Foto: janadelfi
Jahňacina nie je až taká bežná ani v našich končinách, ale nakoľko tieto huňaté zvieratká sezónne chováme skúšame rôzne varianty.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 - 2 kg (stehno/plece) |
|
4-6 plátkov |
|
1 ks |
|
4-6 strúčikov |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 vetvičku |
|
2-3 dl |
|
50 g |
|
1-2 ks, , petržlen, zeler - výkroj z každého |
|
Pyré: | |
500 g |
|
1-2 ks |
|
100-150 g |
|
300 ml |
|
podľa potreby |
|
Opekané zemiaky: | |
500 g |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Jahňacie mäso si odblaníme a očistíme od loja prešpikujeme slaninou (ja som použila domácu) a cesnakom.
-
2
Posolíme, okoreníme vložíme do pekáča pridáme zostatý cesnak, nakrájanú cibuľu, rozmarín a podlejeme červeným vínom. Vložíme do vyhriatej rúry.
-
3
Medzitým ako sa jahňa pečie, uvaríme pyré. Zemiaky očistíme aj s mrkvou, tú som dala len jednu. Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v posolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, mlieko, podľa potreby soľ a klasickým spôsobom urobíme pyré.
-
4
Ako druhú prílohu som pripravila opekané zemiaky v šupke na bylinkách len mierne posolené. Dve prílohy z toho dôvodu, lebo zemiakov ako na pyré tak aj na opekanie som mala menej.
-
5
Mäso som špeciálne nepodlievala ale je možné si pripraviť vývar a týmto ho podlievať. Mala som výpeku dostatok. Asi v po polhodine pečenia som k mäsu pridala koreňovú zeleninu.
-
6
Po upečení mäso vyberieme a naporcujeme. šťavu z mäsa so zeleninou rozmixujeme dochutíme troškou cukru, alebo vlastnej fantázie a pridáme maslo na zjemnenie a zároveň zahustenie inak som ani nezahusťovala, ale keby bolo treba tak to budem riešiť solamylom.
Diskusia k receptu