Jahňacie stehno

Jahňacie stehno na víne

Autor receptu: redakcia

6
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do umytého a osušeného mäsa urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku a slaninu nakrájanú na menšie kúsky.
  2. Našpikované stehno preložíme do zapekacej misy alebo na plech, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Okolo mäsa poukladáme na väčšie kusy nakrájané cibule a podlejeme asi 200 ml bieleho vína.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.
  4. Medzitým očistenú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny) prekrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny. Z feniklov odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou.
  5. Fenikle nakrájame na rezance a očistený kaleráb na hranolčeky. Špargle očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a prekrojíme na polovice. Zeleninu zmiešame v miske, osolíme, okoreníme, polejeme olejom a rukami premasírujeme, aby bola rovnomerne ochutená.
  6. Približne pol hodinu pred dopečením plech vyberieme z rúry, okolo mäsa poukladáme zeleninu, podlejeme zvyšným vínom a pokračujeme v pečení.
  7. Bylinková salsa: vajcia uvaríme natvrdo. Žĺtky vyberieme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, feniklovú vňať, soľ, korenie a väčšie množstvo oleja tak, aby vznikla hustá kaša. Dochutíme citrónovou šťavou.
  8. Jahňacie stehno podávame s upečenou zeleninou a preliate výpekom. Salsu servírujeme v samostatnej miske.