. Takúto mrvenicu nasucho opečieme na horúcej panvici a pridáme med z agávy, ktorý skaramelizuje a obalí orechy. Takto pripravenú zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
- 2
Nasekanú bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Mascarpone vyšľaháme s cukrom a polovicou nakrájaných jahôd. Pridáme brandy a mandle. Zvlášť vyšľaháme smotanu a následne ju zľahka vmiešame do jahodovej peny.
- 3
Druhú polovicu jahôd rozmixujeme. Do pohárov ľubovoľne vrstvíme rozmixované jahody, rozpustenú bielu čokoládu, jahodovú penu a pekanovú mrvenicu. Pre spestrenie môžeme pridať aj vrstvu rozmixovanej marakuje. Naplnené poháre ozdobíme ovocím.
- 4
"Pavučinka“: Všetky ingrediencie sa poriadne prešľahajú, aby sa spojili na homogénnu zmes. Tá sa naleje na horuci gril alebo panvicu. Vyparovaním vody sa vytvorí "pavučinková" štruktúra, ktorá vypečením zatvrdne.
Tiež jahodová pena:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zdobenie tohto dezertu je také pestré, pretože celá táto séria receptov bola vytvorená na tému Čokoladový Valentín. Cieľom bolo inšpirovať a ukázať, že na sviatočné chvíle sa dá prichystať niečo viac než obyčajný zákusok.
Ozdoba. Vyrobená na panvi či plechu. Je otázka z čeho vyrobená. Zkaramelizovaná šťava z jahod? No prostě takový nějaký porézní plátek ztvarovaný jako ozdoba. Je tu více receptů od mistrů s takýmito "čačkami" - okrasami.
Pri správnom servírovaní: všetko, čo je na tanieri (v miske, v pohári), je jedlé. Tak je to aj v prípade tohto receptu.
A prečo hneď tupá kritika? Vyjadrili sme svoj názor. Ešte stále môžme, nie? Tebe sa to páči, podľa mňa je to preplácané. Nikoho som svojim názorom neurazila, tak neurážaj ani ty. Tupý može byť nôž., nie ja a kvóli takej hlúposti
Ešte stále môžme, nie?zatial ešte u nás áno.
v Nemecku platí nový právny predpis, podľa ktorého hrozia prevádzkovateľom sociálnych sietí a ďalším internetovým službám vysoké pokuty, ak nebudú včas reagovať a odstraňovať nenávistné komentáre či dokázateľne falošné správy. Mnohí však hovoria o novodobej cenzúre internetu,zákaz písať pravdu,pomenovať veci pravým menom,.............
...či dokázateľne falošné správy...
hmm..a ktože bude robiť hlavného cenzora a určovať čo je falošné..čo je pravdivé..?,..!!
//korektne..priatelia..korektne..//
Na západe nič nového...
prituhuje..
Tupá kritika? Že sa to MNE OSOBNE nepáči, tak som tupá, zaostalá, nesledujem módne trendy v gastronómii? Elegancia podľa MŇA vyzerá ináč. No, ďakujem pekne za posudok.
To veľké, červené, deravé sa nazýva "pavučinka". Je vyrobená zo zmesi múky, vody a oleja a pridaním potrebného farbiva. Celá zmes sa poriadne prešľahá, aby sa spojila, naleje sa na horuci gril alebo panvicu a vyparovaním vody sa vytvorí takáto štruktúra, ktorá vypečením zatvrdne. Červená farba tejto "pavučinky" je z dôvodu valentínskej témy dezertov.
No a tajemství pavučinky je venku.
No tak prepáčte, ja som si myslela, že nie je bezpodmienečne nutné, aby sa mi tu všetko páčilo.
Vôbec nie je nutné, aby sa ti všetko páčilo. Ale je to už trápne, ako si rada kopneš do "profikov". Myslíš, že si lepšia?
:-)))
Ďakujem za vysvetlenie a zároveň aj za rcp.pavučinky. Teraz,keď viem ako na to raz pri vhodnej príležitosti vyskúšam .
Sme radi, že ste sa inšpirovali. Budeme radi, ak nám dáte potom vedieť, či sa Vám pavučinka podarila. Ďakujeme.
varecha.pravda.sk/recepty/paradajkova-polievka-s-bazalkou...
Mne sa páči toto a aj som to tam napísala. Chválim recepty, ktoré ma mimoriadne zaujali, takisto kritizujem tie, čo sa mi mimoriadne nepáčia. K ostatným sa málokedy vyjadrujem. Nechápem, prečo by som nemohla napísať, že sa mi niečo nepáči. Ty si ten šéfkuchár???? že to tu tak vehementne obhajuješ?
Celá téma išla vo valentínskom duchu, preto som stavil na takúto rozmanitosť a nevšedné servírovanie. Chuť lásky si to zaslúži.
S pozdravom
Miloslav
ps: pavučinka recept:
olivový olej 100g
voda studená 120g
múka 40g
plus farbivo ,štipka
Ďakujeme, pán šéfkuchár, recept na pavučinku sme do receptu doplnili.
Na všetkých, ktorým sa Izabelline recepty zdali preplácané.