Jahňacie mäso
Jahňacie mäso

Jahňacie kotlety s feniklom

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave , 15. mája 2022
Jahňacie kotlety s feniklom
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
4
porcie
80 minút
príprava
10 minút
na 180/190 °C

Suroviny

700 g
2 PL
4 PL
2 ks
4 strúčiky
2 vetvičky (čerstvý)
2 vetvičky (čerstvý)
2 vetvičky
2 PL
1 PL
Príloha:
4 ks
1 l
50 ml (anízový likér)
1 PL
2 ks
2 PL
250 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäso okoreníme. Dva strúčiky cesnaku nakrájame, osolíme a spolu s rozmarínom roztlačíme nožom. Touto zmesou potrieme kotletky, aby sa cesnak dostal všade. Potrieme ich aj horčicou a necháme 1–2 hodiny odstáť, aby sa všetky chute dostali do mäsa. Potom predpečieme na panvici s olejom (dlhšiu dobu pečenia vyžaduje strana, na ktorej sú kosti).

  2. 2

    Na panvicu dáme lieskovce, opečieme. Opražené oriešky sa rýchlejšie a jednoduchšie lúpu. Položíme ich na vlhkú utierku, prekryjeme a prechádzame rukami tak, aby sa olúpali a šupky ostali na utierke. Potom ich nakrájame nadrobno. Dva strúčiky cesnaku nakrájame na väčšie kúsky, natrháme listy petržlenu, tymianu a rozmarínu (s ním však opatrne, má veľmi výraznú chuť, aby nebolo jedlo horké!), pridáme opečené a olúpané oriešky, vajce a ponorným mixérom mixujeme. Zahustíme strúhankou, okoreníme a zamiešame. Vznikne zmes, ktorá má konzistenciu ako krupicová kaša.

  3. 3

    Zľahka opečené mäso (zo strany, kde nie sú kosti) potrieme zmixovanou zmesou a dáme zapiecť do rúry pri 180–190 °C asi na 10 minút. Ďalších 10 minút necháme mäso odpočinúť na teplom mieste, aby sa teplo dostalo aj ku kosti. Mäso má byť prepečené medium rare, nemá byť úplne prepečené.

  4. 4

    Príloha: Na olivovom oleji opečieme pokrájaný fenikel, osolíme, okoreníme, pridáme kúsky kôry z pomaranča a hrnček vývaru. Fenikel má dobu prípravy približne ako cibuľa. Kým zmäkne, stačí mu 10 minút dusenia. Po chvíľke restovania pokvapkáme šťavou z pomaranča (pozor na semienka), pridáme niekoľko vetvičiek tymianu a vytlačíme zvyšok pomaranča. Pridáme lyžicu medu, len pozor, aby jedlo nebolo presladené. Potom ochutnáme, prípadne môžeme ešte pridať med. Pridáme mätu, prilejeme silný vývar a pernod, ktorý podporí výraznú chuť fenikla. Podľa chuti dosolíme.

  5. 5

    Podávame s jogurtovým dresingom, ktorý urobíme tak, že jogurt zmiešame s medom a kúskami čerstvej mäty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia