Jahňacie kotlety s feniklom
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave , 15. mája 2022
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
porcie
príprava
na 180/190 °C
Suroviny
700 g |
|
2 PL |
|
4 PL |
|
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
2 vetvičky (čerstvý) |
|
2 vetvičky (čerstvý) |
|
2 vetvičky |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
Príloha: | |
4 ks |
|
1 l |
|
50 ml (anízový likér) |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
|
|
250 ml |
|
|
|
|
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Mäso okoreníme. Dva strúčiky cesnaku nakrájame, osolíme a spolu s rozmarínom roztlačíme nožom. Touto zmesou potrieme kotletky, aby sa cesnak dostal všade. Potrieme ich aj horčicou a necháme 1–2 hodiny odstáť, aby sa všetky chute dostali do mäsa. Potom predpečieme na panvici s olejom (dlhšiu dobu pečenia vyžaduje strana, na ktorej sú kosti).
- 2
Na panvicu dáme lieskovce, opečieme. Opražené oriešky sa rýchlejšie a jednoduchšie lúpu. Položíme ich na vlhkú utierku, prekryjeme a prechádzame rukami tak, aby sa olúpali a šupky ostali na utierke. Potom ich nakrájame nadrobno. Dva strúčiky cesnaku nakrájame na väčšie kúsky, natrháme listy petržlenu, tymianu a rozmarínu (s ním však opatrne, má veľmi výraznú chuť, aby nebolo jedlo horké!), pridáme opečené a olúpané oriešky, vajce a ponorným mixérom mixujeme. Zahustíme strúhankou, okoreníme a zamiešame. Vznikne zmes, ktorá má konzistenciu ako krupicová kaša.
- 3
Zľahka opečené mäso (zo strany, kde nie sú kosti) potrieme zmixovanou zmesou a dáme zapiecť do rúry pri 180–190 °C asi na 10 minút. Ďalších 10 minút necháme mäso odpočinúť na teplom mieste, aby sa teplo dostalo aj ku kosti. Mäso má byť prepečené medium rare, nemá byť úplne prepečené.
- 4
Príloha: Na olivovom oleji opečieme pokrájaný fenikel, osolíme, okoreníme, pridáme kúsky kôry z pomaranča a hrnček vývaru. Fenikel má dobu prípravy približne ako cibuľa. Kým zmäkne, stačí mu 10 minút dusenia. Po chvíľke restovania pokvapkáme šťavou z pomaranča (pozor na semienka), pridáme niekoľko vetvičiek tymianu a vytlačíme zvyšok pomaranča. Pridáme lyžicu medu, len pozor, aby jedlo nebolo presladené. Potom ochutnáme, prípadne môžeme ešte pridať med. Pridáme mätu, prilejeme silný vývar a pernod, ktorý podporí výraznú chuť fenikla. Podľa chuti dosolíme.
- 5
Podávame s jogurtovým dresingom, ktorý urobíme tak, že jogurt zmiešame s medom a kúskami čerstvej mäty.
Tiež jahňacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu